Marjo Ruskelan ja Mari Salon  näyttely Taidegrafiikkaa – Läheltä ja kaukaa on esillä Kirjakahvilassa 3.-28.10.2016.

”Joskus pitää mennä kauas nähdäkseen lähelle.” Tämä paljon käytetty lausahdus pätee myös Marjo Ruskelan ja Mari Salon työskentelyprosesseihin ”Läheltä ja Kaukaa” -näyttelyä valmisteltaessa. Kotoisia aiheita ja maisemia on menty työstämään kauas. Kotiseudulla taas on työstetty muistoja kauempaa.

Marjo Ruskela on valmistunut taiteenmaisteriksi 2007 Taideteollisesta Korkeakoulusta. Hän on työskennelyt monessa eri oppilaitoksessa kuvataiteen opettajana ja opettaa nyt Forssan Yhteislyseossa. Ennen kuvataidekasvattajan uraa Marjo on tyoskennellyt taideteollisuusalanopettajana. Ruskela piti esikoisnäyttellynsä Turussa 1993 Turun kulttuurikeskuksessa, jossa esillä oli maalauksia. Hän on vuosien varrella esitellyt teoksiaan mm. Helsingin Tuomiokirkon kryptassa vuonna 2009, ja pitänyt retrospektiivisen näyttelyn Forssassa Vinkkeli galleriassa vuonna 2014 .

Mari Salo valmistui 2007 Lapin Yliopistosta taiteenmaisteriksi. Hän muutti jo samana vuonna Ranskaan ja toimi siellä kierrätystaide- ja käsityöohjaajana vuoteen 2015 asti. Mutto koti-Suomeen ja Mäntyharjulle varmistui kun Salo sai kuvataideopettajan töitä Pertunmaan yhtenäiskoulusta. Nyt hän työskentelee myös Mäntyharjun yhtenäiskoululla opettaen kuvataidetta. Vuosien varrella Salo on työstänyt taidegrafiikkaansa ”Atelier aux Lilas pour la typografie et l’Estampe” – nimisessä työpajassa Parisiin lähiössä. Näyttelyjäkin on tullut pidettyä etenkin kahviloissa, mutta myös gallerioissa ja taidegrafiikan messuilla.

Ruskelaa ja Saloa yhdistääkin moni asia, mm. intohimo grafiikkaan, kuvataidekasvattajuus, Mari on muuttanut Forssan seudulta Mikkelin seudulle, kun taas Marjo on muuttanut Mikkelin seudulta Forssan seudulle, yhteinen grafiikan paja ja kiinnostus olla kaukana. Idea tähän näyttelyyn syntyi työskentelyn aikana yhdessä Kuhankosken kilta ry:n grafiikan pajalla Forssassa.

Taidegrafiikan tekniikoita tähän näyttelyyn on käytetty laidasta laitaan. Näyttelyssä on esillä monotypioita, puupiirroksia, akvatintoja, etsauksia ja kolmiulotteisia kokeiluja. Monet näyttelyn teoksista voisivat olla kuvituksia tarinoihin, ehkä Ruskelan ja Salon omiin elämän tarinoihin.

Mari Salon kolmiuloitteisia maisemia

l1020057

Marjo Ruskela teoksineen

l1020062

Mari Salo teoksineen