Kirjakahvilan torstaileffasarja, kevätkausi 2014
Kirjakahvilan kevään 2014 elokuvasarjassa katsotaan ysäri-arthousea, 2000-luvun indietä, rikosdraamaa ja ripaus 1970-luvun brittihuumoriakin. Näytökset ovat torstaisin klo 19.30 alkaen. Tervetuloa!
20.2.
Sarjan avausnäytöksessä muistetaan helmikuun alussa menehtynyttä Philip Seymour Hoffmania. Paul Thomas Andersonin mestariteoksessa seurataan vuorokauden ajan yhdeksää ihmistä, joista jokainen on elämänsä käännekohdassa. Mosaiikkimaisessa elokuvassa rakkautta, anteeksiantoa ja tarkoitusta etsiviä ihmisiä esittävät paitsi juuri tämänkaltaisista sivurooleista alun perin tunnetuksi tullut Hoffman myös Julianne Moore, William H. Macy, John C. Reilly ja Tom Cruise. (Paul Thomas Anderson, USA 1999, 188 min.)
27.02.
1990-luvun episodielokuvaklassikossa seurataan yli kahdenkymmenen losangelesilaisen enemmän tai vähemmän yhteen kietoutuvia elämiä. Veteraaniohjaaja Robert Altmanin taidokkaalla käsikirjoituksella, vahvalla näyttelijäkaartilla ja rauhallisella kameratyöllä vakuuttava elokuva perustuu Raymond Carverin kahdeksaan novelliin ja yhteen runoon. Rooleissa mm. Julianne Moore, Jennifer Jason Leigh, Lili Taylor, Andie MacDowell, Frances McDormand, Jack Lemmon, Robert Downey Jr., Tim Robbins, Tom Waits ja Huey Lewis. (Robert Altman, USA 1993, 187 min.)
06.03.
Kevätsarjan ysärikooste jatkuu omintakeisista elokuvistaan ”Happiness”, ”Storytelling”, ”Palindromes” ja ”Life During Wartime” tunnetun Todd Solondzin esikoistäyspitkällä. Elokuvassa yläasteikäinen mallioppilas tuskailee heräävän seksuaalisuutensa ja koulukiusaajien välisessä paineessa eikä löydä paikkaansa sen paremmin opiskeluyhteisöstä kuin perheensäkään parista. Solondzin tabuilla leikittelevä tyyli on kiistanalainen mutta herättää ajatuksia ja pyrkii puhuttelemaan. (Todd Solondz, USA 1995, 87 min.)
13.03.
1990-luvulla uransa aloittanut Wes Anderson nousi 2000-luvun yhdysvaltalaisten auteur-ohjaajien kärkijoukkoon mm. elokuviensa ”The Royal Tenenbaums”, ”Steve Zissoun vedenalainen maailma” ja ”Fantastic Mr. Fox” myötä. Hänen tähän mennessä tuorein ohjaustyönsä on eksentrinen teinirakkaustarina, jonka aikuisrooleissa nähdään mm. Bruce Willis, Bill Murray, Edward Norton, Frances McDormand, Tilda Swinton ja Jason Schwartzman. (Wes Anderson, USA 2012, 94 min.)
20.03.
Lyhytkasvuinen yksinäinen mies perii työnantajaltaan pienen rautatieaseman New Jerseyn tuppukylässä. Näyttelijänäkin tunnetun Thomas McCarthyn ensimmäinen ohjaustyö ihastutti vuoden 2003 Sundance-festivaaleilla ja on yhdysvaltalaiseksi elokuvaksi virkistävän hiljainen ja hienovireinen. Pääosassa mm. Game of Thrones -tv-sarjasta tuttu Peter Dinklage. (Thomas McCarthy, USA 2003, 88 min.)
27.03.
David Bowien pojan vaikuttava esikoisohjaus vie ansiokkaasti eteenpäin tieteiselokuvan perinnettä ja sen ytimessä olevaa keskeistä tematiikkaa ihmisyyden määrittelystä. Monien muiden merkittävien tieteistarinoiden tapaan myös tämän elokuvan tapahtumat on sijoitettu eristyksissä olevaan luonnottomaan tilaan ja paikkaan, jolloin fokus saadaan ilman häiriötekijöitä kohdistettua ihmiseen. Nyt eristyneisyys on viety sikäli äärimmilleen, että kyse on kuuasemasta, jolla on vain yksi ihminen. Pääosassa Sam Rockwell. (Duncan Jones, UK 2009, 79 min.)
