Pääsymaksuton ja ikärajaton Musta Pispala -ennakkoklubi Brinkkalan pihassa torstaina 20.7.2017

Metallipiireissä ja niiden ulkopuolella herää aika ajoin keskustelua skenessä paikoin esiintyvästä seksismistä [1], homofobiasta [2], rasismista [3] ja jopa fasismista [4]. Bändit ja niiden jäsenet päätyvät toisinaan pyytämään julkisesti anteeksi lausuntojaan ja törttöilyjään, mutta yleensä syrjivät asenteet ja suoranainen vihapuhekin sivuutetaan tai kuitataan ”kännin piikkiin” tai pelkkänä huumorina. Epäkohtia esille nostaneita – yleensä itse syrjinnän ja vihapuheen kohteiksi joutuneita faneja ja muusikoita – syytetään luovuuden tukahduttamisesta ja poliittisesta korrektiudesta, kun musiikki ”itsessään” koetaan yhteiskunnallisista vaikutuksista vapaaksi. [5]

Kaikkea ei kuitenkaan voi sivuuttaa yhtä helposti. Pantera- ja Down-yhtyeistä tunnetun Phil Anselmon natsitervehdys ja white power -huudahdus lavalla nostattivat viime vuonna metalli- ja muussa mediassa ennennäkemättömän vastalauseiden myrskyn [6]. Tänä keväänä puolestaan Turussa peruttiin kreikkalaisen black metal -yhtye Naer Mataronin keikka, koska yhtyeen perustajajäsen toimii väkivaltaisessa Kultainen aamunkoitto -natsipuolueessa ja koska yhtye esiintyy avoimen natsistisilla festivaaleilla [7]. Keikan peruuntumisen jälkeen Naer Mataron lähetti Turun-keikkaa järjestäneelle taholle lausunnon, jossa yhtye julistaa olevansa täysin epäpoliittinen. Keikkajärjestäjät olivat sitä mieltä, ettei Naer Mataronilla bändinä ole mitään tekemistä äärioikeistolaisuuden kanssa, ja niin Suomen metallimedioissa päiviteltiin, että bändin esiintyminen torpattiin liian löyhin perustein [8].

Torstaina 20.7. Brinkkalan pihassa järjestetään antifasistinen hevikeikka, jossa esiintyvät göteborgilainen heavy/doom punk -trio Mörkt Moln, tamperelainen doom metal -trio Garden of Worm ja helsinkiläinen black metal -trio Kevätuhri. Avoimesti antifasistinen Kevätuhri on erikoinen bläkkisbändi paitsi poliittisuutensa johdosta myös siinä mielessä, että se on tähän asti soittanut vain lähinnä punk-keikoilla. Uransa alkuvaiheessa oleva yhtye buukattiin taannoin myös varsinaisiin black metal -iltamiin, mutta bändi perui itse osallistumisensa ”epäilyttävien yhteyksien takia”.

Tilaisuuden avaa klo 20.00 Kapinatyöläinen-kollektiivin Topias Virtanen, joka luennoi suomalaisen fasismin historiasta, keskittyen kuitenkin viime vuosien liikkeisiin ja ryhmiin sekä niiden tavoitteisiin ja keinoihin. Päivän mittaan Kirjakahvilassa on myös mahdollisuus kirjoittaa tukikirjeitä poliittisille vangeille [9].

Love Metal Hate Fascism on aatteellista jatkoa brittiläisille Rock Against Racism- ja Love Music Hate Racism -kampanjoille [10] sekä ruotsalaisen Hårdrock mot rasism -verkoston [11] toiminnalle. Tapahtuma on Tampereella samana viikonloppuna järjestettävän anarkistisen vastakulttuurifestivaali Mustan Pispalan ennakkoklubi.

Ohjelma

20.00 Topias Virtanen: Fasismi ja antifasismi Suomessa
21.00 Kevätuhri
22.00 Mörkt Moln (SE)
23.00 Garden of Worm

Fb: https://www.facebook.com/events/146015909292062

Lähteet: