Turun elokuvakerhon ja Kirjakahvilan loppukesän maksuttomat ulkoilmanäytökset jatkavat Kirjakahvilassa kevätkaudella esitetyn scifileffasarjan jalanjäljissä. Keskiviikkoina 22.8., 29.8. ja 5.9. järjestettävät iltamat alkavat klo 19.00 TYEMYY-dj:iden esitellessä illan elokuvan alkuperämaan elektronista musiikkia. Itse elokuva pyörähtää käyntiin hämärän laskeuduttua.
Sarja käynnistyy yhdellä anime-elokuvahistorian suurimmista klassikoista, Hayao Miyazakin aikuisyleisölle suunnatulla Prinsessa Mononokella (Japani 1997, 128 min). Seuraavalla viikolla vuorossa on visionääriohjaaja Andrei Tarkovskin hitaasti etenevä ja määrittelyä pakeneva elokuvataiteen merkkiteos Stalker (Neuvostoliitto 1979, 162 min). Sarja huipentuu tuttuun tapaan livesäestettyyn mykkäelokuvaan: viimeisenä iltana esitetään Fritz Langin mestariteos Metropolis (Saksa 1927, 150 min) turkulaisen ambient/industrial-duo Wellenformin säestyksellä.
Iltojen viiletessä suositellaan lämmintä pukeutumista ja vilttejä, sadesäällä näytökset pidetään sisällä Kirjakahvilassa.
Näytösten tarkemmat kuvaukset:
Ke 22.8. PRINSESSA MONONOKE // もののけ姫
Hayao Miyazaki, Japani 1997 / 128 min / S / blu-ray / suom. tekstitys / animaatio
Aikuisyleisölle suunnattu Prinsessa Mononoke on yksi anime-elokuvan suurimmista klassikoista. Feodaaliajan Japanin historiaa ja fantasiaelementtejä yhdistelevässä tarinassa kirottu nuori soturi etsii pelastusta suuren metsän uumenista ja ajautuu keskelle sotaa, jota ihmisten kaivosyhteisö käy metsänhenkiä ja -eläimiä vastaan. Soturi joutuu hankalaan välikäteen rauhanrakentajana ja kohtaa kamppailun keskiössä metsän joukkoja johtavan prinsessa Mononoken, susijumalan villin kasvatin.
Pääosin käsin piirretty yli kaksituntinen animaatio sisältää käsikirjoittaja-ohjaaja Miyazakille ominaiseen tapaan vahvoja ekologisia ja feministisiä painotuksia. Sodanvastaisen elokuvan syntyyn ovat vaikuttaneet myös Jugoslavian hajoamissodat, jotka saivat animaattorin turhautumaan ihmiskunnan kyvyttömyyteen oppia virheistään. Prinsessa Mononokea käsikirjoittaessaan Miyazaki koki, ettei hän enää voinut tehdä Kikin lähettipalvelun (1989) kaltaisia optimistisia elokuvia.
Ke 29.8. STALKER // Сталкер
Andrei Tarkovski, Neuvostoliitto 1979 / 162 min / S / blu-ray / English subtitles
Pääosissa: Aleksander Kaidanovski, Anatoli Solonitsyn, Nikolai Grinko, Alisa Freindlich
Trailer (2017)
Hitaasti etenevässä ja määrittelyä pakenevassa tieteisklassikossa kaksi hahmoa, Kirjailija ja Tutkija, suuntaavat mystiselle Vyöhykkeelle, joka uhmaa kaikkea logiikkaa ja jossa todellisuuden lainalaisuudet eivät enää päde. Heidän oppaanaan matkalla tuntemattomaan toimii Stalker, kielletyn alueen tuntija. Elokuva perustuu löyhästi Arkadi ja Boris Strugatskin romaaniin vuodelta 1972.
Visionääriohjaaja Andrei Tarkovskin viides ohjaustyö oli samalla viimeinen hänen Neuvostoliitossa tekemänsä elokuva. Neuvostoliiton viranomaiset syyttivät Tarkovskia muun muassa elitismistä ja hankaloittivat hänen työskentelyään siinä määrin, että ohjaajan oli lähdettävä maasta. Monitasoisista filosofisista tulkinnoista piittaamatta Tarkovski itse luonnehti tuotantoaan ennen kaikkea visuaaliseksi runoudeksi, joka merkitysten sijaan pyrkii välittämään tunnetiloja.
