virpi alanen poeettisia eläimiä näyttelyteos1[sekatekniikka; tussi, erikoispigmenttimuste, liima, paperi, osassa töistä konetulosteinen runoteksti]

Poeettiset eläimet ovat eläimen muotoon karannutta visuaalista runoa. Eräänlaista runouden luolakirjoitusta, joka syntyy mielikuvituksen vapaudessa. Ne ovat muotojen jatkuvuutta luonnosta taiteeseen ja taiteenlajien välisesti. Niiden estetiikassa on tuntuja keskiaikaisten kirjojen eläinkuvituksista, visuaalisen runouden muodoista ja unieläimistä. Ne ovat poeettista läikehdintää, öisiä rytmejä, poeettisia kulkureita. Jokainen poeettinen eläin on uniikki ja käsin tehty. Vaikka teoksia voi katsoa sarjallisina, kukin eläin on omansalainen.

Tunnetiloiltaan poeettiset eläimet ovat moninaisia ja tulkinnanvaraisia; ne ovat yhtä hyvin iloisia ja surumielisiä. Miettiväisiä, joskus hiukan kiukkuisiakin. Ne uivat, lentävät, valmistautuvat hyppyyn, olemassaovat, kertovat tarinoita ikiaikaisesta ja tästä hetkestä. Minkä tarinan ne avaavat Sinun ajatuksissasi? Käy tutustumassa teoksiin Turun Kirjakahvilassa. Jos haluat, voit kertoa heränneistä ajatuksistasi näyttelyn yhteydessä olevaan vieraskirjaan. (Huom. Kirjakahvila on suljettuna heinäkuun kaksi ensimmäistä viikkoa.)

Runoilija Virpi Alanen katsoo maailmaa poeettisesti ja monitaiteisesti. Hän uskoo taiteidenvälisen rönsyilyn iloiseen diversiteettiin ja kokeilevan tekemisen vapauteen. Alanen on juuriltaan varsinaissuomalainen, asuu nykyisin Helsingissä ja kesät Loimaalla. Hänen runoilijadebytointinsa tapahtui Turussa vähän yli vuosikymmen sitten, kun hänen runojaan julkaistiin Varsinais-Suomen taidetoimikunnan Reviiri-antologiassa 2007. Sittemmin Alanen on julkaissut esikoisrunoteoksen Ystävätär K (Poesia, 2012) ja Löytöretkue-runovihkon (Poesiavihkot #2, 2015). Hänen runojaan on julkaistu useissa antologioissa, mm. Torasäkeet-antologiassa (Kolera, 2015). Alanen työskentelee myös kulttuuritoimittajana, kirjoittaen mm. Runoilija-palstaa Parnassoon.

Poeettisia eläimiä – Poetic Animals on Virpi Alasen ensimmäinen oma gallerianäyttely. Suurin osa töistä on varta vasten tätä näyttelykokonaisuutta ajatellen tehty. Näyttelyssä on myös jonkin verran netissä sijaitsevan/kasvavan Peilit-teoksen (peilit.blogspot.fi) originaaleja, jotka ovat nyt ensimmäistä kertaa esillä IRL, kuten myös näyttelyssä mukana oleva Nokturno-sarja, joka on julkaistu nokturno.fi -runoussivustolla virtuaalisena sarjana vuonna 2017 osoitteessa http://nokturno.fi/poem/poeettisia-elaimia

Yhteydenotot sähköpostitse: virpi.alanen (at) gmail.com