Venäjä-teemapäivillä tutustutaan venäläiseen kulttuuriin erilaisista tulokulmista. Tervetuloa! добро пожаловать!

ma 26.11. Kenen aika? Esseitä venäläisestä nykykirjallisuudesta. Päivitä tietosi venäläisestä kirjallisuudesta! Kirjan toimittaja Tintti Klapuri esittelee Jenniliisa Salmisen kanssa uuden venäläisen kirjallisuuden tärkeimpiä teemoja ja tekijöitä 1970-luvulta 2010-luvulle. Klo 19.

ti 27.11. Antiautoritaarinen liikehdintä Venäjällä. Antti Rautiainen, Fifi-verkkolehden kolumnisti ja Into-kustannuksen kolumnikokoelman ”Planeetan suurin ja viilein” kirjoittaja, karkotettiin Venäjältä 13 vuoden oleskelun jälkeen keväällä 2012. Kirjakahvilan teemapäivillä Rautiainen esitelmöi antiautoritaarisesta liikehdinnästä ja sen kohtaamista ongelmista Venäjällä. Tilaisuudessa käsitellään myös viimeisintä eurooppalaisen julkisuuskynnyksen ylittänyttä tapausta: Suomesta turvapaikan saaneen kirjailijan ja muusikon Pjotr Silajevin kiinniottoa Espanjassa ja mahdollista palautusta Venäjälle. Klo 19.

ke 28.11. Venäläisiä sointivärejä ja Bulat Okudzavan runoja. Tomi Leppänen esittää neuvostoliittolaisen runoilijan Bulat Okudžavan (1924-1997) herkkiä, keinuvia ja hiljaisia lauluja, joita on pidetty myös kaupunkiromantiikan ilmentyminä. Okudžava oli neuvostoliiton epävirallinen ääni, jonka runoiluperinnettä piti esikuvanaan toinen kuuluisa bardilaulaja, Vladimir Vysotski, mutta myös monet nykyvenäläiset rock-musiikin suurimmat nimet. Venäjänkielellä laulava Tomi Leppänen kertoo laulamisen ohella Bulat Okudžavan elämästä ja hänen lauluistaan suomeksi. Klo 19.