Brinkkalan pihan näytöksessä Stalker esitetään englanniksi tekstitettynä.
Ke 5.9. METROPOLIS (2010 restauraatio)
Fritz Lang, Saksa 1927 / 150 min / K7 / blu-ray / English intertitles
Pääosissa: Alfred Abel, Brigitte Helm, Gustav Fröhlich, Rudolf Klein-Rogge
Livesäestys: WELLENFORM
Tieteiselokuvilla ei ennen Metropolista (eikä vielä pitkään sen jälkeenkään) yleensä ollut vakavia sisällöllisiä pyrkimyksiä eikä toistuvia lajityyppikonventioita. Fritz Langin kuuluisin mykkäelokuva synnytti genren sellaisena kuin sen nykyään tunnemme. Metropolisilla on kaiken kaikkiaan ollut varsin suuri merkitys elokuvataiteen kehitykselle innovatiivisine pienoismalleineen, kameratrikkeineen ja muine erikoistehosteineen. Se oli aikansa kallein eurooppalainen produktio.
Lang tarkastelee mestariteoksessaan teknologisen kehityksen, teollistumisen ja massatuotannon kysymyksiä koneiston hampaisiin jäävän köyhälistön ja koko yhteiskunnan kannalta. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat dystooppiseen futuristiseen kaupunkivaltioon, jossa yhteiskunta on jakautunut vahvasti kahtia katutason alla puurtaviin sorrettuihin työläisiin ja heidän työnsä hedelmistä yltäkylläisesti nauttiviin kapitalisteihin. Kun kaupungin yksinvaltiaan pojalle yllättäen käy ilmi, millaisessa kurjuudessa osa väestöstä elää, hän yrittää taivutella isäänsä tekemään asialle jotain. Tämä ei kuitenkaan piittaa alamaailman asukkien ahdingosta. Lukuisten työläisten menettäessä henkensä työkoneonnettomuudessa alkaa alamaailmassa kuitenkin kyteä vallankumouksellinen raivo ja luokkataisteluhenki.
Kun kaupungin yksinvaltiaan pojalle yllättäen käy ilmi, millaisessa kurjuudessa osa väestöstä elää, hän yrittää taivutella isäänsä tekemään asialle jotain. Tämä ei kuitenkaan piittaa alamaailman asukkien ahdingosta. Lukuisten työläisten menettäessä henkensä työkoneonnettomuudessa alkaa alamaailmassa kuitenkin kyteä vallankumouksellinen raivo ja luokkataisteluhenki.
Brinkkalan pihan näytöksessä Metropolisista esitetään täydellisin olemassa oleva versio: vuoden 2010 restauraatio, joka sisältää runsaasti pari vuotta aiemmin löytynyttä, jo menetetyksi oletettua alkuperäismateriaalia. Version välitekstit ovat englanniksi. Näytöksen säestää Jaakko Penttisen ja Teppo Toivosen muodostama elektronisen musiikin duo Wellenform, jonka musiikillinen kieli pohjaa varhaiseen industrialiin, teknoon ja konkreettiseen musiikkiin. Äänilähteinä Wellenform käyttää muun muassa modulaarisia ja analogisia syntetisaattoreita, samplereita ja konkreettisia ääniä. Toivonen ja Penttinen ovat tehneet tahoillansa musiikkia 1990-luvulta alkaen eri kokoonpanoissa ja esiintyneet paitsi klubeilla myös taidegallerioissa j16a elokuvateattereissa. Kirjakahvilan ja Turun elokuvakerhon ulkoilmanäytöksissä duo on aiemmin säestänyt mykkäklassikot Berliini: Suurkaupungin sinfonia (vuonna 2015) sekä Mies ja elokuvakamera (vuonna 2017).
▾▾▾▾▾▾▾▾▾▾▾▾▾▾▾▾▾▾▾▾▾▾▾▾▾▾▾▾▾▾▾▾▾▾
Esteettömyystietoa // Accessibility information:
TURUN KIRJAKAHVILA
TURUN ELOKUVAKERHO
Yhteistyössä: Varsinais-Suomen Elokuvakeskus (projektori), Turun museokeskus (Brinkkalan piha), Turun Suurtorin keskiaika ry (pihakalusteet)