Artikkeli, Turun Sanomat, 15.11.2006, Rebekka Härkönen

Kulttuuria, kirjoja ja kahvia kaikenikäisille

REBEKKA HÄRKÖNEN

Brinkkalan sisäpihan vanha puuovi narahtaa iloisesti, kun väkeä kulkee sisään ja ulos 25-vuotisjuhliaan viettävään Osuuskunta Kirjakahvilaan. Kahvilapöydän tunnelmallisen kynttilän valossa rupattelevat ystävykset Sari Nurmilaakso ja Saija Huhtiniemi.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun vierailemme tässä kahvilassa. Tosi kiva paikka, taidan ottaa uudeksi vakiopaikakseni, sanoo turkulainen Nurmilaakso ihastuneena.


TS/Jori Liimatainen
Osuuskunta Kirjakahvilassa vietetään tänä vuonna 25-vuotisjuhlia. Nykyisellä paikallaan kahvila on toiminut kahdeksan vuotta. Saija Huhtiniemi (vas.) ja Sari Nurmilaakso harmittelevat, etteivät ole eksyneet syrjäisellä Brinkkalan sisäpihalla sijaitsevaan Kirjakahvilaan aikaisemmin.
Tukholmasta alkuperäiseen kotikaupunkiinsa vierailulle pyrähtänyt Huhtiniemi ihmettelee, miksei ole käynyt Kirjakahvilassa aikaisemmin.

– Ehkä tämä on sen verran syrjässä, ettei tänne sattumalta eksy, hän arvailee.

– Eikä paikkaa mainosteta oikein muualla kuin yliopistolla. Itse kuulin kahvilasta juuri yliopistokaverieni kautta. Ajattelin, että kyseessä on lähinnä joku akateemisten älykköjen kohtauspaikka, Nurmilaakso naurahtaa.

Ystävykset kehuvat kahvilan kotoisaa tunnelmaa ja sopivalla voimakkuudella soivaa taustamusiikkia. Myös kahvilan kulttuuri-illat kiinnostavat heitä, vaikka he eivät tarjontaan ole ehtineetkään tutustua.

– Olisi kiva, jos tällainen paikka tarjoaisi tavallisille ihmisille kosketuksen muutoin tavoittamattomiin tyyppeihin, kuten taiteilijoihin. Heli Laaksonen olisi esimerkiksi kiva tavata, Nurmilaakso miettii.

Myös seminaarit kiinnostaisivat. Vaikka kelpaa kahvila mainiosti ihan kahvilanakin ilman ihmeellisiä erikoistoimintoja.

Mutta jätetään ystävykset rupattelemaan ja siirrytään keittiön puolelle, jossa toiminnanvastaava Hanna Kaikko valmistelee teetä kirjakahvilan juhlavuoden puitteissa vietettävää teemaviikkoa varten.

– Teeviikolla tarjoamme asiakkaille joka päivä erilaisen teekokonaisuuden herkkupaloineen, Kaikko kertoo.

– Kaikki herkut valmistetaan omassa keittiössä. Pyrimme mahdollisuuksien mukaan käyttämään luomu- ja reilun kaupan tuotteita. Myös vegaanit on huomioitu.

Kirjakahvilan toiminta jakautuu kolmeen eri osa-alueeseen. Kahvilatoiminnalla kerätään varoja kulttuuriohjelman pyörittämiseen ja lisäksi kahvilassa toimii kirjakauppa Kirjala.

– Kirjalan toiminnalla tuetaan paljon pienkustantamojen ja omakustanteiden myyntiä. Kirjoja löytyy kaikenikäisille, Kaikko sanoo.

– Kirjakahvila on alusta saakka pyörinyt lähinnä vapaaehtoistyövoimalla. Tällä hetkellä toiminnassa on mukana aktiivisesti noin 25 henkilöä. Ja lisää kaivataan jatkuvasti.

Kirjakahvila perustettiin vuonna 1981. Sijainti on vaihtunut monta kertaa, nykyisessä paikassaan kahvila on toiminut kahdeksan vuotta. Kahvilan alkuperäinen idea oli lähinnä yliopisto-opiskelijoille tarkoitettu kohtaamispaikka, jossa on myytävänä vaikeasti saatavaa tutkimus- ja kaunokirjallisuutta.

Hanna Kaikko iloitsee siitä, että Kirjakahvilan asiakaskunta on monipuolistunut aikojen saatossa. Väkeä käy koululaisista eläkeläisiin.