Artikkeli Turun Sanomat, 12.10.2001,  Sinikka Eskola

Kahvin, kirjan ja keskustelun liitto

TS
SINIKKA ESKOLA

20-vuotissynttäreihinsä valmistautuva Turun kirjakahvila Brinkkalan talon sisäpihalla huokuu lämpöä ja rauhaa. Kahvilan pöydillä lepattavat tuikut, kahvi tuoksuu ja muutama asiakas istuu syventyneenä päivän lehtiin.

TS/Riitta Salmi
Turun kirjakahvilassa voi tankata hengen ja kehon ravintoa. Sen takaavat vasemmalta Riikka Pöyry, Tarja Särkilahti, Irma Pilto, Mikko Carlson ja Riina Mäkelä.
Kirjakaupan puolelta poreilee iloista puhetta. Paikalla ovat aktiivijoukosta ulkomaisista kirjoista vastaava, hallituksen puheenjohtaja Tarja Särkilahti, toiminnasta vastaava Mikko Carlson, kahvilasta vastaava Riina Mäkelä ja kirjatoimikunnan jäsen Irma Pilto. Töihin tiskin taakse kiirehti kotimaisista kirjoista vastaava Riikka Pöyry.Heillä kaikilla on takana pari, kolme vuotta kirjakahvila-aikaa, Irmalla jo viisi. He kaikki ovat tulleet toimintaan mukaan ystäviensä innoittamina.

– Siis vapaaehtoistyöhön, kahvi ja sämpylä -palkalla, he nauravat. Töitä on tehty talkoohengessä ja aina on päivystykseen joku löytynyt. Palkaksi on herunut työkokemusta, rohkeutta ja itseluottamusta.

Brinkkalan uusittuihin tiloihin päästessä kahvilan pito helpottui. Nykyaikaisessa keittiössä valmistuvat niin lounaskeitot kuin kahvileivät.

– Silti vieläkään paikka ei ole turkulaisille tuttu, porukka hämmästelee. – Saa melkein vääntää rautalangasta, että siinä talossa, josta joulurauha julistetaan…

Kirjakahvilan vakiokäyttäjiä ovat perinteisesti olleet opiskelijat, tutkijat, akateeminen väki, mutta jo jonkin verran satunnaisia kulkijoitakin.

– Nettikauppa on syönyt meidän asiakaskuntaa, myöntää Tarja Särkilahti. Kahvilan pito taitaakin olla tänä päivänä kirjamyyntiä tuottoisampaa.

Kirjakahvilan perustamisen kuningasajatus on edelleen kristallinkirkas ja voimissaan – tarjolla on kautta vuosien ollut kahvia, kirjoja ja keskustelua.

Syksyn kulttuuriohjelma käynnistyykin tänään perjantaina FT Tapio Kosken esitelmällä Liikunta elämäntapana ja henkisen kasvun välineenä.

Kirjapuolella on omakustanteita, pienkustantajien kirjoja, mielipidelehtiä. Sanomalehtien lisäksi erityisesti mielipidelehtihylly kiinnostaa kahvilassa istuskelijoita. Kirjakahvila on avoinna arkisin klo 12-18.

Henrikinkadulta Brinkkalaan

Nuorekkaan, Suomen vanhimman kirjakahvilan 20 vuotta on nyt yksissä tuumin päätetty panna kansiin. Satasivuinen Viattomuutta jäljellä -muistelmateos putkahtaa painosta marraskuun alussa. Virallista syntymäpäivää tosin ei kukaan varmasti muista, mutta Irma Pilto löysi arkistomateriaaleista päivän 8. marraskuuta.

Juhlakirja sisältää kirjakahvilalaisten muistoja koko sen 20-vuotisen historian ajalta, joukossa vilahtaa mm. Pekka Haavisto. Kirjasta otetaan 300 kappaleen painos.

Toiminta käynnistyi alkujaan Henrikinkadulta, josta muutettiin Brinkkalan yläkertaan, evakkoon Juseliuksen taloon ja vuonna 1998 Brinkkalan talon sisäpihalle.

Kirjan esipuheessa kerrotaan, miten kaksikymmentä vuotta sitten kokoontui joukko samanhenkisiä aikansa radikaaleja pohtimaan kirjakahvilan perustamista Turkuun.

Osuuskunta Turun Kirjakahvilan tavoitteena oli tuoda Suomeen hyvää tutkimuskirjallisuutta, luoda paikka keskustelulle ja liittää erilaisia ryhmiä yhteen.

Tärkeänä pontimena kirjakahvilalaisille oli kyllästyminen 70-luvun yliopistoelämän poliittiseen ilmapiiriin. Kirjakahvila oli jotain muuta, yhdessä tekemistä yli puoluerajojen. Esikuva saatiin eurooppalaisesta, erityisesti berliiniläisestä kirjakahvilakulttuurista.

Aika, paikka ja ihmiset ovat muuttuneet, mutta muutoksista huolimatta jotain on säilynyt – vaihtoehdon tarjoaminen.

Toimituskuntaan kuuluvan Irma Pilton mukaan kirjan ei ole tarkoitus olla mikään kattava historiikki eikä liioin totuus kirjakahvilasta. Se on valikoima henkilökohtaisia, osittain toistensa kanssa ristiriitaisiakin muistoja ja fragmentteja, välähdyksenomaisia hetkiä, jotka ovat jääneet elämään.

Kirjakahvilan synttäreitä vietetään virallisesti 3.11. klo 19 Aurinkobaletin tiloissa, Itäinen Rantakatu 64. Illalliskortteja voi lunastaa etukäteen kirjakahvilasta.

Turun kirjakahvilan kulttuuriohjelmassa tänään FT Tapio Kosken esitelmä Liikunta elämäntapana ja henkisen kasvun välineenä, Brinkkalan talon sisäpiha, Vanha Suurtori 3, klo 18.