Artkkeli Turun Sanomat,  30.6.2004  , Mirka Niemelä

Runo-Reetta ja dj Basso osaavat soittaa norsua

Miten ääntelyllä syntyy keltaista jaffaa tai vaikkapa raitasukat? Helposti, jos asiaa kysytään lapsilta. Jaffaa voi esittää sihisemällä ja suhisemalla ja raitasukka syntyy basson rytmeistä. Asian allekirjoittaa myös Vuolas-duo, jonka jäsenet Reetta Niemelä ja Henna Lasorla ovat liikutelleet lasten luovuutta pian kahden vuoden ajan. Tanssiin, musiikkiin ja ääneen perustuvat esitykset ovat vetäneet täysiä saleja siellä missä Vuolas on liikkunutkin, sillä lapsille uuden luominen on aina yhtä mukavaa.

TS/Henri Salminen
Reetta Niemelä (vas.) ja Henna Lasorla tunnetaan lasten keskuudessa Vuolas-duona.

– Lapset ovat aivan innoissaan. Harjoittelemme ensiksi erilaisia ääniä ja sen jälkeen niitä lisätään esityksen väliin. Kaikki perustuu improvisaatioon, joten kaikki esitykset ovat aivan omanlaisiaan, Niemelä valaisee.Lasten hittiääniä ovat Lasorlan mukaan kuorsaus ja kinastelu. Ihan pelkkää mölyämistä eivät Vuolaksen keikat ole, sillä lapset harjoittelevat esityksen lomassa usein myös hiljaisuutta. Ääniharjoitusten aikana tulee tutustuttua myös Lasorlan instrumenttiin bassoon, jonka syvintä olemusta pohditaan usein koko joukon kanssa.- Olen miettinyt, että meillä on tavallaan duon sijaan trio, sillä basso on kuin kolmas persoona. Lasten kanssa olemme miettineet, mitä basson sisällä asuu. Joskus se on ollut pieniä jyrsijöitä, joskus taas ääni. Lapset saavat itse pyytää, mitä bassolla soitetaan. Se voi olla vaikka norsua, Vuolas-duo kertoo naureskellen.

Vuolas antoi lasten osallistua myös duon nimeämiseen, vaikka ehdotukset eivät menneetkään loppupeleissä läpi.

– Kysyimme, että minkä nimen antaisimme ja yksi ehdotus oli runo-Reetta ja dj Basso. Se dj Basso on kyllä jäänyt sanavarastoomme, Lasorla hymyilee.

MIRKA NIEMELÄ
Vuolas Lumoojan Lapsi -klubilla ke 30.6. Kirjakahvilassa, Vanha Suurtori, klo 19. Klubilla mukana omia tekstejään esittäviä lapsia ja Tapiiriin Letunkääntö. Tilaisuus soveltuu kaikenikäisille lapsille.