Vuoden viimeisessä Musaperjantaissa fiilistellään klezmeria!

ZHOk! on viisihenkinen, mutta kaksijakoinen orkesteri. Bändi soittaa sekä juutalaisten perinnemusiikkia, klezmeriä, että arabialaista instrumentaalimusiikkia.

Kuva: Jouni Pusa

Niin klezmerillä kuin arabimusiikillakin on monipolviset juuret. Klezmer on syntynyt vuosisatojen saatossa Itä-Euroopan juutalaisyhteisöissä. Klezmorimeiksi kutsutut, hurvittelijamaineen, mutta arvostetun muusikkostatuksen omaavat soittajat esittivät musiikkia häissä ja muissa juhlissa. Vaikutteet soitantaan oli otettu paitsi juutalaisperinteestä, myös esimerkiksi venäläisestä musiikista ja romanimusiikista.

Sana ”klezmer” tulee heprean kielestä, sanoista ”kley” (instrumentti) ja ”zemer” (laulu). ”Klezmer” on siis ”laulun väline” ja alun perin nimellä tarkoitettiinkin soittimia. Vasta myöhemmin sanalla alettiin viitata musiikkityyliin.

Arabialaisen musiikin vaikutusalue ulottuu Atlas-vuorilta Saharan yli Persianlahdelle ja Eufrat-joelle. Arabialainen musiikki tukeutuu melodiaan ja rytmiikkaan. Historia alkaa esi-islamilaiselta ajalta ja runouden esittämisestä laulaen. Aikojen saatossa muun muassa turkkilaisvalta, Etelä-Espanjan islamilainen kausi sekä lopulta yhteydet moderniin Eurooppaan ovat lyöneet leimansa musiikkiin.

ZHOk!:in nykykokoonpano on noin vuoden ikäinen. Soittimina kuullaan viulua, buzukia, haitaria, pianoa, pystybassoa, darbukaa ja mitä nyt kaapista sattuu löytymään.

Saa tanssia.

Soitto alkaa n. 19:30