Nautinto, mielihyvä, onni ja tyytyväisyys. Nämä sanat liitetään länsimaissa usein kahvin, kaakaon ja veden käyttöön. Kyseisten hyödykkeiden tuotanto sisältää kuitenkin useita erilaisia sekä globaaleja että paikallisia vakavia ongelmia: Kahvin viljely aiheuttaa eroosiota. Norsunluurannikolla viljellyt kaakaopavut saattaa poimia lapsityöläinen. Sekä kahvin että kaakaon viljelyyn kuluu erittäin runsaasti vettä, josta on maailmanlaajuisesti kova pula. Vesivaroja jopa yksityistetään.

Myös Kirjakahvilassa nämä aineet – kahvi, kaakao ja vesi – ovat jokapäiväisessä käytössä. Dokumentaarinäytösten yhteydessä keskustellaan kahvin ja kaakaon käytöstä kahvilatoimintaan liittyen. Elokuvat on pääosin puhuttu englanniksi, muutoin tekstitetty englanniksi. Näytöksiin on vapaa pääsy.

 

Ti 28.2.2012 klo 19
FLOW – FOR LOVE OF WATER (2008)
ohj. Irena Salina
93 min.

Vuonna 2008 julkaistu Flow on laaja katsaus maailman vesivarantojen tilaan ja muutokseen. Miltei jokainen ihminen erityisesti länsimaissa käyttää vettä joka päivä ajattelematta. Isot eurooppalaiset vesiyritykset ja kansainvälinen valuuttarahasto IMF yksityistävät maailman koko ajan hupenevia ja saastuvia vesivarantoja. Monikansalliset yritysjätit Coca Cola ja Nestlé pumppaavat kuiviin lähteitä, joiden vesi kuuluisi paikallisille ihmisille. Maailmassa myydään 560 miljoonaa litraa pullotettua vettä päivässä. Suomalaisten osuus tästä määrästä on noin 240 000 litraa. Flow valottaa veden käyttöön liittyvää bisnestä. Onko vesi kaikille kuuluva luonnonvara ja/tai myyntiartikkeli, jonka joku voi omistaa?

 

Ti 20.3.2012 klo 19
THE DARK SIDE OF CHOCOLATE (2010)
ohj. Miki Mistrati & U. Roberto Roman
46 min.

Yli 40 % maailman kaakaosta tulee Norsunluurannikolta. Kaakaoplantaaseille siepataan Malilta nuoria lapsia, joille kaakaon tuotanto tarkoittaa pitkiä ja raskaita työpäiviä, usein ilman palkkaa. Palkittu tanskalaisohjaaja Miki Mistrati matkusti Länsi-Afrikkaan dokumentoimaan lapsityöläisten elämää kaakaoplantaaseilla. Lopputulos on dokumenttielokuva The Dark Side of Chocolate, jossa Mistrati kysyy: ”Does your favourite chocolate have a bitter taste?”

 

Ti 17.4.2012 klo 19
BLACK GOLD (2006)
ohj. Marc Francis & Nick Francis
78 min.

Black Gold on kertomus kahvin kahdesta maailmasta, jotka harvoin kohtaavat. Yli 125 miljoonaa ihmistä Etelän maissa saa elantonsa viljelemällä kahvia, joka suurelta osin kulutetaan teollisuusmaissa. Kahvi on öljyn jälkeen maailman vaihdetuin raaka-aine, ja maailmanlaajuisen kahvibisneksen arvo on nykyään yli 100 miljardia dollaria vuodessa. Silti kahvinviljelijät pysyvät köyhinä. Black Gold kertoo ihmisistä, joiden työn tulosta jokapäiväinen kahvimme on.