Kymmenisen vuotta Oldseed-nimellä maailmaa kiertänyt kanadalainen laulaja-lauluntekijä Craig Bjerring saapuu kahdeksan keikan kiertueelle Suomeen. Kiertue koukkaa lounaisrannikolla Turun Kirjakahvilaan, jossa Oldseed esiintyi aiemmillakin Suomen-keikoillaan vuosina 2010 ja 2011.

Terävästä biisikynästään ja intensiivisestä esiintymisestään kiitosta saanutta Oldseediä on verrattu muun muassa Iron & Winen, Townes Van Zandtin, Bon Iverin, Neil Youngin ja Nick Draken kaltaisiin nimiin. Bjerring ei kuitenkaan näe itseään arvostamiensa artistien kaltaisena tarinankertojana, vaan hänen sanoituksensa koostuvat lähinnä pienistä ideoista. Nämä ideat kietoutuvat yhteen antaen vihjeitä Bjerringin tavasta hahmottaa maailma ja ihmisen paikka siinä.

– Ihmiset heittävät hukkaan elämänsä yrittäen löytää totuuden tai merkityksen, mutta ei ole mitään merkitystä, me vain luomme sen itse. Minä en ole sen arvokkaampi kuin puu tai kivi tai hiilikimpale, vaan olemme kaikki yhtä ja samaa kehää. Rationaalinen mielemme haluaa kuitenkin luoda enemmän sisältöä maailmaan. Olemme liian älykkäitä ymmärtääksemme, mikä on meille hyväksi. Tämä on jatkuva teema musiikissani: ihmisen olemassaolon suuri tragedia.

Muun muassa Neurosiksen Scott Kellyn kanssa Eurooppaa aiemmin kiertänyt artisti tunnetaan tinkimättömästä asenteestaan musiikintekoon ja esiintymiseen. Soolouransa aikana satoja keikkoja soittanut Bjerring tuntee kiertue-elämän kaikki puolet, sillä hän pyörittää omaa baaria nykyisessä kotikaupungissaan Kasselissa, Saksassa. Punk-taustaiselle laulaja-lauluntekijälle musiikinteossa tärkeintä onkin yhtäältä omaehtoisuus, toisaalta yhteistyö.

– Olen vuosien varrella rakentanut verkoston toisten muusikoiden kanssa, jotka järjestävät keikkoja minulle ja joille itse puolestani järjestän keikkoja. Matkustan pelkän repun ja kitaran kanssa, liikun junalla tai miten nyt helpoiten pääsenkin paikasta toiseen. Soitin aiemmin erilaisissa bändeissä, mutta tällainen riisuttu kokoonpano on yksinkertaisin tapa saada keikkoja. Esiinnynkin pääosin kahviloissa, puistoissa, milloin missäkin.

Oldseed on vuoden 2003 debyytti-ep:nsä jälkeen julkaissut tähän mennessä kaksi täyspitkää levyä ja neljä kymppituumaista ep:tä. Bjerringin tee se itse -asenteeseen kuuluu olennaisesti se, että hän kustantaa tuotoksensa itse, poikkeuksena italialaisen Sonatine Produzionin vuonna 2010 julkaisema livelevy.

– Levy-yhtiö ei voi tehdä hyväkseni mitään, mitä en voisi tehdä itse. Tästä DIY:ssä on pohjimmiltaan kyse. En tarvitse miljoonien eurojen promootiokampanjoita ja levyarvosteluja suurissa lehdissä. Pienen budjetin indielafkoillakin on sama asenne kuin isoilla yhtiöillä, niillä on vain vähemmän rahaa käytettävänä. En ole rikas, mutten tarvitse enempää kuin tällaisia pieniä keikkoja, jollaisia esimerkiksi aiemmat Kirjakahvilan keikkani ovat olleet. Ihmiset ovat läsnä ja tunnelma on intiimi. Haluan, että yleisö kokee konserttini henkilökohtaisella tasolla.

Oldseedin mukana Suomea kiertää jyväskyläläinen yhden miehen banjopunk-akti Slack Bird. Tilaisuus alkaa klo 19 ja siihen on vapaa pääsy.

OLDSEED
http://www.reverbnation.com/oldseed
http://www.facebook.com/oldseed

SLACK BIRD
http://slackbird.bandcamp.com/
http://www.facebook.com/slackbird

KIERTUE
https://soundcloud.com/oldseedslackbird
https://www.facebook.com/events/152386501597448/

su 12.5. Tampere, Vastavirran yläkerta, ilmainen, K-18
ma 13.5. Turku, Kirjakahvila, ilmainen
ti 14.5. Helsinki, Semifinal, w/ J. Kiesi Grandes, 7/6€ (Tiketti), K-18
ke 15.5. Lappeenranta, Galleria HOI SIE, w/ Sermon On The Mountain, 4€
to 16.5. Joensuu, Levy-Eskot, w/ Highway Burns, ilmainen
pe 17.5. Joensuu, Sointula, w/ Highway Burns, ilmainen, K-18
la 18.5. Jyväskylä, Yläkaupungin Yö, ilmainen
su 19.5. Oulu, Tähtitornin Kahvila