Essi Kummu tulee keskustelemaan suomalais-ugrilaisesta mytologiasta Tammen juuri julkaiseman uutuuskirjansa Karhun kuolema pohjalta. Tilaisuus alkaa klo 19 ja Essi Kummun jälkeen, n. klo 20 alkaen Kirjakahvilassa esitetään akustista musiikkia Kaarlo Lehmuskosken Tanssiorkesterin toimesta.

Essi Kummu: Karhun kuolema. Tammi 2010.

Essi Kummu: Karhun kuolema. Tammi 2010.

Essi Kummu on kirjailija ja käsikirjoittaja, jota työllistää yhteistyö media- ja kuvataiteen kanssa.
Tuotantoa:

  • Novellit-antologiassa novelli ”Pikkusisko” (Gummerus 2006)
  • Mania, romaani (Tammi 2006)
  • Karhun kuolema, romaani (Tammi 2010)

Kummu määrittää poetiikkansa yhdeksi lähtökohdaksi leikin. Leikki ja ei-tietäminen ovat tekemisen ja olemisen eräitä nimiä, raameja. Hän kertoo, ettei halua keksiä asioita, ettei hänellä ole minkäänlaista mielikuvitusta. Kun hän kirjoittaa, hän näkee kuvan ja mikäli tarinalla on pulssi, kuva rupeaa avautumaan ja hengittämään, se tahtoo ulos eikä suostu.

Hänelle tarina tulee orgaaniseksi olennoksi, jolla on oma tahto ja syvyytensä, se laulaa ja soi. Hän haluaa kuunnella tarinaa ja noudattaa sen ehtoja – kuitenkin siten, että pysyy itsensä kanssa väleissä.

Jos tarina on hyvä, se kyseenalaistaa kirjoittajansa etiikkaa ja rajoja ja murtaa molempia niin kuin hyvä elämä tekee – se saattaa ihmisen juuri niiden kohtien äärelle, joita hän ei pysty eikä kestä: ”Ja silloin ollaan ihmisyyden ehtojen äärellä. Ja sitten se onkin kovaa painia aivan hirvittävää. Ja se tekee kipeää myös, niin kuin olisi sisäelimet väärinpäin ja koskee joka hetki.”

essi_kummuKummu  kertoo kirjoittavansa paljon musiikista ja musikaalisesta, melodisesta kokemuksesta käsin, ajatellen säveltämistä ja runoutta. Hänen on saatava ruumiinsa ja henkensä soimaan, jotta kirjaimet rupeavat. Mutta tarinan muovailuvahaksi, sen saveksi ei pidä alkaa, vaan pitää haastaa itsensä dialogiin tarinan kanssa: ”Ja silloin se koko homma vasta rupeaa, alkaa; tulee neuvotella, kiistellä, raivota, ja leppyä tarinan kanssa, sitä vasten, sen sylissä ja siitä irti, sieltä pois. Tässä painissa sitten aina jompikumpi kesyyntyy tai leppyy. Tai sitten se jää tapahtumatta, eikä mitään synny.”

Muu tuotanto:

  • Salvador Dali– konsertti yhdessä kuvataitelija Jorma Styngin ja muusikko Joonas Wideniuksen kanssa 2008.
  • Suven saha ja paini. Performanssi, Oulun taiteiden yö 2009, käsikirjoittaminen ja tuotanto.
  • Butoteos ”Tyttö ammeessa” – käsikirjoittaja, monitaiteellisen LUOTAIN-työryhmän perustajajäsen. Kantaesitys syyskuussa 2010 Tanssia tyrkyllä festivaaleilla, Oulussa
  • Galleria Puu, Oulu, taiteiden yö 2010, käsikirjoittajana.