Harrastajakin voi saada töitään esille galleriaan
Artikkeli Turun Sanomat, 23.3.2004
Harrastajataiteilija, haluaisitko työsi esille Turun ydinkeskustaan, paikkaan, jossa ne näkisi päivittäin noin 2 500 ihmistä?
Niin haluaa moni muukin.
Harrastajakin voi saada töitään esille galleriaan
Turun pääkirjaston aulan halki kulkee päivittäin noin 2 500 ihmistä. Aulan eteisvitriinit ovat maksuton, kaikkien ulottuvilla oleva ja erittäin suosittu erilaisten näyttelyiden pitopaikka.
Näyttelykalenteri onkin buukattu täyteen toukokuun loppuun asti ja sisällä on lukuisia hakemuksia.
– Kyselyitä tuntuu tulevan melkein päivittäin, naurahtaa näyttelytoimintaa koordinoiva kirjastonhoitaja Kristina Ek.
Aulassa on ollut esillä niin käsitöitä, puutöitä, valokuvia kuin sarjakuviakin.
– Valitsemme näyttelyt niin, että ne olisivat mahdollisimman monipuolisia ja laadukkaita. Ihan mitä tahansa vitriiniin ei voi laittaa, ei esimerkiksi mitään sellaista, mikä herättää epämiellyttävää huomiota, Ek muotoilee.
Hakemuksia saa pääkirjaston lainaustiskiltä.
Ensimmäinen näyttely Kirjakahvilassa
– Olemme profiloituneet harrastajapainotteiseksi paikaksi ja sitä haluammekin. Olemme uusille tekijöille ja harrastajille paikka, jossa voi pitää helposti ensimmäisen näyttelynsä, kertoo Turun Kirjakahvilan näyttelyvastaava Satu Manninen.
Loppuvuosi onkin jo sovittu näyttelyitä täyteen. Manninen kertoo, että suurin osa hakijoista myös saa työnsä esille.
– Näyttelyvastaavana minä päätän siitä, mitkä otetaan. Ei minulla ole mitään tietytä tyylillistä linjaa, mutta tosi huonot eivät pääse esille, Manninen naurahtaa.
Hakemuksia otetaan vastaan ympäri vuoden ja kuukauden mittaisen näyttelyn tilavuokra on 17 euroa.
Kulttuurikeskuksen syyskausi haussa nyt
Turun kulttuurikeskuksen näytelytilat Vanha Raatihuone ja Brinkkalan galleria ovat yksi myös harrastajille avoinna oleva vaihtoehto, kunhan vain taitoa löytyy riittävästi.
– Usein ne harrastajat, jotka saavat meille näyttelynsä, ovat pitkän linjan tekijöitä, tiedottaja Outi Haapanen kertoo.
Tulijoita olisi niin paljon, että vain kolmannes hakijoista saa tilaisuuden näyttelyn pitoon. Valinnat tekee työryhmä, johon kuuluu kuvataiteen asiantuntijoita. Parhaillaan on menossa hakuaika ensi syyskaudelle. Noin kuukauden mittaisesta näyttelystä kukkaro kevenee 205 euron verran.
Kultturikeskuksen Lasten ja nuorten Ullakkogalleria sen sijaan ottaa vastaan hakemuksia läpi vuoden. Myös ideat ovat tervetulleita, sillä niitä voidaan jalostaa yhdessä gallerian kanssa.
Outi Haapanen rohkaisee harrastajia etsimään erilaisia vaihtoehtoja näyttelyilleen. Miksei voisi kysäistä vaikkapa pankista tai kaupasta, saisiko sinne tuoda töitään esille? Tai voisiko tyhjänä olevan liiketilan elävöittää taiteella?
Käsitöitä ja muutakin Kraftissa
Mikäli taskusta löytyy jonkin verran kahisevaa, harrastaja voi mennä kolkuttelemaan myös gallerioiden ovia. Esimerkiksi Kulttuurigalleria Kraftissa on ollut esillä laaja skaala erilaisia näyttelyitä, joiden pitäjistä suuri osa ei ole ammattitaiteilijoita. Näyttelytarjonnassa on painotettu käsitöitä ja etnografisia näyttelyitä, mutta vaikkapa akvarellejakaan ei hyljeksitä.
Galleristi Aino Siitonen pitää tärkeänä sitä, että galleriassa esillä olisi monenlaisia, tekijöittensä näköisiä töitä. Kuukauden mittainen näyttely kustantaa 1 100 euroa.