Israelin miehittämällä Palestiinalaisalueella sijaitsevissa siirtokunnissa tuotettuja tuotteita myydään yhä suomalaisissa kaupoissa. Yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö Finnwatch julkaisi vuoden 2022 lopulla raportin, jonka mukaan Suomessa toimii myös yrityksiä, joilla on toimintaa siirtokunnissa.

Osallistu vetoomuskampanjaan ja vaadi suuria kaupan alan toimijoita lopettamaan Israelista tuotujen tuotteiden myyminen sekä käyttämään vaikutusvaltaansa Gazassa ja muualla Palestiinassa olevien ihmisten suojelemiseen Israelin sortopolitiikalta.

Alta löytyvät ohjeet asiakaspalautteen lähettämiseen S-ryhmälle, Keskolle, Lidlille ja Alkolle

Lue lisää israelilaisista ja kansainvälisistä yrityksistä, jotka rikkovat palestiinalaisten oikeuksia:

Boycott, Divestment and Sanctions -liikkeen boikottilista: https://bdsmovement.net/get-involved/what-to-boycott

Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) on palestiinalaisjohtoinen kampanja, jolla edistetään Israelin vastaisia boikotin muotoja eli boikottia, investointien poisvetämistä ja pakotteita. Kampanjan tavoitteena on painostaa Israelia täyttämään kansainvälisen oikeuden mukaiset velvoitteensa. Näitä ovat vetäytyminen miehitetyiltä alueilta, erottelumuurin poistaminen Länsirannalta, tasa-arvon toteuttaminen Israelin kansalaisuuden omaaville arabeille sekä Palestiinan pakolaisten paluuoikeuden täytäntöönpano.

Ks. myös suomalaisten taiteilijoiden, taide- ja kulttuurikentän toimijoiden ja tutkijoiden akateeminen ja kulttuurinen Israel-boikotti osana kansainvälistä BDS-liikettä: https://finlandagainsapartheid.com

Anna palautetta S-ryhmälle

Ohje:

 1. Valitse palautteen aiheeksi “Yleinen palaute S-Ryhmälle”.
 2. Kirjoita palautteesi viestikenttään. Tässä esimerkkiviesti: 
  ”S-ryhmä on sitoutunut kunnioittamaan kaikkia kansainvälisesti tunnustettuja ihmisoikeuksia ja edistämään niiden toteutumista. Olette myös sitoutuneet periaatteeseen, jonka mukaan lapsilla on oikeus erityiseen suojeluun. 
  Hyllyistänne löytyy kuitenkin tuotteita, jotka on tuotu Israelista. Miten vastuullisuustyöhönne sopii se, että tilaatte ja jälleenmyytte tuotteita maasta, joka on kansainvälisen oikeuden asiantuntijoidenkin mukaan syyllistynyt sotarikoksiin ja ihmisoikeusrikkomuksiin? Onko vastuullisuuslinjaustenne mukaista, että ostatte tuotteita Israelista, joka on lokakuun 7.päivän jälkeen tappanut yli 5500 lasta, haavoittanut yli 9000 lasta ja jonka sotatoimien seurauksena yli 1800 lasta on kateissa? 
  Asiakkaananne toivon, että lopetatte välittömästi Israelista ja Israelin laittomista siirtokunnista tulevien tuotteiden tilaamisen ja myymisen.”
 3. Halutessasi täytä yhteystietosi.
 4. Halutessasi kerro jäsen-/asiointinumerosi S-Etukortista.
 5. Valitse, haluatko vastauksen palautteeseesi.
 6. Lähetä.

Tavoitteena on että vetoomus ja palautteet saavat S-Ryhmän poistamaan israelilaiset tuotteet kaikista liikkeistään. Alla olevilla ohjeilla voit vaikuttaa yksilötasolla omaan lähikauppaasi toivomalla jonkin Israelista tulevan tuotteen tilalle jotain muuta tuotetta. 

Varsinkin Saleissa ja Alepoissa on jo valmiiksi pienet ja kysynnän mukaan vaihtuvat valikoimat jolloin mahdollisuus saada tuote korvatuksi on hyvä.

S-market ja Sale: https://www.sinuntoive.fi
Alepa: https://www.alepakorttelitoive.fi

Ohje:

 1. Valitse oma kauppasi.
 2. Kirjoita toivomasi tuotteen nimi ja valitse se ehdotetuista kuvista.
 3. Perusteluksi kirjoita, että haluat toivomasi tuotteen korvaavan ___ tuotteen. Esim. ”Voisiko suomalainen Apetit Kasvisjauhispihvit Crispy Chick herneproteiinipihvit pakaste 240g korvata Israelista tulevan tuotteen Hälsans Kök 300g Soijarouhe.” (Huom.! Varmista että valitsemassasi kaupassa myydään tuotetta, jonka haluat korvattavaksi!)

