Palestiinalaista oliiviöljyä ja oliivisaippuoita taas saatavilla Kirjiksestä.

Nakba-päivänä 15.5. käväisimme Tukholmassa hakemassa nokkakärryillä muutaman laatikollisen Palestiinan Länsirannalta peräisin olevaa oliiviöljyä ja -saippuoita. Samalla Kirjikseen tuotiin lasti Chiapasin zapatistiosuuskuntien viljelemää kahvia.

Oliivi on Palestiinan tärkein maataloustuote ja oliivipuu koko Palestiinan symboli. Lähes puolet Palestiinan kaikesta viljelysmaasta on oliiviviljelmiä, ja tälläkin hetkellä arviolta 100 000 palestiinalaisperheen toimeentulo koostuu kokonaan tai osittain oliiviöljystä.

Israelin laittomien siirtokuntien jatkuva laajeneminen, palestiinalaisten oikeuksia polkeva apartheid-politiikka ja asuttajakolonialistien mielivaltainen väkivalta palestiinalaisia kohtaan ovat hankaloittaneet oliivinviljelyä vuosikymmenten ajan. Loka–marraskuulle ajoittuva sadonkorjuu oli vuonna 2023 kuitenkin poikkeuksellisen vaikea. Gazan pommitusten lisäksi palestiinalaisiin kohdistuvat väkivaltaisuudet lisääntyivät merkittävästi myös Länsirannalla, ja tämä jäi valtamediassa varjoon maailman huomion keskittyessä Gazaan.

Siirtokuntalaiset ja Israelin armeija ovat häätäneet satoja länsirantalaisia väkivalloin kodeistaan ja kylistään. Perusteettomat vangitsemiset ovat lisääntyneet. Oliiviviljelmiä on poltettu ja jyrätty maan tasalle. Puiden luo pyrkineitä viljelijöitä on ammuttu kuoliaaksi. Lisäksi Israel on entisestään rajoittanut oliivinviljelijöiden liikkumista ja pääsyä viljelmille – siirtokuntalaisten turvallisuuteen vedoten. 

Humanitääristen järjestöjen mukaan seuraukset ovat olleet erityisen vakavia pohjoisilla Tulkaremin, Qualkilyan ja Nablusin alueilla. Kirjakahvilassa myytävät oliiviöljyt tulevat Tulkaremin ja Qualkilyan lisäksi Salfitin viljelijäosuuskunnilta, saippuat puolestaan Nablusista.

Solidaariseen kauppaan ja erityisesti palestiinalaisten kamppailun tukemiseen keskittyvä tukholmalainen Jord & Frihet -järjestö on tuonut palestiinalaista oliiviöljyä Pohjoismaihin vuodesta 2004 lähtien. Kirjakahvilasta öljyä ja saippuoita on saanut vuodesta 2012 lähtien (jalkapelillä kuskattuna jo silloin). Jord & Frihet ei tee oliiviöljykaupalla voittoa, ja Kirjakahvilakin myy tuotteet käytännössä omakustannushintaan.

Lähteet ja lisäluettavaa:

Jord & Frihet: Solidarisk Handel
https://jordfrihet.org

OCHA – YK:n humanitaaristen asioiden koordinaatiotoimisto // UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs: ”Olive harvest 2023: hindered access afflicts Palestinian farmers in the West Bank.”

B’Tselem – israelilainen miehitettyjen alueiden ihmisoikeusrikkomuksia seuraava tiedotuskeskus // The Israeli Information Center for Human Rights in the Occupied Territories: ”Israel used the Gaza war to impose extreme restrictions on the annual West Bank olive harvest”

The Guardian: ”‘No work and no olives’: harvest rots as West Bank farmers cut off from trees”