Artkkeli Turun Sanomat,  4.11.2001, Tiina Kalpa

Kirjakahvila edelleen tärkeä keskusteluareena

TS
TIINA KALPA

Turun kirjakahvilan nykyiset ja vanhat aktivistit, ystävät ja yhteistyökumppanit kokoontuivat lauantaina yhteen juhlimaan kahvilan 20-vuotista toimintaa. Monipuolisen ohjelman ohella juhlissa julkaistiin kahvilan historiikki Viattomuutta jäljellä – Turun Kirjakahvila 20 vuotta.

Perustajajäseniin kuulunut taiteilija-toimittajapariskunta, Simo ja Tuike Alitalo kertoivat, että kahvila syntyi pian Vartiovuoren valtauksen jälkeen.

TS/Ari-Matti Ruuska
Taiteilija Simo Alitalo (vas.), hänen toimittajavaimonsa Tuike sekä tutkija Tapio Onnela olivat perustamassa Turun kirjakahvilaa 20 vuotta sitten. Tavoitteena oli tuoda Suomeen laadukasta tutkimuskirjallisuutta, avata paikka keskustelulle ja liittää erilaisia ihmisiä yhteen.
– Valtaus kesti toista viikkoa, ja koska siellä oltiin päivät ja yöt oli ihmisillä aikaa keskustella toistensa kanssa. Silloin todella huomattiin, että puhuttavaa on, mutta ei paikkaa, johon kokoontua puhumaan.Alitalojen mielestä kirjakahvilan rooli keskusteluareena on taas korostunut.- Nyt kun teknologia ajaa ihmisiä yksinäisyyteen, ovat kirjakahvilan erilaiset keskustelutilaisuudet valtavan keskeinen osa toimintaa. Niihin mekin vielä osallistumme, vaikka muu toiminta on lähes 15 aktiivivuoden jälkeen jäänyt, Alitalot kertoivat.

Kirjakauppana kahvila ei sen sijaan liene enää niin tärkeä kuin 20 vuotta sitten. Nettikauppa on syönyt asiakaskuntaa.

– Ennen kahvilan perustamista Turusta ei oikein mistään tahtonut saada ulkomaalaista kirjallisuutta mm. elokuvatutkimuksesta, filosofiasta, yhteiskuntatieteistä ja naistutkimuksesta.

– Kahvilan ansiosta kaupungista löytyy nyt kuitenkin varmasti kymmeniä yksityisiä arvokkaita pienkirjastoja eri aloilta. Myös yliopistojen kirjastot ja laitokset olivat 1980-luvulla tärkeä osa asiakaskuntaa.

Kirjakahvilan toiminnasta nykyään vastaava Mikko Carlson sekä häntä aiemmin vastaavana toiminut Nora Varjama sanoivat, että kirjakahvila on edelleen vanhanaikainen voittoa tavoittelematon osuuskunta.

– Kahvilassa ei ole ostopakkoa, ja siellä saa vapaasti lukea kaikkia mielipide-, kulttuuri- ja tiedelehtiä. Henkilökuntaa kahvilassa on palkollisena kaksi puolipäiväistä, kaikki muut tekevät työtä vapaaehtoisina.

Turun kirjakahvila Brinkkalan talon sisäpihalla Vanhalla Suurtorilla on avoinna arkisin kello 12-18.

Julkaistu 4.11.2001 1:17:37