Artikkeli Turun Sanomat,  30.10.1998 , Irmeli Haapanen

Turun kulttuurielämä kuplii nuorten uskosta ja innosta

TS IRMELI HAAPANEN

TS/Jari LaurikkoGrupo Kapustarinta liikkuu runouden ja proosan asialla: Jenni Haukio (vas.), Pauliina Haasjoki, Reetta Niemelä ja Heli Peltoniemi.
Keneltäkään kulttuuriasioista kiinnostuneelta turkulaiselta ei varmaan ole jäänyt huomaamatta, miten kaupungin kulttuuritarjonta on viime vuosina vilkastunut. Väittävät, että Turusta löytyy nykyään jokaiselle jotakin.Viime aikojen trendi kulttuurin saralla on voimien yhdistäminen ja verkostoituminen; uusia ryhmittymiä ja kulttuurituotteita syntyy koko ajan lisää.Muiden muassa runouslehti Tuli ja Savu ja tanssijaryhmä Pikinini Meri alkavat olla jo tuttuja nimiä kaupungissa, puhumattakaan osuuskunta Kirjakahvilasta. Tänä vuonna niiden rinnalle on putkahtanut useita kavereita.

-Yhdessä me saamme paremmin äänemme kuuluville kuin jos jokainen yrittäisi toimia ja myydä osaamistaan yksin. Myös toisilta saatu tuki on tärkeää, nukketaiteilija Milla Risku perustelee omaa mukanaoloaan uunituoreessa kulttuurialan osuuskunnassa, Avocadossa.

Samaa sanovat muutkin ja esimerkiksi puolivuotiaalle osuuskunta Kulttuuriteolle on ehtinyt karttua tästä jo kokemuksia.

-Pari henkilöä on saanut osuuskunnassa toimimisen ansiosta pitempiaikaisia työsuhteita ja paljon useampi on pystynyt aktivoitumaan ja tuotteistamaan itsensä ja siten kauppaamaan taitojaan, Kulttuuriteon hallituksen puheenjohtaja Petri Katajarinne kertoo.

Tosiasia nimittäin on, että osuuskuntien syntyminen on suora seuraus kulttuurialan työpaikkojen puutteesta. Sekä Avocado että Kulttuuriteko syntyivät työttömien tai työttömyysuhan alla olevien voimin.

-Haluamme työtä. Sitä työtä, jonka osaamme ja johon olemme saaneet koulutuksen. Emme halua jäädä passiivisina odottamaan, vaan haluamme ryhmämme kautta aktiivisesti kasvattaa ja vaikuttaa ihmisten asenteisiin, nukkenäyttelijä Tiina Pöyhönen Avocadosta julistaa.

Kulttuuri lähelle kansaa

Osuuskunnan etuja ovat, että siihen mukaan lähtevä ei tarvitse isoja perustamispääomia ja perustoimeentuloturva on taattu, vaikkei tuloja kaiken aikaa olisikaan.

Avocadossa on mukana yhdeksän 24-39-vuotiasta henkilöä, kaikki Turun taiteen ja viestinnän oppilaitoksesta (nyk. taideakatemia) valmistuneita tai valmistuvia. Ryhmään kuuluu paitsi nukketeatterintekijöitä myös tanssijoita, yksi ääniteknikko ja yksi valokuvaaja, joka on myös sosiaalityöntekijä.

-Pyrimme tuomaan kulttuuria kansaa lähelle ja pehmentämään taiteen ja viihteen rajaa, Tiina Pöyhönen kuvailee ryhmän periaatteita.

Avocadon ominta aluetta ovat lastenteatteri, musiikki, valokuvanäyttelyt, nukketeatteri, tanssiesitykset, luovan ilmaisun kurssit ja leirit sekä visualisoinnit, somistukset ja äänityöt. Kaikkea saa sekä suomeksi että ruotsiksi.

-Päiväkodeille ja kouluille esityksiä ja kursseja, firmoille vaikkapa pikkujoulujuhlia ja yksityisille henkilöille häitä tai syntympäiviä, Milla Risku luettelee mahdollisia kohderyhmiä.

