Perjantaina 24.11. monet liikkeet mainostavat alennusmyyntejään, ja viime vuosina Suomeenkin rantautuneet Black Friday -kampanjat kannustavat ihmisiä kulutusjuhlaan. Samaan aikaan on myös Älä osta mitään -päivä, joka jää selkeästi vähemmälle huomiolla. Vuonna 1992 ensimmäisen kerran järjestetyllä ja Suomessakin jo vuodesta 1993 asti vietetyllä kansainvälisellä tempauksella pyritään kiinnittämään huomiota länsimaiseen kulutusvimmaan ja sen tuhoisuuteen.

Ihmiset kuluttavat maapallon luonnonvaroja reilusti nopeammin kuin ne pystyvät uusiutumaan. Suurin osa kulutuksesta tapahtuu teollisuusmaissa, mutta suurimmat kustannukset ostamiemme tuotteiden sortavasta tuotantoketjusta ja luonnonkatastrofeista koituvat köyhien maiden asukkaille. Nykyisellä kulutuksella tarvittaisiin 1,7 maapalloa kattamaan luonnonvarojen tarve, ja jos kaikki ihmiset maailmassa kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvittaisiin n. 3,5 maapalloa kantamaan kulutuksen taakkaa.

Tänä vuonna päivä, jolloin ihmiskunnan kulutus ylitti maapallon vuosittaisen kantokyvyn, oli 2. elokuuta. Viime vuonna se oli 8. elokuuta. Joka vuosi maailman ylikulutuspäivä siirtyy varhaisemmaksi. Suomessa koko vuoden luonnonvarat kulutetaan nelisen kuukautta maailman keskiarvoa nopeammin: viime vuonna Suomen ylikulutuspäivä oli 11. huhtikuuta ja tänä vuonna jo 3. huhtikuuta.

Pelkän kuluttajien syyllistämisen sijaan Kirjakahvila haluaa herättää keskustelua yritysten ja kaupallista toimintaa harjoittavien yhteisöjen vastuusta, ja tästä syystä oma kassakoneemmekin pysyy koko päivän visusti kiinni. Älä osta mitään -päivänä me emme siis myy mitään. Kirjis tarjoaa sumpit, pullanhimoisia kehotetaan ottamaan nyyttärimeiningilla omat vegaaniset pullat mukaan. Omia juomiakin kahvilaan saa tuoda, muttei mitään alkoholipitoista.

Ovet ovat auki tavalliseen tapaan klo 11–19. Tänä aikana Kirjiksessä voi maksutta hyödyntää:
– tavaranvaihtopöytiä (kirjat ym. luettava, vaatteet, pelit ja leffat)
– lauta- ja konsolipelejä
– lukulehtihyllyn sanoma- ja aikakauslehtiä
– Kirjakahvilan FAQ-kirjastoa

BRIEFLY IN ENGLISH

It’s Buy Nothing Day, so we sell nothing. Bring your own vegan pastries, we’ll provide the coffee and all kinds of things you can do without money. There’ll also be tables for book/game/clothes etc. exhange, so bring whatever you no longer need and allow someone else to give your unnecessary stuff a new life!

OHJELMA // PROGRAMME
Fb: https://www.facebook.com/events/1162366730567649/

12.00 Jumi Naakka esittää haitarimusiikkiaan // accordion music
13–15 kaikille avoimen kirjoittajapiirin kokeiluluontoinen kokoontuminen // first meeting of a new writing circle
15.00 open mic: runoile tai musisoi!
17.00 dokkarinäytös: The Corporation (Kanada 2003, 10th Anniversary Edit 2013)

KIRJOITTAJAPIIRI

Piirissä voi kirjoittaa ihan mitä vain: novellia, romaania, esseetä, päiväkirjaa, muistiinpanoja, runoja, näytelmää, artikkelia, työ- tai opiskelujuttuja, blogia, pienlehtitekstejä, jotain vaikeasti määriteltävää… Kirjoittaa voi ihan omaksi huvikseen tai sitten jotakin tiettyä tarkoitusta varten, sillä ei ole väliä. Pääpaino piirissä on itsenäisellä kirjoittamisella ja sen eri työvaiheilla. Ajatuksena on tietysti myös, että kirjoittamisesta, aiheista, tekstiluonnoksista, suunnitelmista ja niin edelleen voidaan haluttaessa keskustella yhdessä. Piirin tapaamisia voi myös käyttää omana deadlinena. Piirissä ei tarvitse kertoa muille, mitä on kirjoittamassa, jos ei halua. Tarkoituksena on pikkuhiljaa luoda piiristä vapaamuotoinen kirjoittajayhteisö, joka tukee osallistujia heidän omassa kirjoittamisessaan. Piirissä voi kirjoittaa haluamallaan välineellä eli läppärillä, käsin tai vaikka kirjoituskoneella, mutta välineet pitää tuoda mukanaan.

THE CORPORATION
Ohj. Mark Achbar & Jennifer Abbott, Kanada 2003, 122 min (10th Anniversary Edit), language: English

Provoking, witty, stylish and sweepingly informative, The Corporation explores the nature and spectacular rise of the dominant institution of our time. Part film and part movement, The Corporation is transforming audiences and dazzling critics with its insightful and compelling analysis. Taking its status as a legal ”person” to the logical conclusion, the film puts the corporation on the psychiatrist’s couch to ask ”What kind of person is it?” The Corporation includes interviews with 40 corporate insiders and critics – including Noam Chomsky, Naomi Klein, Milton Friedman, Howard Zinn, Vandana Shiva and Michael Moore – plus true confessions, case studies and strategies for change. Winner of 26 international awards. 10 Audience Choice Awards including the 2004 Sundance Film Festival.

LÄHTEET JA LISÄTIETOA // FURTHER INFORMATION

http://www.wwf.fi/wwf-suomi/viestinta/uutiset-ja-tiedotteet/Suomalaiset-kuluttivat-jo-osansa-vuoden-luonnonvaroista-3157.a

http://www.overshootday.org/

http://www.alaosta.fi/