Kirjakahvilan kevään 2015 indie-painotteisessa torstaileffasarjassa pidetään syksyllä ohjelmassa olleen teinisarjan jatkot ja kuullaan palkittuja soundtrackejä, vakavoidutaan yhteiskunnallisesti kantaa ottavien elokuvien äärellä ja perehdytään niin kuvitteellisten kuin todellistenkin henkilöiden elämänkohtaloihin väkivaltakoneistojen rattaissa sekä käsitellään lapsuuteen toisinaan kuuluvia hylätyksi tulemisen ja hämmennyksen tunteita. Ei pääsymaksua. // This spring, the weekly Book Café film club first returns briefly to the themes of last autumn’s teen flick series by checking out how the kids cope after they’ve grown up, then gets serious by raising awareness on various social histories and getting to know both fictitious and real people struggling against or having been consumed by oppressive state practices, and finally deals with the confusion and violence that being a child sometimes entails. Free entry.

Tiedoksi hämmennyksen välttämiseksi: Kirjakahvilan elokuvalisenssisopimus kieltää näytösten julkisen mainostamisen elokuvien nimillä. Nimet saa toki helposti selville esim. nettihaulla tai poikkeamalla Kirjiksessä, jossa elokuvat ovat listattuina sarjan julisteeseen. // Just so that you know: our film screening license forbids mentioning the titles of these movies publicly. Of course, you can always do an internet search by copying & pasting some essential information below.

Fb: 16

19.02.
”Tää eka leffa on vähän niinku jatkoa syksyn teinileffasarjalle. Breakfast Clubista tuttujen ynnä muiden ’brat pack’ -tyyppien esittämät henkilöhahmot on just valmistunu yliopistosta, ja täs ne sit kelailee et mitä sitä nyt sit elämällään tekis tälleen aikuisena.” (Ohj. Joel Schumacher, Yhdysvallat 1985. Rooleissa Emilio Estevez, Rob Lowe, Andrew McCarthy, Demi Moore, Judd Nelson, Ally Sheedy ja Mare Winningham. 108 min, K12.)

26.02.
”Tän on varmaan nähny kaikki, mut siitä on varmaan jotain 20 vuotta. Nistit sekoilee kasikytluvun lopun Edinburghissa. Tosi hyvät musat, mm. Iggy Popia, Brian Enoa, Primal Screamia, New Orderia, Bluria, Lou Reediä, Pulpia, Elasticaa ja Leftfieldiä. Perustuu Irvine Welshin kirjaan.” (Ohj. Danny Boyle, Iso-Britannia 1996. Pääosissa Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller, Kevin McKidd, Robert Carlyle ja Kelly Macdonald. 93 min, K16.)

05.03.
”Hyvällä musalla jatketaan! Tää leffa perustuu Nick Hornbyn kirjaan muttei sijoitu Lontooseen vaan Chigacoon. John Cusack esittää kolmikymppistä vinyylilevykauppiasta, joka angstailee tultuaan taas kerran jätetyksi. Tyyppi alkaa käydä läpi vanhoja tyttöystäviään selvittääkseen, miks siinä aina käy niin. Soundtrackillä mm. The Kinksiä, The Velvet Undergroundia, Bob Dylania, Stereolabia, Royal Truxia, Belle & Sebastiania, The Chemical Brothersia, Stiff Little Fingersiä ja Bruce Springsteeniä.” (Ohj. Stephen Frears, Yhdysvallat/Iso-Britannia 2000. Rooleissa mm. John Cusack, Iben Hjejle, Todd Louiso ja Jack Black. 113 min, K8.)

12.03.
”Tää jäi syksyn teinisarjasta pois ku ei ollu tilaa, mutta katsotaan se nyt sit tämmösen pienen musajatkumon päätteeksi. Michael Cera on ihana niinku aina ja Kat Denningskin tosi sympaattinen. New Yorkin indieluolia kolutaan ja romanttis-höpsöissä tunnelmissa sekoillaan. Oiskohan muuten ensimmäinen leffateattereissa pyörinyt elokuva, jossa on päähenkilöinä (edes nimellisesti) streittareita ja queercore-emopunkkareita? Ääniraidalla (ja välillä kuvissakin) läsnä Devendra Banhart, Bishop Allen, Takka Takka, Vampire Weekend, The Submarines, We Are Scientists, Richard Hawley, Shout Out Louds, The Real Tuesday Weld ja muita aika monille tuntemattomia nimiä. Tääkin perustuu johonkin kirjaan.” (Ohj. Peter Sollett, Yhdysvallat 2008. Pääosissa Michael Cera, Kat Dennings, Aaron Yoo, Rafi Gavron ja Ari Graynor. 90 min, K11.)

19.03.
”No tää on nyt sit vähän tällanen vakavampi ja surullisempi juttu. Leffa ajoittuu uuteenvuoteen 2009, jolloin Fruitvalen metroasemalla Oaklandissa valkonen kyttä ampui aseettoman mustan nuoren. Että sellasta ikävän ajankohtaista tositarinaa ois tarjolla rasisminvastaisella viikolla. Tää oli muuten vuoden 2013 Sundance-festarien paras näytelmäelokuva: sai sekä tuomariston että yleisön ykköspalkinnot. Cannesissa tuli parhaan debyyttileffan palkinto, ja muutenkin on ropissut palkintoja leffafestareilla ympäri maailmaa.” (Ohj. Ryan Coogler, Yhdysvallat 2013. Pääosissa Michael B. Jordan, Melonie Diaz ja Octavia Spencer. 85 min, K15.)

