Kirjakahvilan väki oli viime viikolla ekskursiolla Tukholmassa tutustumassa kiinnostaviin paikallisiin kahviloihin, kirjakauppoihin ja yhdistyksiin. Erityisen hyvin viihdyimme Södermalmilla Kafé 44:n tiloissa (sympaattinen paikka).  Jutustelun lisäksi visiitistä oli heti konkreettista hyötyä: Kirjakahvila otti valikoimiinsa Jord och Frihetin maahantuoman palestiinalaisen oliiviöljyn!

Öljy tulee Länsirannalta, Tulkaremin, Qualkilyan ja Salfitin alueelta. ”En smak av oliver och frihet”, sanoo mukaan tarttunut ruotsinkielinen esite. Oliivipuun kasvatuksella on Palestiinassa vuosituhantiset perinteet ja oliiviöljyllä on nykyisessä poliittisessa tilanteessa merkittävä rooli. Oliivipuuviljelmien pinta-ala on vähentynyt muun muassa israelilaisten siirtokuntien laajentumisen vuoksi ja oliivipuulehtoja tuhotaan taloudellisen vahingon tuottamiseksi, mutta siitä huolimatta noin 70 000 palestiinalaisperhettä saa ensisijaisen toimeentulonsa oliiviöljyn tuotannosta.

Oliivipuu merkitsee palestiinalaisille toimeentuloa, riippumattomuutta ja elämää.  Oliiviöljyn kaupalla on mahdollista tukea palestiinalaisia kamppailussa vapaudesta ja itsemääräämisoikeudesta.

Jos kiinnostuit, aiheesta voi lukea lisää Johan Ehrstedtin ja Mervi Leppäkorven toimittamasta kirjasta Reilumman kaupan jäljillä (Into Kustannus 2012). Kirjassa Per Erixon, yksi öljyn maahantuontiringin perustajista kertoo lisää konkreettisesta oliiviöljykaupasta.

Extra virgin oliiviöljy Palestiinasta

750ml

13,50€