Artikkeli Turun Sanomat,  25.2.1998, Jyrki Vuori:

Kirjakahvilat ovat kuolleet – eläköön Turun Kirjakahvila!

TS
JYRKI VUORI

Viime vuosikymmenen alussa Suomessa perustettiin Skandinavian ja muun Euroopan mallin mukaisia kirjakahviloita. Ideana oli tarjota vaihtoehtoja niille, joita suurten kustannustalojen valikoima ei tyydyttänyt tai jotka halusivat kirjoja ja lehtiä, joita kukaan muu ei tarjolle tuonut.

Vähä vähältä kahvilat ovat kadonneet kartalta ennen muuta talouden tiukassa puristuksessa.

Turussa on kuitenkin sinnitelty jo 16 vuotta, ja suunta näyttää jopa nousevalta. Ainoana lajinsa edustajana Suomessa jatkava Turun Kirjakahvila on vastikään muuttanut uusiin, kunnostettuihin tiloihin Brinkkalan talossa, Vanhan Suurtorin laidalla. Perjantaina vietetään avajaisia.

TS/Arto Takala
Erja Mäki-Iso tutkii Kirjava-kaupan valikoimia. Taustalla kirjakaupan hoitaja Hanna Lammi.-Ensi kertaa Kirjakahvilalla on tähän tarkoitukseen kunnostetut tilat, iloitsee osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Lauri Sipilä.

Uudet tilat, uusi sukupolvi

-Uusi sukupolvi ottaa nyt paikan haltuunsa, iloitsee Kirjakahvila-osuuskunnan hallituksen sihteeri Kaisa Kurikka.

-Ensi kertaa meillä on nyt varta vasten meille kunnostetut, tarkoituksenmukaiset tilat, lisää hallituksen puheenjohtaja Lauri Sipilä.

Alkuaikansa Kirjakahvila toimi Henrikinkadulla, sen jälkeen Brinkkalan yläkerrassa ja nyt, vuoden evakkomatkan jälkeen, Brinkkalan sisäpihalla.

-Vaikka tilamme pienenivät edellisestä ja ovat nyt vähän toista sataa neliötä, olemme tyytyväisiä Turun kaupungin kulttuuritahdosta, vakuuttaa Sipilä.

Kirjakahvila odottaa nyt kesää, jolloin tiloja pystytään laventamaan myös piha-alueelle. Kun samaan miljööseen saadaan paljon muutakin toimintaa, kahvilan väki toivoo kävijämäärien kasvavan tuntuvasti.

Hengen ja ruumiin ravintoa

Kahvilan tärkeänä osana toimivan Kirjava-kaupan hoitajaksi palkattu Hanna Lammi pitää huolta mm. kaupungin monipuolisimmasta mielipidelehtitarjonnasta.

-Myyntiin tulee myös vähälevikkistä kotimaista kirjallisuutta ja omakustanteita, ulkomaisia akateemisia tutkimuksia, kulttuuri- ja taidelehtiä sekä sarjakuvia, Lammi luettelee.

Kahvilan puolella on myös lehtiä luettavaksi ja uutuutena internet-pääte asiakkaitten käytettäväksi omakustannushintaan.

Kirjakahvilan ruumiinravinnosta vastaava Susanne Salminen kiittelee ajanmukaista keittiötä, joka pystyy järjestämään asiakkaille lounaita ja pienempää purtavaa. Asiakaspaikkoja on yhteensä nelisenkymmentä, kesällä enemmän.

Keskustelut jatkuvat

Kirjakahvila jatkaa uusissakin tiloissaan keskustelutilaisuuksia, joissa monien alojen asiantuntijat alustavat erilaisista aiheista.

-Kevätkauden ensimmäisiä alustajia tiistaina 17. maaliskuuta ovat mm. Ritva Hapuli ja Johanna Matero, joiden aiheena on Rikolliset himot – rikoksiin. Murha pukee naista. Tilaisuus – kuten kaikki muutkin tässä sarjassa – alkaa klo 18, esittelee Erja Mäki-Iso.

Turun kaupunkikulttuurista keskustellaan 24.3. (Meidän Turku ry:n varapuheenjohtaja Mikko Laaksonen, tutkija Henri Terho ym); fantasian ja scifin myyttimaailmoista 31.3. (kustantaja Tero Norkola ja tutkija Vesa Sisättö).

Vastikään väitellyt fil.tohtori Pasi Klemettinen Joensuusta kertoo 8. huhtikuuta pahoista hengistä suomalaisessa tarinaperinteessä. Kaupallinen seksi ja sukupuolten väliset valtasuhteet ovat valtiotieteen lisensiaatti Marjut Jyrkisen aiheina 22.4. Kevätkauden viimeisessä keskustelutilaisuudessa 28.4. pastori Antti Kaikki pääsevät taivaaseen Kylliäinen on kelvollista oppia etsimässä.

Omia runoja ja kuvataidetta

Tästä sarjasta erillään kehitellään mm. Tuli && Savu -runouslehden kanssa lyriikalle omistettuja iltoja, joissa kuka tahansa voi esittää omia runojaan. Ensimmäinen tilaisuus 11. maaliskuuta klo 19.30 on kuitenkin omistettu lehden vastikään kuolleen entisen päätoimittajan Ilkka Koposen muistolle.

Pitkin kevättä Turun taideakatemian kuvataideopiskelijat tuovat taidettaan nähtäväksi Kirjakahvilaan. Ensimmäisenä näytteilleasettajana on Mari Erävaara, jonka näyttely avataan kahvilan ohjelmallisten avajaisten yhteydessä huomenna.