Lihava keho on ristiriitainen asia. Tässä näyttelyssä sitä lähestytään kuitenkin neutraalina asiaintilana. Maalauksissa manifestoituu oikeus olla niin kuin on. Niissä voi kohdata kiusaantumattoman katseen tai niiden kertomiin tarinoihin voi samastua.

Näyttelyn työt ovat syntyneet kahtena ajankohtana. Varhaisemmissa lihava keho – inhottu, marginalisoitu, diagnosoitu, syrjään työnnetty, medikalisoitu – ottaa tilaa ja näkyy ilman, että siihen kohdistuu ainoatakaan muutospainetta. Se on toimiva, kaunis, neutraali. Myöhemmissä töissä korostuu takaisin katsominen: omakuvateokset katsovat suoraan kohti ulkonäkökeskeistä ja normittavaa katsetta sitä kyseenalaistaen.

Kiusaantumattomuus on kapinaa!

Tiia-Riikka Hietanen on äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja ja taiteilija. Parhaillaan hän opiskelee kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiassa. Taiteen tekeminen on hänelle sisäisen saattamista muillekin havaittavaan muotoon ja yksityisestä yleiseen laajenevaa vaikuttamista. Parhaimmillaan maalaaminen on hänelle yhtä aikaa iloista ja vakavaa sörssäystä. Viimeaikaisissa töissään hän on käsitellyt esimerkiksi lihavaa kehollisuutta, oikeutta olla olemassa ja näkyä sekä suhdettaan sydämensä kaupunkiin, New Yorkiin.

UNBOTHERED/KIUSAANTUMATON
Kirjakahvila, Turku
2.–29.2.2024
Ma–pe klo 12–18 ja tapahtumien aikana
Avajaiset 2.2. kello 18–20.

Näyttelyyn liittyy myös kehopositiivinen croquis-ilta perjantaina 9.2. kello 18–20

Tule katsomaan ja katsotuksi lempeästi ja piirtämään!

Aloitamme illan puhumalla hetken hyväksyvästä katseesta ja elävänmallin piirtämisestä. Tämän jälkeen piirrämme: toisiamme! Kaikki osallistujat saavat vuorotellen asettua malliksi toisten lempeän katseen alle. Jokainen keho on tutkivan katseen ja piirtämisen arvoinen! Vaatteet saa pitää päällä, mutta ne saa myös riisua. Taiteilija itse asettuu piirrettäväksi myös. Kenenkään ei ole pakko toimia mallina, eli voit ehdottomasti tulla paikalle vain piirtämään!