Mitä on seitan?

Kirjakahvilassa kysytään melkeinpä päivittäin Mitä on seitan?

Suomen ainona vegaanikahvilana meillä on valikoimissamme seitania leikkeleenä leivän välissä, ja lisäksi myymme gluteenijauhoa, josta seitania tehdään. Seitan ei ole kaikille tuttu, mutta meillä Kirjakahvilassa siitä on tullut hyvin suosittu lyhyessä ajassa.

Siispä lienee aiheellista tarjoilla seitan-infopaketti, olkaa hyvät! —>

Seitan

Seitan on kasviperäinen vaihtoehto lihalle. Seitanin alkuperä on kiinalaisessa keittiössä. Seitan tehdään vehnäproteiinista (gluteeni). Sillä on tiivis rakenne, jota on helppo leikata kaikkiin mahdollisiin muotoihin. Seitania voi paistaa pannulla, wokata, grillata, keittää tai paistaa uunissa. Seitanin makua voi varioida loputtomiin, sillä gluteenijauhoon voi sekoittaa mausteita oman maun mukaan. Nesteeseen voi lisätä esim. soijakastiketta, ketsuppia tai sinappia. Keitinliemeenkin voi lisätä mausteita, ja valmiin seitanin voi marinoida.

seitankinkku (kuva: Freja)

Historiaa

Buddhalaiset munkit alkoivat kehittää kasviskeittiötä Kiinassa 1000-luvulla. Munkit etsivät vaihtoehtoja lihalle, ja löysivät tofun ja seitanin. Tofu tehtiin soijapavun proteiinista, ja seitan vehnän proteiinista. Kiinalaiset kutsuvat seitania nimillä  ”Mien Ching” tai ”Buddhan ruoka”. Kiinasta tämä kasviperäinen lihankorvike matkusti eri puolille Aasiaa buddhalaisuuden mukana. Japanissa alettiin tehdä seitania niin, että vehnägluteenia keitettiin soijan, kombun (merilevä) ja inkiväärin kanssa. 60-luvulla ruokalajia alettiin kutsua seitaniksi, ”vehnäksi, joka on keitetty soijassa”.

Miksi syödä seitania?

Seitan on mainio lihan korvike. Seitan on terveellistä, varsinkin jos vertaa lihaan. (Nykypäivän tehotuotettu liha sisältää isoja määriä antibiootteja ja hormoneja, jotka eivät ole eläimille, ihmisille eikä luonnolle terveellisiä.) Seitan on myös todella edullista ruokaa.

Miten tehdä seitania?

Seitanista voi valmistaa leikkeleitä, paistia, makkaraa… Yhdestä kilosta gluteenijauhoa tulee kaksi kiloa seitania – perusohje sisältää samassa suhteessa kuivia aineita ja nesteitä. Seitanin valmistaminen on helppoa, mutta vaatii hieman harjoittelua, jotta tuntuma löytyy.

Yhteen osaan seitanjauhoa lisätään yksi osa nestettä (tai hieman vähemmän). On tärkeää lisätä esimerkiksi oluthiivahiutaleita, soijajauhoa tai gramjauhoa gluteenijauhon sekaan lisäämään seitanin ravintoarvoa. (Kirjakahvilassa teemme seitania, joka sisältää gramjauhoa.)

Perusohje:

kuivat aineet:

5dl gluteenijauhoa
1,5dl gramjauhoa (=kikhernejauhoja)
runsaasti mausteita (maun mukaan!)

nesteet (hieman pienempi määrä kuin kuivia aineita)

4dl vettä
0,5dl soijakastiketta
öljyä

Valmistus: Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon nesteet.

Leikkele: Vaivaa seos sitkeäksi taikinaksi. Jos jauhoja jää yli, lisää vain vettä. Leikkele taikinasta 2-3cm paksuja viipaleita. Keitä viipaleita vedessä tai kasvisliemessä n. 45 min. Liota seitania keitinliemessä yön yli. (Liottaminen ei ole pakollista, voit myös hypätä suoraan paistamiseen.) Valmiin seitanin voi paistaa joko pannulla tai uunissa. Seitanin voi myös pakastaa keittämisen jälkeen myöhempää käyttöä varten.

Makkara: Taikinaa ei vaivata niin sitkeäksi kuin leikkeleen kohdalla, ja keittämisen sijaan siitä muotoillaan makkaroita, jotka kääritään folioon ja paistetaan 225-asteisessa uunissa 1,5h.

Takaisin Kirjakahvilaan

Kahvilapäällikkömme terveiset: Kirjakahvilassa olemme kokeilleet seitanin sijaan muitakin täytteitä patonkeihin. Asiakkaat ovat silloin toisinaan pyytäneet saada ”vanhan kunnon seitansämpylän, niin kuin oli ennen”. Tämä on  kiva kuulla, varsinkin vanhan vegaanin, joka muistaa ne ajat kun oli vaikea löytää edes tofua kaupoista.

Ps. Meillä on myös myynnissä gluteenijauhoa 4€/kg. Mukaan saat Kirjakahvilan top 3 -seitanreseptit!

kuivat aineet:

– 5dl gluteenijauhoa

– 1,5dl gramjauhoa

– runsaasti mausteita

(maun mukaan!)

nesteet (hieman pienempi määrä kuin kuivia aineita)

– 4dl vettä

– 0,5dl soijakastiketta

– öljyä

Ohje: Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon nesteet. Vaivaa seos sitkeäksi taikinaksi. Jos jauhoja jää yli, lisää vain vettä. Leikkele taikinasta 2-3cm paksuja viipaleita. Keitä viipaleita vedessä tai kasvisliemessä n. 45 min. Liota seitania keitinliemessä yön yli. (Liottaminen ei ole pakollista, voit myös hypätä suoraan paistamiseen.) Valmiin seitanin voi paistaa joko pannulla tai uunissa. Seitanin voi myös pakastaa keittämisen jälkeen myöhempää käyttöä varten.

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. voiko teiltä ostaa valmiina