Rasismin uudet kasvot. Elokuva- ja keskustelutilaisuus Kirjakahvilassa keskiviikkona 25.11.2009 klo 19 alkaen.

Katselussa Jan Ijäksen palkittu lyhytelokuva Ghosts, jonka jälkeen keskustelua lokakuussa ilmestyneen En ole rasisti, mutta… -kirjan pohjalta. Haastateltavana sosiologi Salla Tuori, yksi kirjan toimittajista.

Ghosts

Ghosts

(kuva täältä)

Maahanmuuton vastaiset näkemykset ovat olleet viimeisen vuoden aikana paljon julkisuudessa. Kärkkäitä internet- ja yleisönosastokeskusteluja ovat lietsoneet muun muassa perussuomalaisten kannatuksen kasvu kunnallisvaaleissa, oikeudenkäynti Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja professori Timo Vihavaisen Länsimaiden tuho -kirja. Näiden myötä käyttöön on lanseerattu uusi termi, ”maahanmuuttokriittisyys”. Sen käyttäjät väittävät, ettei kyse ole itse maahanmuuttajien vastustamisesta vaan maahanmuuton kriittisestä tarkastelusta.

Onko ”maahanmuuttokriitikoiden” käymä keskustelu kuitenkaan niin rakentavaa ja hyväntahtoista kuin he antavat ymmärtää? Tuoreessa artikkelikokoelmassa En ole rasisti, mutta… tutkijat ja maahanmuuttotyön asiantuntijat osoittavat, kuinka maahanmuuton uhkakuvia korostava puhe sisältää päinvastaisista väitteistä huolimatta selkeän rasistisia ja ulkomaalaisvastaisia painotuksia. Konkreettisen ilmauksen ne saavat niissä arkipäivän rasistisissa teoissa, joita maahanmuuttajat ja sellaisiksi luokitellut joutuvat kohtaamaan tämän päivän Suomessa.

Kirjakahvilan keskustelutilaisuudessa kirjan teemoja valottaa lisää sosiologi Salla Tuori, joka on yksi kirjan toimittajista. Tuori on väitellyt tohtoriksi maahanmuuttotyötä käsittelevällä tutkimuksellaan Åbo Akademissa tänä syksynä.

rasistimutta_kansi.indd

En ole rasisti, mutta…

(kuva täältä)

***

Ennen keskustelua aiheeseen johdattaa Jan Ijäksen elokuva Ghosts. Se kertoo turvapaikanhakijoiden arjesta jo lakkautetussa vastaanottokeskuksessa Tampereen Tammelassa. Dokumentti on voittanut tuomariston erikoispalkinnon Tampereen elokuvajuhlilla ja parhaan elokuvan palkinnon Kratkofilin elokuvajuhlilla Banja Lukassa, Bosnia-Hertsegovinassa.

En ole rasisti, mutta… Maahanmuutosta, monikulttuurisuudesta ja kritiikistä. Toimittaneet Suvi Keskinen, Anna Rastas ja Salla Tuori. Vastapaino & Nuorisotutkimusverkosto, Tampere 2009.

Ghosts (15 min.). Ohjannut Jan Ijäs. Janmik-Films, Helsinki 2008.