tuomas_tiainenTurun Kirjakahvilassa on marraskuussa esillä Tuomas Tiaisen kollaasitöitä. Näyttely Yo! Whitey sisältää Tiaiselle tunnusomaista väri-iloittelua, tällä kertaa äärimmilleen vietynä.

Kipinä teosten tekemiseen syntyi väkivaltaisuuksiksi kärjistyneestä maahanmuuttotilanteesta. Tiainen toimitti yhdessä norjalaisen sarjakuvapiirtäjän Karstein Vollen ja Suomen sarjakuvaseuran toiminnanjohtajan Kalle Hakkolan kanssa rasisminvastaisen Nyt riittää! -sarjakuvalehden Helsingin kirjamessuilla. Lehteen pyydettiin antirasistisia sarjakuvia suomalaisilta sarjakuvantekijöiltä. Kirjamessuilla järjestettiin myös sarjakuvaoriginaalihuutokauppa, jonka tuotot lahjoitettiin SPR:lle.

Tiaisen Nyt riittää! -julkaisuun tekemä kuvitustyö syntyi ahdasmielisten ulostulojen ja mielipideilmaston koventumisen vastalauseeksi. Kiiltävälle tarra-arkille spontaanisti lehdentekopaineiden salliessa syntynyt iloittelevan värikäs Yo! Whitey! -kollaasi kommentoi kärjistynyttä tilannetta karnevalistisesti julistaen. Värin ja kiiltävien elementtien käyttö alleviivaa keskustelun mustavalkoisuutta.

Yo! Whitey! -näyttely syntyi tarpeesta sanoa. Yhtä suuri tarve oli löytää uusia kuvallisen kerronnan polkuja. Työskentelyn motiivina oli työstää kuvaa liikaa ajattelematta, turhaan kyseenalaistamatta äkkiarvaamatta syntyneitä ratkaisuja. Löyhän narratiivinen teoskokonaisuus ilkamoi väreillä,
symboleilla ja metallisella kiillolla. Näyttelyn teoksista kootaan myös julkaisu.

Tuomas Tiainen (s. 1980) on Helsingissä asuva sarjakuvantekijä, kriitikko ja -pienkustantaja. Tiaisen sarjakuvia on julkaistu monissa pienlehdissä ja antologioissa. Ensimmäinen pitkä sarjakuvateos, absurdin synkeä Man with the Dog, ilmestyi 2012. Kyseessä on sanaton kertomus miehestä, jonka yksinäisyyden rikkoo odottamaton kumppani mielen ja materian tuolta puolen. Toista albumiaan Tiainen on työstänyt kolmatta vuotta. Graafisen mustavalkoisessa, täysin sanattomassa sarjakuvassa kuvataan neljän henkilön tummasävyisiä, pyörteisiä kohtaloita yksilön massaansa hukuttavassa suurkaupungissa. Jenny Haniverin on määrä ilmestyä vuodenvaihteessa 2015. Tiainen on sivunnut sarjakuvan aihelmia aiemmin tänä vuonna näyttelyissä Porvoossa ja Oulussa.