Turun Kirjakahvila ei ole kolmikymmenvuotisen historiansa aikana tyytynyt pelkästään kirjallisuuden ja kofeiinin levittämiseen, sillä musiikilla on aina ollut oma paikkansa osuuskunnan kulttuuritoiminnassa – oli kyse sitten lähinnä paikallisia laulaja-lauluntekijöitä esittelevistä pienimuotoisista musaperjantai-illoista tai viime vuosina Brinkkalan pihan yleisöllä täyttäneistä suurista kesäfestareista.

Kipinä toiminnan aloittamiselle tuli alun perin Berliinin kirjakahvilakulttuurista, ja innoituksen ohella kaupungista tuotiin mukana muutakin: hankalasti saatavilla olevien kirjojen ohella kirjakahvila-aktiivit levittivät 1980-luvun Turussa berliiniläisiä industrial-musiikkikasetteja.

Nyt, kolmekymmentä vuotta myöhemmin, c-kasetit ovat pitkälti vaihtuneet digitaalisiin formaatteihin. Tästä huolimatta Kirjakahvila muistelee sähköistä historiaansa järjestämällä Turun Taiteiden yönä elektronisen musiikin illan, jossa musiikkiesitysten lomassa folkloristiikan maisteri, museopedagogi ja industrial-harrastaja John Björkman kertoo industrial-musiikista vastakulttuurina. Kirjakahvilan Taiteiden yön loppuhuipentumana on keskiyöllä alkava livesäestetty mykkäelokuvanäytös, jonka järjestää elokuvakerho Kinokopla.

Tapahtumassa esiintyvät kokeellista elektronista musiikkia ja breakbeatiä soittava sooloartisti Valovoima, marginaalin ja popin rajamailla tasapainoileva indie-elektroniikkayhtye Push Button Music, kokeellisen elektroniikan seura Koelse ja kraut-ambient-ryhmä E-Musikgruppe Lux Ohr. Esitelmöinnin ohella John Björkman soittaa tapahtumassa levyjä dj-nimellä Mind Control. Illan elokuvana on ”Chaplinin poika” (USA 1921), jota säestää syntetisaattorivetoinen instrumentaaliyhtye Dead Keys.

Ohjelma

19:00 VALOVOIMA
19:45 dj Mind Control (Kuolleen musiikin yhdistys)
20:00 PUSH BUTTON MUSIC
20:30 John Björkman: INDUSTRIAL-MUSIIKKI VASTAKULTTUURINA
21:00 dj Mind Controlin industrial-setti
21:30 KOELSE
22:15 dj Mind Control
22:45 E-MUSIKGRUPPE LUX OHR
23:30 dj Fake Fag (Qlub)
00:00 CHAPLININ POIKA + DEAD KEYS
01:15 dj Fake Fag
01:30 valomerkki

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Ikäraja 18 vuotta.

Last.FM-event