Kakkua, kuohuviiniä ja kahvia!

– Osuuskunta Turun Kirjakahvila 25-vuotta

Kirjakahvilaan vuosien varrella kotiutuneet ”kirjisläiset” juhlistivat osuuskunnan 25-vuotista taivalta 2. syyskuuta klo 16-20 lauantaisen kesäjuhlan merkeissä.

Kirjakahvilan 25-vuotismerkkipäivä tuli yllätyksenä Kirjakahvilan nykyiselle aktiivijoukolle. Joidenkin kirjakahvilalaisten muistissa olivat 20-vuotisjuhlat, mutta ajanjuoksusta hämmentyneenä Kirjakahvila unohti täyttävänsä jälleen tärkeitä vuosia. Niinpä juhlien budjetti oli pientäkin pienempi ja rajallistakin rajatumpi, mutta yhteisvoimin tempaistiin mahtavat tarjoamukset kauniiseen loppukesän juhlaan: kakkua, kuohuviiniä ja kahvia.

Juhlaväen koollekutsumisessa käytettiin nykyteknologiaa ja luotettiin kirjakahvilalaisten verkottumiseen – jokainen levitti sähköpostikutsua edelleen. Juhliin saapuikin sekä aivan tuoreita kirjakahvilalaisia että perustajajäseniä vuosien takaa. Hauska oli nähdä, miten yhteinen kiinnostus kulttuuriin ja Kirjakahvilaan yhdisti eri aikoina kahvilassa vaikuttaneita ihmisiä.

Kirjakahvila on 25-vuotisen taipaleensa aikana käynyt läpi muutoksia. Nykyinen Kirjakahvila painottaa asemaansa Turun kulttuurielämässä nimenomaan uusien ideoiden toteuttamis- ja kehittämispaikkana ja kutsuu tekijöitä yhteistyöhön kanssaan. Kuitenkin moni tärkeä ja arvokas piirre on säilynyt vuosien mittaan. Kirjakahvila on yhä yhteisöllinen paikka, sen toiminnan perustana ovat vapaaehtoisuus ja yhdessä tekeminen sekä rakkaus tieteeseen, taiteeseen ja kulttuuriin. Joskus tuntuu että tulosvastuuta, yksilöä ja suorittamista korostavassa yhteiskunnassa Kirjakahvilan yhteisöllisyys nähdään naivismina. Mikäli Kirjakahvilan idealismi on naivismia, säilyttäköön Kirjakahvila aina lapsenomaisuutensa ja uskonsa ihmisiin, sillä:

Vielä on viattomuutta jäljellä!

ps. Muistakaa pitää yhteyttä Kirjakahvilaan ja ilmoitelkaa yhteystietojanne, niin juhlitaan Kirjakahvilan 30-vuotissynttäreitä sitten oikein ryminällä.

teksti:
Hanna Kaikko

Alla kuvia juhlista: