Pietarilaisnovelli -näyttelyn lähtökohtana ovat taiteilijan kokemukset Pietarissa vietetyn syksyn 2015 aikana. Näyttelyn teoksissa Kilpeläinen on palannut tuolloin ottamiensa valokuvien pariin ja tulkinnut niitä uudelleen maalauksen ja kirjonnan keinoin. Ristipistoteos Pietarilaisnovelli toimii johdantona näyttelyn maailmaan, jossa kaikki on hieman sijoiltaan.

Pietarissa otettuihin kuviin ja niihin liittyviin muistoihin palaamista määritti ajan kulumisen tuoma vieraus. Muutama vuosi sitten otetuissa selfieissä oli kuin vieras ihminen, jonka kasvot kuitenkin olivat enemmän kuin tutut – kaksoisolento. Tämä kaksoisolento on aiheena Dostojevskin romaanin mukaan nimetyssä oma-/muotokuvien sarjassa Двойник, jossa identiteetin epäselvyys saa erilaisia kuvallisia muotoja.

Sama tuttuuden ja vierauden tematiikka jatkuu kahden teoksen УлицаТурку -sarjassa. Nämä teokset perustuvat retkeen, jonka Kilpeläinen teki Pietarissa Turku-nimiselle kadulle. Kartasta löytynyt tuttu nimi herätti uteliaisuuden, ja lyhyen metroajelun päästä löytyi kerrostaloarkkitehtuuria, joka Pietarin historiallisen keskustan vieraannuttavaan mahtipontisuuteen verrattuna tuntui kotoisan ankealta. Kaupunkimaisema ei kuitenkaan aivan kaikilta osin muistuttanut kaimaansa. Teoksissa sumuinen sade ja laskeutuva hämärä korostavat epätodellista tunnelmaa.

Lisäksi esillä on osa teoksesta #profiling, joka koostuu 42 tussilla ja akvarellilla toteutetusta selfiepiirroksesta. Piirrokset ovat toisintoja Iida Kilpeläisen Instagramissa vuosina 2015–2017 julkaisemista selfieistä. Näyttelyssä on esillä Pietarissa syksyllä 2015 otettuihin selfieihin perustuvat 12 piirrosta.

***

Iida Kilpeläinen valmistui filosofian maisteriksi Turun yliopiston taidehistorian oppiaineesta vuonna 2018. Taiteessaan hän hyödyntää erilaisia maalauksen ja tekstiilitaiteen tekniikoita ja on kiinnostunut näiden yhdistämisen tuomista ilmaisullisista mahdollisuuksista.