Kirjakahvilan elokuun näyttelynä:

Jarkko Martikaisen sekatekniikkatöitä Sekatavaranäyttely

9.-29.8.2010

Jarkko Martikainen on monipuolinen taiteilija, jolla on kokemusta niin musiikista, kuvataiteesta, kuvittamisesta kuin kirjoittamisestakin. Kirjakahvilassa esillä oleva näyttely koostuu kolmen eri sarjan osista ja parista yksittäisestä työstä.

Taiteilijan omin sanoin:

Olen tehnyt kuvia erilaisia lähestymis- ja tekotekniikoita käyttäen aivan lapsuudesta asti. Kuvataiteilijana – jos ilmaisu sallitaan – olen aktiivinen, joskin voitaisiin ansaitusti käyttää myös termiä ”harrastelija.” Tämä siksi, etten ole pyrkinyt koskaan ammatilliseen erityishuomioon – kuvat ovat tulleet tehdyiksi oman tarpeeni ja ilmaisunhaluni takia – sekä usein vain tekemisen riemun ja kehityksen hiomisen halun vuoksi.

Ensi sijassa kuvani ovat olleet sidoksissa omiin julkaisuihini. Takavuosina tapasin kutsua jonkun muun tekemään YUP-levynkansia, mutta myöhemmin tulin kysyneeksi itseltäni olennaisen kysymyksen: Jos itse koen tietäväni parhaitem, millaisia kuvia tarvitsen, miksi en tekisi niitä itse?

Näyttelyssä esillä olevat työt ovat vastauksia kyseiseen pohdintaan.

Näyttely koostuu hajanaisista kuvakokonaisuuksista, yhtään täyttä sarjaa ei esitteillä ole. Syy piilee niiden ilahduttavan hyvässä menekissä. Muutamassa pitämässäni näyttelyssä (Porvoon taidetehdas ja Porvoon Bar Soho, Helsingin Liberte (kahteen eri otteeseen) ja Riihimäen Samuli Parosen sali vuosina 2008-2010 on oleellinen osa tauluista tullut myydyksi.

Turkuun saapuukin siis otantoja sarjoista Pitkät piikit, Toivo, Rakkaus sekä pari niiden lisäksi tehtyä erillistyötä. Mitään selkeästi summaavaa pääotsikkoa niille ei ole mahdollista löytää ilman totuuden vääristelyä, joten ne ovat kokoelma töitä, eivät sen enempää tai vähempää.

Riihimäen Närhilässä heinäkuussa 2010
Jarkko Martikainen