Leena Ristolainen: Takaisin kotiin

Leena Ristolainen: Takaisin kotiin

Olemattomia tiloja ja muita vapauden hetkiä

Turun Kirjakahvilassa on helmikuussa esillä kuvataiteilija Leena Ristolaisen maalauksia.

Leena Ristolaiselle maalaaminen on vuoropuhelua värin, pinnan ja viivojen kanssa niin että kankaalle muotoutuu tila, joka on maalausprosessin aikana erittäin todellinen ja alati muuttuva. Maalauksen valmistuttua taiteilijan oma tila muuttuu olemattomaksi ja siirtyy sille joka työtä katsoo.

Luonto on Leena Ristolaiselle kuten useimmille suomalaisille osa minuutta. Se pyrkii maalauksiin halusipa tai ei: ” Täysin luonnonmukaisen luontokuvauksen sijaan minua kiehtovat näkymät, joissa katsojalle jää vapaus tulkita mikä on maata, ilmaa tai vettä ja onko kuva läheltä vai kaukaa. Toivon että katsoja voi löytää töissäni pienen vapauden hetken. Sellaisen ne ovat myös minulle suoneet.”

Suurehkot maalaukset on toteutettu sekatekniikalla, jossa aluksi maalataan ohuesti temperalla pohjaan väriä ja sen päälle maalataan vapaasti musteella. Työtä jatketaan hiilellä ja öljyväripastelleilla, ohennetulla öljyvärillä ja lopuksi paksulla öljyvärillä useita kerroksia. Kerroksellisuus rakentaa maalauksiin tilan tuntua.

Leena Ristolainen valmistui viime elokuussa kuvataiteilijaksi Alfa-Art Taidekoulusta. Hänen töitään on esillä myös helmikuussa Espoon Vihergalleriassa, toukokuussa Helsingissä Galleria 4-kuus -ryhmänäyttelyssä, elokuussa Järvenpäätalon Galleria Järnätissä ja syyskuussa Kangasalan Taidetila Terrassa.

Leena Ristolainen facebookissa