Kuulumisia Meksikon Oaxacasta, San Juan Copalan mielenosoitusleiristä

Kirjakahvilassa kerättiin helmikuussa tukea Meksikossa Oaxacan kaupungin torilla mielenosoitusleiriä pitäville San Juan Copalan autonomisen kylän asukkaille, jotka ovat joutuneet pakenemaan ja lopulta tulleet kokonaan häädetyiksi kodeistaan paramilitaarien väkivallan vuoksi. Rahat toimitettiin perille Meksikossa murhatun Jyri Jaakkolan vanhempien Even ja Raimon avustuksella, suoraan käteisenä. Rahat vastaanotti leirin naisten edustaja Reyna Martinez Flores.

Rahat ovat tarpeen leirin jokapäiväiseen elämään, mutta myös leirin tiedotustoimintaan. Leirissä on yli 30 henkeä, suurin osa heistä naisia. Myös useita lapsia on äitiensä mukana. Välillä naiset on ajettu pois torilta, mutta he ovat tulleet takaisin, koska he haluavat jatkaa mielenosoitustaan, eikä heillä ole muutakaan paikkaa, missä asua. Naiset ja lapset tekevät perinteisiä käsitöitä ja myyvät niitä saadakseen rahaa elämiseen. Välillä käsitöiden myynti on kielletty heiltä, samoin ruoanlaitto, mutta he ovat aloittaneet uudelleen. Ruokaa he valmistavat torilla salaa banderollien takana. Leirin väki joutuu käymään julkisissa ja maksullisissa vessoissa myös peseytymässä. Lisäksi he käyvät peseytymässä Casotalla, jossa Jyri asui ja jonka ovet ovat kuulemma aina heille auki.

Leirin asukkaat ovat käyneet neuvotteluja viranomaisten kanssa liittyen suojakeinoihin (medidas cautelares), joita Inter-American Commission on Human Rights (IACHR) on edellyttänyt Meksikon järjestävän kylän 135 asukkaalle. Mielenosoitusleirissä olevat San Juan Copalan asukkaat ovat esittäneet viranomaisille, että San Juan Copalan kylään järjestettäisiin viranomaisten ja kylän asukkaiden käynti siten, että voitaisiin yhdessä tutkia tilannetta: missä kunnossa kylä ja sen rakennukset ovat, ovatko häädettyjen asukkaiden tavarat tallella ja mitä asukkaiden palaaminen koteihinsa edellyttää. Viranomaiset ovat vain todenneet, että tällaiselle käynnille ei ole turvallisia olosuhteita. Näin ollen leiri jatkaa Oaxacan kaupungin torilla.

Mielenosoitusleirissä olevat San Juan Copalan autonomisen yhteisön jäsenet kertovat  elämästään kylässään Uuden Tuulen 27.4. julkaisemassa Alternatives for  economy -kirjasessa. Toukokuussa kaksi naista leiriltä osallistuu Uuden Tuulen järjestämään konferenssiin ja kiertueeseen More fair and sustainable economic alternatives.

27.4. on vuosi siitä kun Jyri Jaakkola ja Bety Cariño murhattiin tiellä San Juan Copalaan. Muistotapahtuma ja Alternatives for  economy –kirjanjulkistamistilaisuus pidetään Turun pääkirjaston Studiossa ja kirjaston portailla 27.4. klo 12.

Teksti ja kuvat: Eeva-Leena Jaakkola.