Anna palautetta Keskolle

Ohje:

 1. Valitse palautteen aiheeksi “Ketju yleisesti”.
 2. Valitse mikä vain ketju.
 3. Kirjoita palautteesi tai nauhoita ääniviesti. Tässä esimerkkiviesti:
  ”Kesko on valittu 100 vastuullisimman yrityksen joukkoon. Lisäksi olette tehneet paljon työtä lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen. Teette Mannerheimin lastensuojeluliiton kanssa yhteistyötä ja kiusaamisvapaavyöhyke -kampanjanne on saanut paljon tunnustusta. Kerrotte, että edellytätte yhteistyökumppaneidenne kunnioittavat kansainvälisesti tunnustettuja ihmisoikeuksia. 
  Hyllyistänne löytyy kuitenkin tuotteita, jotka on tuotu Israelista. Miten vastuullisuustyöhönne sopii se, että tilaatte ja jälleenmyytte tuotteita maasta, joka on kansainvälisen oikeuden asiantuntijoidenkin mukaan syyllistynyt sotarikoksiin ja ihmisoikeusrikkomuksiin? Onko vastuullisuuslinjaustenne mukaista, että ostatte tuotteita Israelista, joka on lokakuun 7. päivän jälkeen tappanut yli 5500 lasta, haavoittanut yli 9000 lasta ja jonka sotatoimien seurauksena yli 1800 lasta on kateissa?
  Asiakkaananne toivon, että lopetatte välittömästi Israelista ja Israelin laittomista siirtokunnista tulevien tuotteiden tilaamisen ja myymisen.”
 4. Täytä yhteystietosi, jos haluat yhteydenoton, muuten valitse ”En halua jättää yhteystietojani tai että minuun otetaan yhteyttä”.
 5.  Lähetä.

Anna palautetta Lidlille

Ohje: 

 1. Valitse ”Tuote” ja  pudotusvalikosta ”muu”.
 2. Kirjoita palautteesi kohtaan ”viestisi”. Tässä esimerkkiviesti: 
  ”Lidleissä myydään edelleen israelilaisia tuotteita. Israelin hyökkäykset Gazaan lokakuun 7. päivän jälkeen ovat tappaneet jo yli 14 000 ja haavoittaneet yli 35 000 palestiinalaista. Arvioiden mukaan noin 75 % uhreista on naisia ja lapsia. Olette sitoutuneet kunnioittamaan kansainvälisesti tunnustettuja ihmisoikeussopimuksia. Miten vastuullisuustyöhönne sopii se, että tilaatte ja jälleenmyytte tuotteita maasta, joka on kansainvälisen oikeuden asiantuntijoidenkin mukaan syyllistynyt sotarikoksiin ja ihmisoikeusrikkomuksiin? 
  Asiakkaananne toivon, että lopetatte välittömästi Israelista ja Israelin laittomista siirtokunnista tulevien tuotteiden tilaamisen ja myymisen.” 
 3. Kirjoita yhteystietosi kohtaan ”Tietosi”.
 4. Paina ”Lähetä”.

Anna palautetta Alkolle

Ohje:

 1. Jätä myymälä valitsematta, koska annat palautetta Alkolle yleisesti.
 2. Jätä ”terveiset valitsemallesi myymälälle” -kohta tyhjäksi.
 3. Kirjoita palautteesi kohtaan ”Tähän voit kirjoittaa muuta palautetta tai esittää kysymyksiä Alkolle.” Tässä esimerkkiviesti:
  ”Verkkosivujenne mukaan myytte yhä Israelista tuotuja tuotteita, vaikka Israelin valtio toteuttaa tällä hetkellä kansanmurhaa. Israelin hyökkäykset Gazaan lokakuun 7. päivän jälkeen ovat tappaneet jo yli 14 000 ja haavoittaneet yli 35 000 palestiinalaista. Arvioiden mukaan noin 75 % uhreista on naisia ja lapsia.
  Asiakkaananne toivon, että poistatte välittömästi Israelista tuodut tuotteet valikoimistanne ettekä enää tue Israelin ihmisoikeusrikkomuksia jälleenmyymällä maassa tuotettuja tuotteita. Vuonna 2022 veditte venäläiset tuotteet pois valikoimistanne, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Nyt toivon, että toimitte samalla tavalla myös muiden sotarikoksia tekevien valtioiden kanssa.”
 4. Valitse, haluatko saada Alkolta vastauksen.
 5. Paina ”Seuraava”.
 6. Seuraavalla sivulla paina ”Lähetä”.