26.03.
”Vakavissa tunnelmissa jatketaan. Kaksi työväenluokkaista naista salakuljettaa paperittomia siirtolaisia Kanadasta Jenkkeihin. Tääkin on esikoisohjaus, ja tääkin on voittanut mm. Sundancessa parhaan elokuvan palkinnon.” (Ohj. Courtney Hunt, Yhdysvallat 2008. Pääosissa Melissa Leo ja Misty Upham. 97 min, K11.)

02.04.
”Yhteiskunnallinen teema jatkuu, nyt aiheena radikaali sodanvastainen toiminta tai oikeestaan sen vaikutukset aktivistien yksityiselämään. Tässä on sellanen keski-ikäinen pariskunta, joka 1970-luvulla räjäytti Yhdysvaltain armeijan napalmitehtaan ja on nyt sit viitisentoista vuotta pakoillut FBI:tä. Hahmot perustuu löyhästi vallankumouksellisen Weather Underground -ryhmän keskeisiin toimijoihin. No, tällä pariskunnalla on kaks lasta, jotka on eläneet suunnilleen koko elämänsä pakomatkalla. Kasvukipuja vähän toisenlaisesta näkökulmasta. Täähän muuten ois sopinut tosi hyvin syksyn teinisarjaa tasapainottamaan!” (Ohj. Sidney Lumet, USA 1988. Pääosissa River Phoenix, Judd Hirsch, Christine Lahti ja Martha Plimpton. 117 min, S.)

09.04.
”12 Years a Slave -ohjaajan esikoinen. Kertoo brittien vankina olleen Bobby Sandsin ja muiden IRA-aktivistien nälkälakosta Pohjois-Irlannissa vuonna 1981. Tosi kaunis leffa, mutta myös tosi brutaali ja rankka. Ei tästä oikein muuta osaa sanoa.” (Ohj. Steve McQueen, Irlanti 2008. Pääosissa Michael Fassbender, Liam Cunningham ja Liam McMahon. 96 min, K15.)

16.04.
”Tää kertoo uutta elämää aloittelevasta 58-vuotiaasta Gloriasta, joka on eronnut ja jonka lapset on jo aikuisia. Tällanen kepeähkö rakkaustarina Augusto Pinochetin sotilasjuntan mielivallan alla kasvaneesta sukupolvesta, joka eläköidyttyään yrittää elää uudelleen menetettyä nuoruuttaan 1980-luvun latinopopin tahtiin.” (Ohj. Sebastián Lelio, Chile/Espanja 2013. Pääosissa Paulina García, Sergio Hernández ja Diego Fontecilla. 110 min, K16.)

23.04.
”Monessa aikatasossa liikkuva psykologinen trilleri. Eläkkeelle jäänyt rikostutkija aikoo kirjoittaa omaelämäkerrallisen romaanin 25 vuoden takaisesta raiskauksesta ja murhasta. Takaumat Argentiinan sotilasdiktatuurin ja valtioterrorin syntyhetkiin rakentaa leffan poliittisen kontekstin. Kun noita palkintoja kerran on lueteltu, niin tää on voittanut mm. parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Oscarin.” (Ohj. Juan José Campanella, Argentiina 2009. Pääosissa Ricardo Darin, Soledad Villamil ja Guillermo Francella. 131 min, K13.)

07.05.
”Tää alottaa kevätsarjan päättävän lapsuus-teemasen osuuden. Synkkä ja ahdistava leffa sijoittuu kuvitteelliseen pohjoissaksalaiseen maalaiskylään juuri ennen ekaa maailmansotaa. Ihanan rauhallinen, hidastempoinen ja esteettisesti miellyttävä teos. Vähän kuin jotain vanhaa eurooppalaista taide-elokuvaa katsois, mut sellasella jollain Haneken alkuaikojen leffojen tapaisella häiritsevällä tunnelmalla. Cannesin festareilta irtosi mm. Kultainen palmu eli tuomariston pääpalkinto.” (Ohj. Michael Haneke, Itävalta/Saksa 2008. Rooleissa mm. Christian Friedel ja Leonie Benesch. 144 min, K13.)

21.05.
”Lapsuuden yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunteita arthouse-paketissa. Uusiseelantilaisohjaajan eka täyspitkä leffa.” (Ohj. Daniel Joseph Borgman, Ranska/Uusi-Seelanti/Saksa/Tanska 2013. Pääosissa Demos Murphy, Angelina Cottrell ja Matthew Sunderland. 84 min, K12.)

28.05.
”Se ois sit taas siinä. Lapsuus-teema ja koko kevään leffasarja päättyy esiteini-ikäiseen ihmetykseen pohjoislontoolaisessa lähiössä. Tääkin on esikoisohjaus. Valittiin julkaisuvuotensa parhaaksi brittiläiseksi indieleffaksi.” (Ohj. Rufus Norris, Iso-Britannia 2012. Rooleissa mm. Eloise Laurence, Tim Roth ja Cillian Murphy. 90 min, K16.)