Uusi Tuuli ry on kutsunut elokuussa Suomeen oaxacalaisen aktivistin, Ruben Valencia Nunezin. Ruben toimii VOCAL-ryhmässä (Voces Oaxaqueñas Construyendo Autonomía y Libertad), joka kannustaa kansalaisia puolustamaan oikeuksiaan jakamalla tietoa ja herättämällä keskustelua ruohonjuuritasolla.

VOCAL kuuluu myös kansanliike APPO:oon, joka syntyi vuonna 2006, kun korruptioon ja ihmisoikeusrikkomuksiin kyllästyneet oaxacalaiset valtasivat kaupungin laajamittaisilla mielenosoituksillaan useiksi kuukausiksi vaatien kuvernöörin eroa.

VOCALin tavoitteena on säilyttää Oaxacan vastarintaliike epähierarkkisena ja puolueista riippumattomana, ja samalla luoda itsehallinnollista liikettä Oaxacassa. VOCAL tukee Oaxacan autonomisten ja vastarintaa tekevien kylien taisteluita ja on järjestänyt kulttuuritapahtumia ja mielenosoituksia.

Tammikuussa 2009 Ruben selvisi murhayrityksestä ja kiertää nyt kesällä Euroopassa kertomassa Oaxacan tilanteesta teemalla ”yhteiskunnallisen protestin kriminalisointi Meksikossa”. Tarkoituksena on myös solmima suhteita kansalaisjärjestöihin ja liikkeisiin täällä.

Kirjakahvilassa 11. elokuuta klo 19. Keskustelu pidetään englanniksi.

Lisätietoja: Uusi Tuuli ry, Jyri Jaakkola, uusituuli[at]estelle.fi