siiri viljakka

Siiri Viljakan sarjakuvateos CLOSURE & FAILURE on tyyliltään taiteellinen, omaelämänkerrallinen sarjakuvadokumentti. Neljäkymmentäsivuisen sarjakuvan piirtämisessä on käytetty hiiltä, akryylia ja mustetta maitokartongille.

Sarjakuvateoksessa on kaksi englanninkielistä tarinaa. Tositapahtumiin löyhästi perustuvia kertomuksia tähdittävät ihmisten sijaan kuitenkin eläinpiirteiset hahmot, muun muassa mietteliäs antropomorphinen karhu.

Teoksen kahdesta tarinasta ensimmäinen on Closure. Se on kevään 2017 aikana piirretty tarina ympyrän sulkemisesta. Closure kertoo ihmissuhteen karikoitumisesta, joka alkaa kahden kaveruksen läheisyydestä. Neljän sivun mittaisissa kohtauksissa etenevä tarina paljastaa, miten ystävyys ei selviä konfliktista, vaan ilmapiiri vajoaa jäätävään hiljaisuuteen.

Toinen tarina Failure on kokoelma kohtauksia, jossa karhuhahmoisen päähenkilön sukupuolen kokemus on hämärtynyt tai hämmentynyt. Failure on Closure -tarinan jatko-osa, itsenäinen kertomus naiseudesta, sen häilyvyydestä ja miltä siinä tuntuu ”epäonnistua”.

CLOSURE & FAILURE on luettavissa Turun Kirjakahvilan seiniltä maaliskuun 2018 aikana. Sarjakuvataiteilija Siiri Viljakka opiskelee kuvataidetta Turun Taideakatemiassa toisella vuodella. Hänen aiempia julkaisujaan ovat ”Puro” (2015) ja ”Viimeinen puhe – Anders Chydeniuksen paluu” (Don L Inspirations, 2016). Hänen sarjakuviaan on lisäksi esiintynyt muun muassa antologioissa ”101 sarjakuvaa Suomesta” (Zum Teufel, 2018) ja ”Rikkinäisen mielen kuvat” (Suuri Kurpitsa, 2017).

CLOSURE & FAILURE on Viljakan ensimmäinen yksityisnäyttely.