Turun Taiteiden yön 30. juhlavuotta sekä Kirjakahvilan ja Kinokoplan Brinkkalan pihan yhteistapahtuman yli kymmenvuotista taivalta juhlistetaan säestetyllä mykkäelokuvanäytöksellä ja musiikkiesityksillä Turun historiallisen keskustan ytimessä Turun Taiteiden yönä 15.8. Ilta käynnistyy Usko ja urheilu -kasettiduon kokeellisella instrumentaalihiphopilla, jota seuraa lo-fi-kasarisoundien suuntaan kumartavan 20 000 hz -yhtyeen nyrjähtänyt elektropop. Illan hämärtyessä ääni-installaatiokollektiivi Käki virittää yleisön elokuvanäytöksen tunnelmaan, ja keskiyön koittaessa heijastetaan Brinkkalan pihan peräseinälle Carl Th. Dreyerin mykkäelokuvaklassikko Jeanne d’Arcin kärsimys (La Passion de Jeanne d’Arc, Ranska 1928). Näytöksen säestää Sunniva.

Dreyerin historiallinen suurelokuva perustuu 19-vuotiaana noituudesta tuomitun ja roviolla poltetun vapaustaistelijan oikeudenkäyntipöytäkirjaan ja kuvaa tämän viimeistä päivää. Jeanne d’Arcin suurimpina rikoksina pidettiin kirkon auktoriteetin vastustamista ja miesten vaatteisiin pukeutumista. Elokuvan ilmestyessä kirkko hyökkäsikin rajusti teosta vastaan, ja se kiellettiin useassa maassa. Myöhemmän tutkimuksen nojalla Jeanne d’Arcista on tullut tärkeä trans- ja queerliikkeen ikoni, vaikkakin myös Ranskan äärioikeisto on yrittänyt omia ja hyödyntää kansallissankarin perintöä.

Elokuvan alkuperäisessä versiossa ei ole musiikkia lainkaan. Dreyer halusi teoksestaan alun perin äänielokuvan, mutta koska tuotantoyhtiöllä ei ollut resursseja sellaiseen, ohjaaja jätti säestyksenkin kokonaan pois ja halusi teostaan esitettävän täysin äänettömänä. Sittemmin elokuvaa on näytetty lukemattomilla eri säestyksillä. Brinkkalan pihassa, yön laskettua kesäisen Turun ylle, Jeanne d’Arcin viimeisten hetkien tuomiopäivän tunnelman luo turkulainen Sunniva.

Ei pääsymaksua, ei ikärajaa, ei äärioikeistolaisia.

OHJELMA
Fb: https://www.facebook.com/events/2320776101520862/

20.00 Brinkkalan pihan portit avautuvat, sisäänmarssi, taustamusiikki virittää illan tunnelmaan.
21.00 USKO & URHEILU (Tku)
22.00 20 000 HZ (Hki)
23.00 KÄKI (Hki)
00.00 JEANNE D’ARCIN KÄRSIMYS // La Passion de Jeanne d’Arc
Ohj. Carl Th. Dreyer | pääosassa Maria Falconetti | Ranska 1928 | 83 min | K12 | English intertitles
Livesäestys: SUNNIVA (Tku)
02.00 Brinkkalan pihan portit sulkeutuvat, musiikki on vaimennut ja juhlakansa poistunut, illanvietto jatkuu sivukujilla, varjoissa, auktoriteetin valvovan silmän ulottumattomissa.

▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼

TURUN KIRJAKAHVILA
http://www.fb.com/kirjakahvila
http://www.instagram.com/kirjakahvila

ELOKUVAKERHO KINOKOPLA
http://www.kinokopla.fi
https://www.fb.com/kinokopla
https://www.instagram.com/kinokopla

Yhteistyössä: Varsinais-Suomen Elokuvakeskus (projektori), Turun museokeskus (Brinkkalan piha), Turun Suurtorin keskiaika ry (pihakalusteet)