03.04.
Cannesin elokuvafestivaaleilla palkittu ranskalainen vankilakuvaus kertoo 19-vuotiaasta luku- ja kirjoitustaidottomasta Malikista, joka kuuden vuoden tuomiota istuessaan kehittyy pelokkaasta ja syrjäytyneestä nuorukaisesta karaistuneeksi ja kylmähermoiseksi rikolliseksi. Varsinaisen kasvutarinan lisäksi elokuva sivuaa myös yhteiskunnallisia teemoja: etnisesti jakautuneessa vankilassa yksilön asemaa ei ohjaa ensisijaisesti se, kuka on, vaan mihin etniseen ryhmään kuuluu. Pääosassa Tahar Rahim. (Jacques Audiard, Ranska/Italia 2009, 150 min.)
10.04.
Kirjailijana tunnetun Philippe Claudelin aiheeltaan synkkä mutta kerronnaltaan eleettömän pelkistetty ja kurinalainen esikoisohjaus oli vuoden 2008 elokuvatapauksia. Tarinassa Kristin Scott-Thomasin esittämä nainen opettelee viidentoista vuoden vankilatuomion jälkeen sopeutumista arkielämään. (Philippe Claudel, Ranska 2008, 115 min.)
17.04.
Kiirastorstaina katsotaan Monty Python -ryhmän komediaklassikko, jossa Beetlehemissä vuonna nolla syntynyt Brian sekoitetaan naapuritallissa syntyneeseen Jeesukseen. Aikuisena Brian sotketaan erilaisten itsenäisyyttä ajavien ryhmittymien kapinointiin ja keskinäisiin kahinoihin, ja vastoin tahtoaan hänestä tulee uskonnollinen johtaja. Uskontoja satirisoiva elokuva aiheutti valmistumisensa aikaan mellakoita ja se kiellettiin useassa maassa – mukaan lukien Norjassa. (Terry Jones, UK 1979, 94 min.)
24.04.
Australialaisen David Michôdin Sundance-palkittu esikoiselokuva on tunnelmaltaan uhkaava ja painostava rikosdraama melbournelaisesta rikollisperheestä, jonka etäinen esikuva löytyy todellisuudesta. Muista rikosgenren elokuvista poiketen tällä kertaa kyse ei ole mistään omaa rikollisvaltakuntaansa pyörittävistä huippuammattilaisista vaan hädin tuskin selviytyvistä väkivaltarikollisista, joita poliisi jahtaa kyseenalaisin keinoin ja yhä tiiviimmin. Elokuvassa ei ole huikeita toimintakohtauksia, vaan tapahtumat sijoittuvat suureksi osaksi kotitaloihin, yksityiselle alueelle. (David Michôd, Australia 2010, 112 min.)
08.05.
Cannesin elokuvajuhlilla palkitussa äärimmäisen esteettisessä rikoselokuvassa Ryan Goslingin esittämä stuntajaja toimii öisin pakoauton kuljettajana ryöstöissä. Tanskalaisohjaajan käsissä periamerikkalainen Los Angelesin yöhön sijoittuva toimintaelokuva muuntuu mielipiteitä jakavaksi, sykkiväksi arthouse-kokonaisuudeksi, jonka ytimessä ovat dynaaminen äänisuunnittelu ja musiikki sekä 1980-luvulta peritty, nuhjuisen urbaani ja alakuloinen estetiikka. Elokuvan toisessa pääroolissa on Carey Mulligan. (Nicolas Winding Refn, USA 2011, 102 min.)
15.05.
Kevätsarjan päättää 17.5. järjestettävän Kirja irti! -kirjallisuusfestivaalin kunniaksi vuoteen 1944 sijoittuva sukupolvikuvaus ja murhamysteeri, jossa runoilija ja homoaktivisti Allen Ginsberg ottaa ensikosketuksia siihen kirjalliseen ystäväpiiriin – erit. William S. Burroughsiin ja Jack Kerouaciin -, josta vuosikymmen myöhemmin syntyy amerikkalainen beat-sukupolvi. (John Krokidas, USA 2013, 104 min.)