The_General_1927-2flash-gordon-1980-mike-hodges-2hells_angels_on_wheels_poster_01

Ilmainen ulkoilmaelokuvanäytösten sarja Brinkkalan pihassa torstai-iltaisin klo 21 alkaen. Elokuva pyörähtää käyntiin, kunhan on tarpeeksi hämärää. Lämpimät vaatteet tai viltit mukaan. Sateen sattuessa näytökset sisällä Kirjakahvilassa. // Free open air film screenings on Thursday nights from 21.00 onwards at the Brinkkala inner courtyard. The film rolls when it gets dark enough. Dress warm or bring blankets. In case of rain, the screenings will be held indoors at the Book Café.

Fb: https://www.facebook.com/events/583473245106180/


To 21.8. THE GENERAL // KENRAALI

Ohj. Buster Keaton & Clyde Bruckman, USA 1926, 107 min, 16 mm filmikopio
Säestys: ATTE HÄKKINEN

Sarjan aloittaa Buster Keatonin pääteos Atte Häkkisen säestyksellä.

”Vuonna 1862 ryhmä pohjoisvaltioiden sotilaita onnistui tunkeutumaan syvälle etelävaltioiden puolelle ja anastamaan heiltä veturin. Ryhmä lähti pakenemaan takaisin kohti pohjoista pyrkien aiheuttamaan mahdollisimman paljon sabotaasia. Lopulta heidät saatiin kuitenkin kiinni ja valtaosa teloitettiin. Muutamien henki säilyi, heidän joukossaan kaksikymmentäkaksivuotias korpraali William Pittenger, jonka kertomukseen elokuva perustuu.” –http://www.mykkaelokuvat.com/kenraali.html

”Kenraali” on paitsi Keatonin pääteos myös hänen vakavimpiin lukeutuva elokuvansa. Alkujaan aliarvostetusta sotadraamasta on sittemmin kehkeytynyt arvostettu klassikko, joka on mm. valittu British Film Instituten julkaiseman Sight & Sound -lehden maailman parhaiden elokuvien äänestyksessä kärkikymmenikköön kahdesti sekä valittu American Film Instituten sadan parhaan elokuvan joukkoon parhaana mykkäkomediana. Myös Keaton itse piti ”Kenraalia” parhaana elokuvanaan.

To 28.8. FLASH GORDON – ISKEVÄ SALAMA
Ohj. Mike Hodges, UK 1980, 16 mm filmikopio, 111 min, 16 mm filmikopio, ei tekstitystä

Armoton keisari Ming (Max von Sydow) ilmoittaa tuhoavansa Maan. Erinäisten juonenkäänteiden seurauksena jenkkifutisjoukkue New York Jetsin pelinrakentaja ”Flash” Gordon (entinen Playgirl-alastonmalli Sam J. Jones) päätyy kamppailemaan Mingiä vastaan tämän kotiplaneetalla Mongolla.

”Tähtien sodan”, ”Teräsmiehen” ja ”Star Trek” -elokuvan vanavedessä ilmestynyt brittiläinen scifisekoilu ei julkaisuvuonnaan ollut kovinkaan kummoinen yleisö- tai arvostelumenestys, mutta elokuvasta on sittemmin muodostunut kulttiklassikko erityisesti Queenin säveltämän ja esittämän soundtrackin sekä sivuosissa nähtävien tunnettujen näyttelijöiden ansiosta. Elokuvan kirkkaaseen värimaailmaan ja retroefekteihin on otettu suoraan vaikutteita Alex Raymondin alkuperäisistä Flash Gordon -sarjakuvista (alk. 1930-l.) ja -tv-sarjoista (1950- ja 1970-luvut).


To 4.9. HELLS ANGELS ON WHEELS // TULIKUUMAT PAKOPUTKET

Ohj. Richard Rush, USA 1967, 95 min, 16 mm filmikopio, ei tekstitystä, K-16

”Viimeisessä B-elokuvaroolissaan” Jack Nicholson esittää huoltoaseman apupoikaa, joka töistä potkut saatuaan liittyy Helvetin enkeleihin. 1960-luvun biker-elokuvien estetiikkaa ja juonenkäänteitä uskollisesti noudattavaan elokuvaan palkattiin autenttisuuden nimissä myös oikeita Helvetin enkeleitä.

Pari vuotta myöhemmin Nicholson kiinnitettiin Peter Fondan ja Dennis Hopperin tähdittämään ”Easy Rideriin”, ja loppu on historiaa. Nicholsonin näyttelijänkyvyt ja tutuksi tulleet maneerit ovat kuitenkin jo nähtävissä myös ”Tulikuumissa pakoputkissa”.

Turun Elokuvakerho
https://www.facebook.com/groups/12516990409/

Turun Kirjakahvila
https://www.facebook.com/kirjakahvila

Yhteistyökumppaneina Varsinais-Suomen elokuvakeskus (projektori), Turun museokeskus (Brinkkalan piha) ja Turun Suurtorin keskiaika ry (pihakalusteet)