Avocado on vasta aloittamassa toimintansa. Sitä esittelevä asiakasilta on keskiviikkona 18.11. Barker-teatterilla.

Puoli vuotta, useita projekteja

Kulttuuriteossa on mukana reilut parikymmentä henkeä ja sen keskeisiä toimialueita ovat opetus, koulutus, tutkimus ja neuvonta. Puolen vuoden aikana se on polkaissut käyntiin muun muassa Internet-projektit kulttuurimedia Unikankareen, nettigalleria Aman ja ruokajulkaisu Kaalinlehden.

-Sen lisäksi olemme pitäneet perinteentutkimuksen ja kulttuurimarkkinoinnin kursseja täydennyskoulutuskeskuksissa ja Paasikivi-opistolla, annamme esimerkiksi Turun joulukaupunkihankkeelle asiantuntijalausuntoja Nuutti-karnevaalia varten ja videotuotantoryhmämme valmistaa koko ajan dokumentteja ja yritysvideoita, Katajarinne luettelee osuuskuntansa tekemisiä.

Kulttuuriteon seuraava askel on ohjelmatoimiston perustaminen.

-Sateenvarjomme alle kuuluu jo nyt taikureita, intialaisia rumpaleita, bändejä ja olemme yhteistyössä muutaman teatteriryhmän kanssa. Tarkoituksenamme on kaupata kokonaispaketteja, joihin kuuluvat niin tilojen, esiintyjien, ruuantekijöiden kuin vaikkapa lavastajien järjestäminen, Katajarinne visioi.

Runon ja proosan esittämisen puolesta

Ei-osuuskuntamallisesta kulttuurisesta yhteenliittymästä esimerkiksi käy viime keväästä toiminut Grupo Kapustarinta, joka on neljän nuoren turkulaisen kirjoittajan muodostama ryhmä. Sen tarkoituksena on edistää runon ja proosan esittämistä.

Runo-Kaarina kilpailun viime vuonna voittanut Reetta Niemelä, 25, valtio-oppia opiskeleva Jenni Haukio, 21, sekä kirjallisuuden opiskelijat Heli Peltoniemi, 20, ja Pauliina Haasjoki, 22, tutustuivat toisiinsa julkaistuaan tekstejään Reviiri-antologioissa.

Grupo Kapustarinta syntyi, koska nelikko haluaa esittää yleisölle omia tekstejään ja luoda itselleen tilaisuuksia siihen.

-Pyrimme yhdistämään teatterilausumisen ja matineatyyppisten kirjailijaesiintymisten parhaat puolet, Pauliina Haasjoki kuvailee.

Ryhmän ensimmäinen esitys on Kapakkafestivaalilla, kirjamessuilla ja kirjailijakokous Littera baltican iltamissa nähty Neljä tuolia. Sen viimeinen tuleminen on luvassa marras-joulukuussa Kirjakahvilassa.

-Rakenteeltaan Neljä tuolia on kuin flamencoesitys: kolme runoilijaa ovat kirjallisuusesityksen ”tanssijat” ja prosaisti, Heli Peltoniemi on ”kitaransoittaja”, flamencoa harrastava Haasjoki kuvailee.

Parhaimmillaan esitys on tyttöjen mukaan tavoittanut runoudelle täysin uusia ystäviä.

-Sellaisia, jotka omien sanojensa mukaan eivät ole lainkaan olleet kiinnostuneet lyriikasta ennen esityksemme näkemistä, Reetta Niemelä kertoo.

Grupo Kapustarintaa ei alunperin ajateltu pysyväksi kokoonpanoksi – ja edelleenkin kaikki esiintyvät myös erikseen -, mutta hyvien kokemusten takia nelikko aikoo jatkaa.

-Solidaarisuus auttaa esitysten tekemisessä ja voimme markkinoida itseämme tehokkaammin ryhmänä. Uskomme, että meidät otetaan yhdessä vakavammin ja toivon mukaan saamme myös apurahoja helpommin ryhmänä, tytöt pohtivat.

Kirjoittajille myös toisten kommentit ja kritiikit tulevat tarpeeseen.

-Yhdessä tekeminen antaa valtavan paljon, Grupo Kapustarinta vakuuttaa.