Jylhä, Opin pyörä, kultaiset peurat

Johanna Jylhä: Opin pyörä, kultaiset peurat

 

 

 

 

 

 

Dharma Wheels, Golden Deers. Matkamuistoja Tiibetistä

Johanna Jylhän ja Johanna Paalasen valokuvanäyttely Kirjakahvilassa 7.1.-31.1.2016

Lehdistötilaisuus ja näyttelyn avajaiset torstaina 7.1 klo 17, tervetuloa!

Kulttuurintutkija Johanna Jylhän ja kuvataiteilija Johanna Paalasen näyttelyn teemana on Tiibetin perinteisen kulttuurin läsnäolo ja merkitys tiibetiläisille miehityksen ja modernisaation keskellä. Tiibetin jylhät vuorimaisemat, värikäs kulttuuri sekä omaan uskontoperinteeseensä hartaudella suhtautuvat ihmiset tekivät Jylhään ja Paalaseen voimakkaan vaikutuksen heidän matkustaessaan Tiibetissä syksyllä 2014. Valokuvillaan Jylhä ja Paalanen tuovat esiin tiibetiläisen maiseman ja osin katoavan kulttuurin ainutlaatuisuutta.

Tiibet on kiehtonut länsimaalaisia matkaajia pitkään ja mielikuvat ”mystisestä Tiibetistä” henkisyyden tyyssijana elävät nykyäänkin vahvana. Tiibetiläisen kulttuurin asema Kiinan kontrollin alla on kuitenkin tukala. Tiibetiläiset ovat myös suurten haasteiden edessä tasapainotellessaan perinteisen elämäntapansa säilyttämisen ja modernisaation välillä. Tiibet kiinalaistuu yhä voimakkaammin ja myös länsimaistuminen näkyy vahvasti etenkin suuremmissa kaupungeissa. Kuitenkin myös perinteisen kulttuurin muodot ovat Tiibetissä elävästi läsnä, ainakin toistaiseksi. Erityisesti tämä näkyy uskonnon alueella, joka on edelleen keskeisellä sijalla tiibetiläisten elämässä. Kuvissa esiintyvät uskonnolliset tavat, tiibetinbuddhalaiset maalaukset, jumalpatsaat ja symbolit sekä esimerkiksi tuulessa heiluvat rukousliput ovat olennainen ja näkyvä osa tiibetiläistä perinteistä kulttuuria. Tiibetiläisten keskuudessa onkin vahvistunut pyrkimys suojella omaa kulttuuriperintöä muutosten keskellä.

Johanna Jylhä on Turun yliopistossa työskentelevä kulttuurintutkija ja uskontotieteen tohtorikoulutettava, joka on erikoistunut aasialaisiin uskontoperinteisiin. Johanna Paalanen on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka on töissään käsitellyt mm. matkustamiseen liittyviä teemoja. Valokuvaus on molemmille tärkeä ilmaisukanava. Jylhä ja Paalanen ovat matkustaneet yhdessä eri puolilla Aasiaa ja heitä yhdistää kiinnostus Aasian maihin, kulttuureihin ja uskontoihin sekä aasialaisten kulttuurien muutokseen.

Lisätietoja:

FM, kulttuurintutkija Johanna Jylhä
jomaah (at) utu.fi

HuK, kuvataiteilija Johanna Paalanen
johamariia (at) gmail.com