Turun Kirjakahvilan ja elokuvakerho Kinokoplan perinteinen Taiteiden yön tapahtuma on vuonna 2016 perin synkkä ja sähköinen. Brinkkalan pihan ilmaistapahtumassa torstaina 18.8. esiintyvät elektronispainotteiset artistit ja yhtyeet Wellenform, Neiet ja Johanna Porola sekä Nosferatumykkäelokuvanäytöksen säestävä vÄäristymä.

Illan aloittaa Jaakko Penttisen (E-Musikgruppe Lux Ohr) ja Teppo Toivosen (Dasputnik) muodostama kokeellisen elektronisen musiikin duo Wellenform, joka kumartaa varhaisen industrial-, syntetisaattori- ja konkreettisen musiikin suuntaan. Taiteiden yössä Wellenform esittää rytmisen ja tunnelmallisen setin, jossa voi kuulla kaikuja kokoonpanon viimekesäisestä Berlin: Die Sinfonie der Großstadt -mykkäelokuvasäestyksestä Brinkkalan pihassa.

Wellenformin jälkeen on vuorossa tämän vuoden H2Ö-festivaaleillakin esiintynyt tamperelaisduo Neiet. Suomenkielistä syntetisaattorimusiikkia esittävä kokoonpano tavoittelee folkin tunnelmia elektroniikan keinoin.

Illan hämärryttyä lavalle nousee melankolista elektropoppia tarjoileva Johanna Porola, jonka dramaattista ja tummasävyistä musiikkia on verrattu muun muassa Austran ja Zola Jesusin kaltaisten indieartistien tuotantoon. Brinkkalan pihassa Porolan äänimaailmoja kuvittavat VJ Vixenin eli Paula Lehtosen visuaalit.

Turun tuomiokirkon kellon lyödessä kaksitoista heijastetaan Brinkkalan pihan perälle F. W. Murnaun ohjaama saksalaisen ekspressionismin klassikko ja vampyyrikauhun historiallinen merkkipaalu Nosferatu, eine Symphonie des Grauens vuodelta 1922. Mykkäelokuvanäytöksen säestää varhaisesta kokeellisesta teknosta ja suomalaisesta elektronisen musiikin perinteestä ammentava ja ponnistava analogisen minimalismin yhtye vÄäristymä.

Helsinkiläisveljekset Janne Liimatainen ja Jarko Hedenius aloittivat musiikillisen uransa vuonna 1992. Aluksi heidän ääni-ilmaisunsa perustana olivat tietokoneet, mutta muutaman vuoden kuluttua veljekset hylkäsivät digitalismin ja astuivat analogisten laitteiden raakaan ja primitiiviseen maailmaan. vÄäristymä-nimen alla Liimatainen ja Hedenius tekivät vuosikymmenen ajan runsaasti musiikkia julkaisematta sitä vielä missään. Nykyään yhtyeen tuotantoa voi kuulla lukuisilla julkaisuilla ja kansainvälisillä kokoelmilla.

Tapahtuma on pääsymaksuton ja ikärajaton. Huonon sään sattuessa siirrytään sisätiloihin.

Fb-tapahtumasivu: https://www.facebook.com/events/352215495131602/


OHJELMA

20.00 portit avautuvat, sisäänmarssi, taustamusiikki johdattelee illan tunnelmiin

21.00 WELLENFORM
https://www.facebook.com/Wellenform-925756157479725/

22.00 NEIET
https://www.facebook.com/neiet/
https://soundcloud.com/neiet

23.00 JOHANNA POROLA
https://www.facebook.com/johanna.porola
https://soundcloud.com/johannaporola/

00.00 NOSFERATU, Eine Symphonie des Grauens
Ohj. F. W. Murnau, Saksa 1922, 94 min

jonka säestää

VÄÄRISTYMÄ
https://www.facebook.com/vAaristyma
http://vaaristyma.webs.com/

02.00 jäähyväiset Brinkkalan pihalle, suuntana kylmenevä loppukesän yö