Fb: https://www.facebook.com/events/920869298023668

Turun elokuvakerhon ja Kirjakahvilan perinteisessä loppukesän ulkoilmaelokuvanäytösten ja dj-klubien sarjassa esitetään tänä vuonna kolme kovaa klassikkoa: kulttimusikaali The Rocky Horror Picture Show (UK/USA 1975, K11), modernin kauhun virstanpylväs Night of the Living Dead (USA 1968, K16) ja neuvostoliittolaisen tieteiselokuvan edelläkävijä Aelita (Neuvostoliitto 1924, K11). Ei pääsymaksua.

Tilaisuudet pidetään Brinkkalan pihassa keskiviikkoiltaisin klo 19 alkaen. Dj:t johdattelevat yleisöä kulloinkin esitettävän elokuvan tunnelmaan siihen asti, että ilta on hämärtynyt tarpeeksi ja itse elokuvan esittäminen voidaan aloittaa. Iltojen viilenemisen tähden järjestäjät suosittelevat lämmintä pukeutumista ja vilttejä. Sateen sattuessa näytökset pidetään sisällä Kirjakahvilassa.

KAAPPEJA AVAILLUT KULTTIMUSIKAALI HÄMMENTÄÄ YHÄ

Ulkoilmasarja käynnistyy Turun pride-viikon kunniaksi keskiviikkona 24.8. Jim Sharmanin läpikotaisin pervolla kulttirockmusikaalilla The Rocky Horror Picture Show. Kokematon nuoripari (Susan Sarandon ja Barry Bostwick) eksyy keskellä sateista yötä syrjäiseen kartanoon, jossa Transsexual-planeetalta peräisin oleva hullu tiedemies Frank N. Furter (Tim Curry) pyrkii luomaan unelmiensa muskelimiestä. Hämmentyneet vieraat joutuvat ottamaan osaa mitä eriskummallisempiin seremonioihin.

Elokuva on tullut tunnetuksi siihen liittyvästä vahvasta fanikulttuurista: näytöksissä yleisö usein osallistuu aktiivisesti kohtauksiin esimerkiksi huutelemalla ennalta määrättyjä kommentteja vuorosanojen väleissä. Brinkkalan pihan näytöksessä yleisöllä on lupa osallistua haluamallaan tavalla. Internetistä voi lukea aiheesta enemmän.

Ensimmäisen illan alkajaisiksi levyjä pyörittelee dj Risto Paristo (Kaija Papu), joka palaa settinsä saattelemana teiniaikojensa elokuvallisiin ja ehkä vähän muihinkin tunnelmiin ja unelmiin.

SYSTEEMINVASTAISEN ZOMBIKLASSIKON KRIITTINEN OTE EI OLE HÖLLENTYNYT PUOLESSA VUOSISADASSA

Keskiviikkona 31.8. on vuorossa George A. Romeron pienen budjetin mustavalkoinen kauhuklassikko Night of the Living Dead, jota pidetään lähtölaukauksena koko modernille zombielokuvagenrelle. Isänsä haudalla vieraileva sisaruspari joutuu yllättävän hyökkäyksen kohteeksi. Hyökkääjältä pakoon päässyt Barbra (Judith O’Dea) törmää toiseen pakomatkalla olevaan, Beniin (Duane Jones). Yhdessä he linnoittautuvat läheiseen maataloon. Talossa on kuitenkin jo ennestään muita selviytyjiä, ja pian eri ryhmien jännitteet ja ristiriidat nousevat pintaan.

Synkässä, vakavassa ja kumouksellisessa kauhuelokuvan virstanpylväässä on nähty muun muassa rasismin, vierauden ja toiseuden pelon sekä 1960-luvun yhdysvaltalaisen yhteiskunnan ja kylmän sodan politiikan kritiikkiä. Romero on vuosikymmenten saatossa käsikirjoittanut ja ohjannut elokuvalle viisi jatko-osaa, joista merkittävimpinä mainittakoon ensimmäiset, Dawn of the Dead (1978) ja Day of the Dead (1985).

Ennen näytöstä painostavia äänimaailmoita ilmoille loihtivat Noidat suviyössä -dj:t.

NEUVOSTOSCIFIÄ JA TURKULAISELEKTROA

Ulkoilmasarja huipentuu keskiviikkona 7.9. esitettävään Jakov Protazanovin mykkäklassikko Aelitaan livesäestyksellä. Aikanaan Neuvostoliiton omaa avaruusohjelmaa innoittaneessa elokuvassa moskovalainen insinööri Los (Nikolai Tsereteli) haaveilee matkasta Marsiin ja yrittää kehittää tarpeeksi tehokasta polttoainetta haaveensa toteuttamiseksi. Marsiin päästyään Los kohtaa aristokraattisen kuningatar Aelitan, ja pian heidät lähetetään yhdessä orjakaivokseen planeetan työläisten keskuuteen.

Elokuvassa on erityisen huomionarvoista avantgardisti Aleksandra Eksterin suunnittelemat konstruktivistiset Mars-lavasteet ja asut, jotka ovat vaikuttaneet suuresti myöhempään scifi- ja avantgarde-elokuvaan.

Näytöksen säestävät elektro- ja skweepioneerit Mesak + Claws Costeau. Ennen ja jälkeen elokuvan dj:t Jussi Kantonen (Overfitting Disco, Camp Cosmic), Anssi Nieminen (Overfitting Disco) ja Juuso Tervo (Muskelidisco) johdattelevat yleisön kokeellisen avaruusdiscon maailmoihin.