Hajanaisuuksia

Elliina Peltoniemen näyttely esillä Kirjakahvilassa 19.1.-30.1.2009

Elliina Peltoniemi (s.1978) opiskelee toista vuottaan Turun Taideakatemiassa kuvataiteen linjalla ja lisäksi hän opiskelee Lapin yliopistossa. Tätä ennen hän on ehtinyt valmistua korualan artesaaniksi sekä opiskella Limingan taidekoulussa.

Taiteessaan Peltoniemi käsittelee maailmaa, arvoja ja ilmiöitä, mutta subjektin näkökulmasta, omaelämänkerrallisesti, eikä pelkää mennä henkilökohtaisuuksien puolelle. Hän tekee paljon omakuvia joissa peilaa kokemuksiaan toiseudesta, suhdettaan tällaiseen maailmaan ja itseensä osana sitä. Peltoniemi lähtee teoksissaan siitä oletuksesta, että yhden kokemus on lopulta kollektiivinen, monien kokemus.

Kirjakahvilassa esillä olevaan näyttelyynsä Peltoniemi on koonnut yhteen teoksia, jotka eivät liity toisiinsa. Niissä hän on yhdistellyt kirjoitusta, kollaasia, piirtämistä ja maalaamista. Monet teoksista ovat jollakin tavalla päiväkirjan omaisia. Osa teoksista on ”käsistä karanneita” luonnoksen omaisia piirustuksia, jotka ovat kasvaneet laitojen yli innostuksen otettua vallan. Peltoniemi kertoo, ettei ole halukas leimautumaan taidemaalariksi, graafikoksi, kuvanveistäjäksi, sarjakuvantekijäksi jne. koska haluaa pitää itsellään vapauden tehdä kaikkea mikä innostaa. Hän haluaa karsia tekemisestä paineet ja vakavuuden tähdäten innostumiseen ja hauskuuteen. Peltoniemen tarkoituksena oli tehdä toisin, tuoda näytille vähän kaikkea, taivuttaa taidenäyttelylle asetettuja vakavia sääntöjä ja kehyksiä antaen samalla tilaa sekä katsojalle että itselleen.

Lisätietoja näyttelystä: Elliina Peltoniemi, elliinan at gmail piste com

Kirjakahvila on auki arkisin klo 11-19.