roskaruno nyby

roskaruno nyby2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaikkien aikojen kolmas roskarunokilpailu käynnistyi Kumina-festivaalin yhteydessä Turun Kirjakahvilassa 18.8. ja päättyi 31.8.2016. Vuoden roskarunoilijaksi valittiin Turusta Seinäjoelle vastikään muuttanut Patrik Nyby, joka jakoi voiton itsensä kanssa.

Kirjan talolla Turussa kokoontunut roskarunoraati oli yksimielinen siitä, että kilpailun kahta parasta runoa oli mahdotonta asettaa paremmuusjärjestykseen. Yllätys oli melkoinen, kun niiden tekijäksi paljastui sama henkilö. Raati käsitteli roskarunot anonyymisti: tekijän nimi ja yhteystieto olivat runon kääntöpuolella.

Toiseksi kilpailussa sijoittui Eila Lehtonen Raisiosta ja kolmanneksi Elina Holopainen Turusta. Kolme parasta tekijää erottui useiden kymmenien osallistujien joukosta. Palkittujen ulkopuolelle jääneiden joukossa oli myös kiinnostavia runoja ja mielenkiintoisia oivalluksia, joten roskarunoraadin tehtävä oli haastava mutta sangen kiehtova. Roskarunosadossa näkyi sanojen törmäyttämisen ilo ja odottamattomien asioiden yhdistelemisen riemu.

Roskarunokilpailun kolme parasta tekijää saavat palkinnoksi Saara Kumpulaisen suunnitteleman Kirjoituksia maasta -kassin, jonka sisällä on Susinukke Kosolan runokokoelma Avaruuskissojen leikkikalu (Sammakko 2016).

Roskarunoraatiin kuuluivat Susinukke Kosola, Saara Kumpulainen, Eeva Siivonen ja Heikki Saure. Roskarunokilpailu perustuu Heikki Sauren Kirjoituksia maasta -materiaaliin. Runoja saa rustata maassa lojuneista roskista löytyvistä sanoista, numeroista ja kuvioista.

Roskarunokilpailu on aiemmin järjestetty Art Häme -tapahtumien yhteydessä Lahdessa vuonna 2012 ja Riihimäellä vuonna 2013.

 

roskaruno lehtonen

roskaruno holopainen