Perjantaina 24.11. lukuisat yritykset ja liikkeet mainostavat taas alennusmyyntejään ja Black Friday -kampanjat kannustavat ihmisiä kulutusjuhlaan. Samaan aikaan on myös selkeästi vähemmälle huomiolle jäävä kansainvälinen Älä osta mitään -päivä.

On Buy Nothing Day we refuse to sell anything. The café is open and there will be coffee and tea for free, and you can also bring you own (veggie) food and share it with others. Come fix your clothes in our repair café from 14.00 to 17.00, and feel free to make use of our freeshop, board games, library collection and other stuff that’s always free anyway! Read more about BND and overconsumption: https://www.adbusters.org, https://overshoot.footprintnetwork.org

Kanadassa vuonna 1992 syntynsä saanutta ja Suomessakin jo vuodesta 1993 lähtien vietettyä kulutuskriittistä teemapäivää on Kirjiksessä perinteisesti vietetty köyhien kuluttajien syyllistämisen sijaan yritysten vastuuta korostaen, ja siksi me emme ÄOM-päivänä myy mitään. Kahvi ja tee on tänään ilmaista, Kirjiksen kässäkerhon korjauskahvilaan voi tulla fiksaamaan rikkinäisiä vaatteitaan klo 14–17, lukulehdet ja lautapelit ja FAQ-kirjastokokoelma ovat hyödynnettävissä kuten aina.

Tänä vuonna haluamme myös kiinnittää erityistä kulutuskriittistä huomiota Suomessa myytäviin tuotteisiin, jotka ovat peräisin Israelin miehittämällä Palestiinalaisalueella sijaitsevista laittomista siirtokunnista. Yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö Finnwatch julkaisi vuoden 2022 lopulla raportin, jonka mukaan Suomessa toimii myös yrityksiä, joilla on toimintaa siirtokunnissa. Osallistu vetoomuskampanjaan ja vaadi suuria kaupan alan toimijoita lopettamaan Israelista tuotujen tuotteiden myyminen ja käyttämään vaikutusvaltaansa Gazassa ja muualla Palestiinassa olevien ihmisten suojelemiseen Israelin sortopolitiikalta: www.kirjakahvila.org/boikottikampanja2023.

Kirjakahvilassahan ei muutenkaan ole koskaan ostopakkoa, hanavesi ja vessojen käyttö ovat aina kaikille maksutonta ja kaikki tapahtumamme ovat pääsymaksuttomia. Lisäksi maksutta hyödynnettäviä ovat aina: Kirjiksen gallerian kuukausittain vaihtuvat näyttelyt, FAQ-kirjastolainat  (kassan kautta) ja lukulehtihylly, lautapelit (kahvilassa pelattavia), lelut, piirtämis- ja kirjoittamistarvikkeet sekä puhelinlaturit (pyydä kassalta). Kirjakahvilassa on käytössä vähävaraishinta kahville ja teelle, ja varoissaan ollessaan voi myös maksaa etukäteen solidaarisuuskahvin ja/tai -leivonnaisen jonkun muun myöhemmin käytettäväksi. Eteisessä on ilmaislaari ja ilmaislehtihylly.

Kirjakahvila on voittoa tavoittelematon vegaaninen kulttuuri- ja yhteisötila, jonka kaikki tuotot menevät tilan ylläpitoon ja tapahtumien järjestämiseen. Toiminta perustuu vapaaehtoistyölle. Tervetuloa mukaan!


Ylikulutuspäivä

Ihmiset kuluttavat maapallon luonnonvaroja reilusti nopeammin kuin ne pystyvät uusiutumaan. Suurin osa kulutuksesta tapahtuu teollisuusmaissa, mutta suurimmat kustannukset ostamiemme tuotteiden sortavasta tuotantoketjusta ja luonnonkatastrofeista koituvat köyhien maiden asukkaille. Nykyisellä kulutuksella tarvittaisiin 1,7 maapalloa kattamaan luonnonvarojen tarve, ja jos kaikki ihmiset maailmassa kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvittaisiin n. 3,5 maapalloa kantamaan kulutuksen taakkaa.

Tänä vuonna päivä, jolloin ihmiskunnan kulutus ylitti maapallon vuosittaisen kantokyvyn, oli 2. elokuuta. Suomessa koko vuoden luonnonvarat kulutetaan nelisen kuukautta maailman keskiarvoa nopeammin: tänä vuonna Suomen ylikulutuspäivä oli jo 31. maaliskuuta.

https://wwf.fi/uutiset/2023/03/suomen-ylikulutuspaiva-on-tanaan-ylitamme-kestavan-kulutuksen-rajat-noin-nelinkertaisesti

https://wwf.fi/uutiset/2023/08/maailman-ylikulutuspaiva-on-tanaan-suomen-osuus-ylikulutuksesta-huomattavasti-keskiarvoa-suurempi


Artikkelikuva: Christine Lavallée