Artikkeli Turun Sanomat,  21.7.2005 , Katri Tuominen

Esikoiskirjan päähenkilön esikuva löytyi kotoa

Hauvan haaveet saavat siivet

KATRI TUOMINEN

Käsikirjoittaja, ohjaaja ja nyt myös kirjailija Lotta Laaksosen unelma on toteutunut. Hän esittelee esikoiskirjaansa Pimi Hau-Hauvan Haave seesteinen hymy kasvoillaan. Ei ihme, että kirjailijan olo on tyytyväinen, onhan projekti lohkaissut kuusi vuotta hänen elämästään.

– Aika yllättävää, että loppujen lopuksi sain kirjan valmiiksi. Siinä oli paljon hommaa ja hiomista. Kirjoittaminen on minulle joka tapauksessa tärkeä osa elämää, tuli kirjaa tai ei, Laaksonen kertoo.

TS/Marika Tamminen
Lotta Laaksosella on laatikot pullollaan riimiteltyä materiaalia, josta on jo muotoutumassa jatkoa Pimi Hau-Hauvan Haave -kirjalle.
Hänen mielestään kirjailijalla on ehdottomasti oltava jotain sanottavaa. Lapset ovat hyvä kohde, koska heihin voi vielä vaikuttaa.- Kirjan sanoma on, että kun on hyvä tahto, unelmat toteutuvat. Tietenkin siihen vaikuttaa myös se, mihin unelmat asettaa. Minulle kirjan valmistuminen on yksi unelman toteutuminen. Toinen toteutui, kun näin keskiyön auringon pohjoisessa, esikoiskirjailija hehkuttaa.

Hän selaa kirjansa sivuja ja lukee viimeisen runon, jossa koko kirjan idea hänen mielestään kiteytyy:

”Joka päivä

voit herätä vasta

Aloittaa uudesta tulevasta

Haaveet siivet saa

Siellä missä haltija

Hyvän tahdon tunnistaa”

Sielu mukana luomisessa

Kirjan päähenkilön Pimi Hau-hauvan esikuva on Laaksosen oma koira.

– Silloin, kun aloin kirjoittaa, koirani oli vielä pieni pentu. Seurasin mielenkiinnolla sen edesottamuksia, ja kirjoitin sen touhuista saaristolomalla. Sankari on vastasyntynyt ja herännyt, vilpitön, avoin ja tutkiskeleva tyyppi, hän kuvailee.

Laaksonen on uppoutunut lasten kirjallisuuden maailmaan myös kolmen alle kouluikäisen lapsensa ansiosta. Hän lukee heille joka ilta satukirjoja. Laaksonen on aloittanut projektinsa 5,5-vuotiaan esikoisensa syntymän aikoihin.

– Hyvässä lastenkirjassa tai taideteoksessa on yleensäkin nähtävä, että tekijä on laittanut sielunsa siihen ja että juttu tehdään jossain tarkoituksessa. Tarkoituksen ei tarvitse olla vakava, se voi olla vaikka leikkiminen, kunhan joku tarkoitus vain on, Laaksonen sanoo.

Tekemisen ilo tärkeää

Siihen, että juuri tästä tarinasta tuli kirja, on vaikuttanut hänen samasta aiheesta ohjaamansa tanssielokuva. Myös visuaalinen puoli on aina ollut lähellä Laaksosta ja Anu Mykrä onkin kuvittanut kirjan värikkäillä piirustuksilla.

Laaksosen mielestä kuvitus on lasten kannalta tärkeää, koska pelkkien kuvien avulla voi muodostaa kokonaisen tarinan. Kirjan kohderyhmä ovat yli viisivuotiaat lapset, koska he kykenevät eläytymään myös tekstiin.

Hänellä on projekteissaan tapana tehdä yhteistyötä eri taiteenalojen ammattilaisten kanssa. Pimi Hau-Hauvan haave -kirjassa on myös samoja lauluja kuin tanssielokuvassa.

– Pyrin antamaan jokaiselle oman tilan ja vapauden juttunsa toteuttamiseen. Tekemisen ilo on tärkeä osa projektia eikä vain valmis työ. Luomisen on oltava mukavaa, Laaksonen toteaa.

Pimi Hau-Hauvan Haave -kirjan julkaisutilaisuus torstaina 21.7. Kirjakahvilassa (Vanha Suurtori) klo 14 alkaen.