Kesäkuun näyttely 3.6.-30.6.2011

Työryhmä Vintaasi: Ihmisiä, kissoja ja asusteita

Työryhmä Vintaasin nimen taakse kätkeytyy kaksi taide- ja kulttuurihistorioitsijaa, joita kiehtovat vintage-muodot sekä esineissä että vaatteissa. Pienoisnäyttelyn teokset kommentoivat tyylejä 1890-luvun art nouveau -hengestä 1950-luvun suomalaiskansallisuuteen asti. Esillä on ihmishahmoja, kissoja ja kenkiä asiaankuuluvalla humoristisella vakavuudella höystettynä. Piirustus- ja vesiväritekniikoin toteutetut teokset liittyvät nostalgiaan, mutta ennen kaikkea ne ovat tutkielmia, Asta Sutisella ihmisestä ja Ringa Takasella pääosin kissasta sekä kissan ja ihmisen suhteesta. Mukana on myös Ringa Takasen kenkäakvarelleja.

Asta Sutinen

Olen Turussa asuva humanistiopiskelija ja minulle piirtäminen on aina ollut tärkeä harrastus. Kiinnostus vahvoihin kontrasteihin ja pieniin yksityiskohtiin ovat vaikuttaneet siihen, että työvälineeni on pääsääntöisesti lyijykynä. Mutta vaikka kuvani yleensä ovatkin mustavalkoisia, pidän suuresti myös voimakkaista ja kirkkaista väreistä. Siksi erityisesti viime aikoina olen mieltynyt guassin pehmeään ja peittävään siveltimenjälkeen, yksityiskohtia kuitenkaan unohtamatta.

Piirrosteni yhdistävänä tekijänä ja kantavana teemana voisi pitää ihmistä ja menneisyyttä.  Erilaiset ihmiskasvot ja historia monissa muodoissaan – elokuvina, tarinoina, postikortteina, valokuvina – kiehtovat jatkuvasti sekä ovat hyvin pitkälle innoittajina ja lähtökohtana sille mitä teen.


Ringa Takanen

Olen kiinnostunut erityisesti 1800-luvun jälkipuolen art nouveau- tai jugend-muotoilusta. Teoksissani tutkin aikakauden tapoja kuvata kohdettaan. Kissateokseni ovat Turun taidemuseossakin esillä olleen tunnetun art nouveau -taiteilija Alfons Muchan (1860–1939) naisaiheiden muunneltuja sitaatteja. Ne henkivät jugendin arvokkuutta, mutta samalla pilke silmäkulmassa lähestyvät vanhaa kuvaamisen tapaa lempeän humoristisesti. Kitschiksi teokset eivät silti tunnustaudu. Kissalle annettakoon kissan arvokkuus.

Art nouveau -muodoissa minua kiehtovat ennen kaikkea koukeroiset muodot ja yksityiskohdat. Näyttelyssä olevat teokset liittyvät tähän detaljiperinteeseen. Ne ovat tutkielmia vanhasta – muodoista ja ideoista, usein uuteen yhdistettynä.

Olen opiskellut kuvataidetta Oriveden opiston kuvataidelinjalla sekä erilaisilla taidekursseilla. Päätekniikkani ovat akvarelli, piirustustekniikat ja metalligrafiikan menetelmät.