Minkälaista on elää modernissa, maallistuneessa Suomessa, jos uskoo, että karhu on ihmisen myyttinen kantavanhempi, henget elävät kaikessa ja menneet sukupolvet vaikuttavat nykyhetkessäkin? Tästä lähti liikkeelle Pirita Männikön dokumentaarinen valokuvaprojekti Karhun väkeä, joka on esillä ensimmäistä kertaa Turun Kirjakahvilassa 1.-30.9.2020.

Kuvien keskiössä on Miika Vanhapiha, Karhun kansan keskeinen voimahahmo ja yksi yhteisön noidista. Karhun kansa on uskonnollinen yhteisö, joka ammentaa uskomuksensa muinaisista itämerensuomalaisista perinteistä. Vanhapihan elämässä erilaisilla rituaaleilla on keskeinen sija. Ennen pihapuun kaatamista hän lepyttelee puussa asuvaa henkeä, kekrin aikaan taas karkottaa pahansuopia vainajia. 

Suomalaiset etsivät hengellisyyttä aiempaa useammin uuspakanallisista yhteisöistä. Näyttelyn tarkoitus on saada pohtimaan, miksi muinainen uskomusperinne vetoaa juuri nyt. Onko primitiivisemmän, oman kulttuurialueen uskomuksen pariin hakeutuminen vastareaktio globalisaatiolle ja teknologisoitumiselle? 

Pirita Männikkö on valokuvaaja ja videoasiantuntija, jonka tausta on journalismissa. Karhunväkeä -näyttelyä varten hän taltioi Miika Vanhapihan elämää dokumentaarisen valokuvan keinoin 2017-2019. www.piritamannikko.com  

Facebook: https://www.facebook.com/events/797384461005209