Artikkeli Turun Sanomat,  7.3.2005 , Lasse Raitio

Kirjakahvilassa valokuvanäyttely naisen rooleista

Nainen on moninainen

LASSE RAITIO

– Naisiin kohdistuva väkivalta on aikamme suurin ihmisoikeuskatastrofi, kiteyttää ryhmäsihteeri Kari Lehti Amnesty Internationalin näkemyksen tärkeästä ja ajankohtaisesta aiheesta.

Amnestyn näkökulma naisten rooleihin on kuitenkin vain yksi monista Turun kirjakahvilassa maaliskuun ajan esillä olevassa valokuvanäyttelyssä Moninainen.

Nuorten valokuvaseura Vapaavalon ja Amnesty Internationalin yhteistyönäyttelyssä valokuvaajille on annettu vapaat kädet kuvata erilaisia rooleja naisten elämässä. Näyttelyssä on kuvia kaikkiaan 13 valokuvaajalta.

– Kuvaajille annettiin mahdollisuus ottaa joko uusia kuvia tai valita sopivaksi katsomiaan kuvia kokoelmistaan. Etukäteen heille toki kerrottiin, että esille tulee myös Amnestyn tekstejä naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Valokuvien ja tekstien näkökulmien on tarkoitus täydentää ja tukea toisiaan, kertoo Vapaavalon hallituksen jäsen Elina Räty, joka toimii aktiivisesti myös Amnestyssä ja on lisäksi Turun kirjakahvilan näyttelyvastaava.

TS/Kira Suomalainen
Elina Räty toimii aktiivisesti Vapaavalossa ja Amnestyssä, Kari Lehti puolestaan on Amnestyn suomenkielisen ryhmän ryhmäsihteeri Turussa.

TS/Kira Suomalainen
Elina Räty on painattanut valokuviaan myös kankaalle.

Vapaavalo ry on nuorille ja nuorenmielisille valokuvauksesta kiinnostuneille tarkoitettu valtakunnallinen yhdistys, joka perustettiin vuonna 2001 kehittämään enakkoluulottomasti valokuvausharrastusta ja yhdistämään erityisesti nuoria kuvaajia.Vapaavalossa on tällä hetkellä seitsemisenkymmentä jäsentä eri puolilta Suomea eli Lapista Ahvenanmaalle. Turun seudulla jäseniä on kymmenkunta.

Vaikka kyseessä onkin siis nuorten seura, mitään ikä- tai muitakaan rajoituksia ei tunneta, vaan jäseneksi voi liittyä kuka tahansa nuoreksi itsensä tunteva valokuvauksesta kiinnostunut henkilö.

– Valtaosa jäsenistä on 20-30-vuotiaita, vanhimmat 40-50-vuotiaita. Hallituksessa ikäraja on kuitenkin 30 vuotta, millä pyritään takaamaan riittävä vaihtuvuus, Elina Räty kertoo.

Jäseneksi voi liittyä seuran kotisivujen kautta osoitteessa www.vapaavalo.org.

Jäsenmaksu pyörii kymmenen euron kieppeillä ja siihen sisältyy Suomen Kameraseurojen Liiton jäsenyys.

Amnesty International aloitti Joku raja! -kampanjan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan vuosi sitten maaliskuussa.

Kampanjassa vastustetaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa lähisuhteissa ja kiinnitetään huomiota myös naisten ihmisoikeuksien rikkomiseen konfliktitilanteissa.

Ensi tiistaina, kansainvälisenä naistenpäivänä, Turun kirjakahvilassa kirjoitetaan koko päivä vetoomuksia naisten ihmisoikeuksien puolesta.

Paikalla on Amnestystä ihmisiä neuvomassa vetoomusten laatimisessa ja halutessaaan voi myös allekirjoittaa muiden vetoomuksia.

Valokuvanäyttely Moninainen Turun kirjakahvilassa Vanhalla Suurtorilla 1.-29. maaliskuuta 2005. Kahvila on avoinna arkisin klo 11-19. Naistenpäivänä 8. maaliskuuta kirjakahvilassa kirjoitetaan vetoomuksia naisten ihmisoikeuksien puolesta klo 11-19.