NELJÄ VUOSIKYMMENTÄ TURUN KIRJAKAHVILAA
Brinkkalan pihan kesäjuhlissa muistellaan menneitä

Kirjakahvilaliike kukoisti 1980-luvun alun Euroopassa. Turussa vuonna 1981 osuuskuntamuotoisena perustettu oma Kirjakahvila toi yhteen erilaisia toimijoita talonvaltaajista elokuvateoreetikoihin ja loi kaupunkiin ”vapauden valtakunnan”, josta on vuosien varrella tullut tärkeä omaehtoisen ja epäkaupallisen kulttuurin keskus.

Alun perin Yliopistonmäellä sijainnut kulttuurikahvila on toiminut nykyisissä Brinkkalan talon tiloissaan vuodesta 1998 lähtien. Se on ollut tärkeä Turun historiallisen keskustan elävöittäjä viimeistään siitä lähtien, kun Vanhan Suurtorin alueella aiemmin epäkaupallisia kulttuuritapahtumia järjestänyt Turun kulttuurikeskus lakkautettiin 2010-lukua lähestyttäessä.

Kirjakahvilan varsinainen perustamispäivä on vasta marraskuussa, mutta jo perjantaina 27.8. Brinkkalan pihassa juhlistetaan osuuskunnan pitkää taivalta solidaarisemman kahvin, kriittisemmän kirjallisuuden, turvallisempien tilojen ja ylipäänsä paremman maailman puolesta. Teemapukeutuminen esimerkiksi 1980-luvun hengessä tai suosikkikirjailijan tyyliä seuraten kannattaa, sillä paras asu palkitaan.

Pääsymaksuton ja ikärajaton pihakonsertti käynnistyy klo 18 dj-setillä, jossa muistellaan Kirjakahvilassa vuosien varrella esiintyneitä yhtyeitä ja artisteja Circlestä Tami T:hen. Klo 19 alkaen on puolestaan luvassa livemusiikkia entisiltä ja nykyisiltä kirjakahvilalaisilta, kun Brinkkalan lavalle nousevat tummasävyistä elektronista musiikkia soittava Milankolia, helsinkiläinen diskofolkpoprock-kvintetti Kuuluvuus sekä elektropop-artisti Johanna Porola, jonka viimeisin musiikkivideo julkaistiin alkuvuonna. Illan päätteeksi Kirjakahvilan dj:t tarjoilevat vielä vuosikymmendiskon, jossa kuullaan tanssimusiikkia kaikilta niiltä vuosikymmeniltä, joilla Kirjakahvila on ollut olemassa.

Koronarajoitusten vuoksi Brinkkalan pihaan ei voida ottaa täyttä määrää juhlakansaa. Kirjakahvilassa on vahva maskisuositus myös ulkotiloissa, ja turvavälien pitämiseksi kävijöitä kehotetaan pitäytymään omissa seurueissaan. Oireisena tulee jäädä kotiin.

Fb-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/1424327737941219

Illan aikataulu:

18.00 levymusiikkia: Kirjakahvilassa esiintyneiden kokoonpanojen tuotantoa
19.00 live: Milankolia | dark electronic
https://soundcloud.com/milankolia
19.45 live: Kuuluvuus | diskofolkpoprock
https://www.facebook.com/Kuuluvuus-2445177152212465/
20.30 live: Johanna Porola | melancholic synthpop
https://soundcloud.com/johannaporola
21.00 vuosikymmendisko 1980–2020
23.00 Brinkkalan pihan portit sulkeutuvat