outi_latvala_kirjak_0516_kuvaMaisemasta samasta – Outi Latvalan yksityisnäyttely
Turun Kirjakahvilan galleriassa 2. – 29.5.2016

Veistin “kirjaimellisesti” yhden vuoden samaa maisemaa. Varhain aamulla 29.7.2014 menin mökkimme pihalle auringon juuri noustessa ja koin maiseman ojentavan minulle päällekkäisiä tarjottimia, sekä kysyvän – – Otatko nämä vastaan? johon hetken pohdittuani vastasin myöntävästi.

Seuraavana päivänä istahdin mökin portaalle ja aloin kirjoittaa havaintojani tuosta maisemasta. Paikalle käydessäni en koskaan tiennyt mitä tänään on tarjolla. Onko se ääni; starttia yrittävä moottori joka kantautuu yksin talviaamuna sumuverhon takaa, vai väri; ilta auringon kellastamat pilvet joita länsituuli juoksuttaa aitaukseen ennen lepoa tai valo; kaksi vitivalkoista viivasuoraa hohtavaa raitaa ojien penkoissa, vai oliko tarjolla vain kaipaus jonnekin. Istuin joka kerta samassa pisteessä 60.709478˚ 25.588626˚, niin että katseeni oli aina kohti Hämäläistä peltomaisemaa. Itselleni oli tärkeintä pukea sanoiksi havaintoni mahdollisimman tarkasti, jos teksti ei vastannut kokemustani hain oikeaa ilmaisua toisinaan viikkoja, – – nähden ja kuullen tuon tuokiokuvan yhä mielessäni.

Tämä vuoden mittainen elämysmatkani päättyi 28.7.2015 ja kokonaisuus oli itselleni hyvin antoisa. Sain olla 100% oma itseni ilman kritiikkiä, mitä olin tottunut saamaan opiskellessani kuvataiteilijaksi Saimaan ammattikorkeakoulussa 2010 -2014. Maisemasta tallensin vuodessa 175 havaintoa, jotka ovat näyttelyssäni esillä A5-vihkosarjoina, kuudessa havaintoja kirjaimellisesti ja yhdessä valokuvin. Vihkojen kierteet on pujotettu kierretankoihin mitkä on yhdistetty kettingein. Tämä teokseni sai syyskuussa 2015 kunniaa, kun Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset valitsivat sen ennakkoluulottomasti vuoden 2015 Maisemateko -kilpailun Hämeen alueen voittajaksi.

Toivon kaikille valoisia hetkiä havaintojeni parissa.

Outi Latvala