Perjantaina 27.9.2019 on kansainvälinen ilmastolakko eli yleislakko maapallon puolesta. Jo yli vuoden ajan turkulaisetkin koululaiset ja opiskelijat ovat lakkoilleet osoittamalla mieltä ruotsalaisen Greta Thunbergin rinnalla.

Turun Kirjakahvila osoittaa tukensa yleislakolle ja kaikille lakkoileville olemalla perjantaina kiinni. Työntekijöiden oikeuksien polkemisen lisäksi nykyinen talousjärjestelmä tuhoaa ympäristön. Palkkatyöhön ja voitontavoitteluun perustuva yhteiskunta ei tule koskaan olemaan ympäristön kannalta kestävä.

Yksittäisiin kulutusvalintoihin keskittymisen sijaan tarvitaan suuria rakenteellisia muutoksia tuotannossa, taloudessa ja politiikassa. Yksilöinä saatamme tuntea itsemme voimattomiksi ilmastokatastrofin äärellä, mutta todellisuudessa meillä on paljonkin voimaa. Työstä kieltäytymisellä on valtaa yhteiskunnassa, joka nojautuu työhön. Kirjakahvila kannustaa kaikkia toimimaan antikapitalistisesti ympäristön puolesta ja liittymään lakkoon.

Kirjakahvila yhtyy ilmastolakon vaatimuksiin:

1. Suomi toteuttaa aikeensa olla maailman ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointivaltio.

2. Suomi sitoutuu päivittämään ilmastolain, niin, että siihen kirjattavat päästövähennys- ja hiilinielutavoitteet ovat linjassa 1,5 asteen lämpenemisrajan kanssa.

3. Fossiilisten polttoaineiden suorat ja epäsuorat tuet on lakkautettava.

4. Siirtymä fossiilivapaaseen yhteiskuntaan on toteutettava reilusti.

“Lakko sopii symbolisesti hyvin ilmastonmuutokseen, koska siinä arkiset toimet kuten työnteko ja koulunkäynti pysähtyvät. Juuri sitä ilmastonmuutoksen tuoma todellisuus tarkoittaa. Tutkijat ovat jo varoitelleet, että ilmastonmuutokseen sopeutuminen tulee yhä enemmissä määrin olemaan kriisiyhteiskuntaan ja kaaokseen varautumista. Koululaisille lakon symboliikka viittaa siihen, että jos ilmastotoimia ei tehdä ajoissa, opiskelu nykymuodossaan menettää merkityksensä, sillä yhteiskunta ei tule olemaan entisensä. Ilmastonmuutoksen seurauksena yhteiskunnallinen järjestys tulee horjumaan huomattavasti enemmän kuin yhdenkään lakon seurauksena.“