Kirjakahvila etsii brunssivastaavaa!

Osuuskunta Turun Kirjakahvila on vuonna 1981 vaihtoehtoisuuden kaipuusta perustettu vegaaninen kahvila, jonka toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön ja omaehtoiseen toimijuuteen. Vapaaehtoisten työtä tukevat muutamat palkatut työntekijät.

Etsimme nyt palkattua brunssivastaavaa sunnuntaisin järjestettäviä vegaanibrunssejamme varten. Brunssivastaavia on kaksi, ja he ovat vuorotellen vastuussa brunssin tarjottavien valmistamisesta sekä tarvittavien hankintojen tekemisestä. Töitä on noin kaksi kertaa kuukaudessa joka toisena viikonloppuna, tai miten vastaavat työnjaosta keskenään sopivatkaan.

Tehtävään valittavalta henkilöltä edellytämme hygieniapassia ja kokemusta vegaanisesta ruuanlaitosta. Lisäksi brunssivastaavan odotetaan toimivan Kirjakahvilan hengen mukaisesti hyvässä yhteistyössä toisen brunssivastaavan, osuuskunnan hallituksen, osuuskuntasihteerin, kahvilapäällikön ja päivystäjien kanssa.

Brunssivastaavalle maksetaan korvausta jokaisesta tämän tekemästä brunssista 50€ + 12% brunssin verollisesta myynnistä. Viime kaudella korvausta on kertynyt brunssia kohden noin 100€ (miinus verot).

Jatkava brunssivastaava Maarit Hellman perehdyttää uuden vastaavan työhön esimerkiksi syyskauden ensimmäisillä brunsseilla. Syksyn brunssikausi alkaa 16.9.

Olet etsimämme henkilö, mikäli
– tykkäät työskennellä viikonloppuisin eivätkä aikaiset sunnuntaiaamut ole sinulle ongelma
– olet perehtynyt vegaaniseen ruuanlaittoon ja kanavoit luovuutesi aina uusien kasvisherkkujen kehittelyyn
– pidät vaihtoehtoisesta meiningistä ja periaatteellisesta puuhastelusta
– siedät hippejä, kettutyttöjä, anarkisteja ja muita ihme hiippareita sekä mahdollisesti olet itsekin joku semmonen
– palkkasi on ihan surkean pieni, mutta se ei haittaa sinua, koska materia ei merkitse sinulle mitään!
– rahaa ja toimeentuloa tärkeämpää sinulle on vapaus toteuttaa itseäsi samanhenkisten joukossa

Jos tunnistit itsesi, liity iloiseen joukkoomme! Lähetä hakemuksesi  27.8. mennessä osoitteeseen hallitus [at] kirjakahvila.org.

Lisätiedot puhelimitse tai sähköpostitse (etunimi.sukunimi@kirjakahvila.org) työntekijävastaavilta Riina Paimen (O4O-3547O2I), Jari Pohjonen (O44-2847329) tai Terhi Toppala tai brunssivastaava Maarit Hellmanilta.

Kirjakahvilan ja Turun Elokuvakerhon ulkoilmanäytökset

Osuuskunta Turun Kirjakahvila ja Turun Elokuvakerho yhdistävät jälleen voimansa ja tarjoavat loppukesän keskiviikkoiltaisin hykerryttäviä elokuvanautintoja! Ulkoilmaelokuvien sarjassa nähdään animaatioklassikoita, Chaplinia ja kulttiscifiä.

22.8. WARNER BROS-piirrettyjä ja MAX FLEISCHERIN tuotantoa

 
Kesän animaationäytöksessä nähdään kaksi tärkeää osaa animaation historiasta. Ensimmäisessä osassa varhaisen animaation mestari Dave Fleischer tuo oman häivähdyksensä anarkiaa muassaan. Tähtenä loistaa animaation varhainen naistähti Betty Boop, joka nähdään rooleissaan mm. lumikkina ja Kippari-Kallen partnerina, jälkimmäinen elokuvassa joka on yksi Popeyen ensimmäisistä esiintymisistä koskaan.

Animaationäytöksen toinen osa taas esittelee Warner Bros -tuotantojen parhaimmistoa Väiskin edesottamuksia seuraamalla. Chuck Jonesin, Norm McCaben ja Frank Tashlinin ohjaamat takuuhauskat pätkät esittelevät aina yhtä hykerryttävällä tavalla oudon maailman, jossa eläinten – ainakin jänisten – vallankumous on tosiasia.

Näytöksen kaikki elokuvat nähdään huippukuntoisilta 16mm-elokuvakopioilta.

 

Ensimmäinen kela; ohjaajana Dave Fleischer:

Swing You Sinners 7 min., 1930 mv

Bimbo’s Initiation 7 min., 1931 mv
The Kids in the Shoe 7 min. 1935 väri
Minnie the Moocher 8 min. 1932 mv
Snow White 7 min. 1933 mv
Popeye The Sailor Meets
Sindbad The Sailor 16 min. 1936 väri

Toinen kela: Warner Bros-piirrettyjä:

Get Rick Quick Porky ohj. Bob Clampett 7 min., 1937 mv
Have You Got Any Castles? ohj. Frank Tashl, 1938
The Wacky Wabbit ohj. Bob Clampett 7 min., 1942 väri
Daffy’s Southern Exposure ohj. Norm McCabe 7min., 1942 mv
Wackiki Wabbit ohj. Chuck Jones 7 min. 1943 väri
A Corny Concerto ohj. Bob Clampett 8 min., 1943 väri

***
29.8. Kultakuume

Ohj. Charles Chaplin
Pääosissa Charles Chaplin, Georgia Hale, Mack Swain.

USA 1925, 69 min. 16mm filmiprintti

Toisena näytöksenä nähdään live-säestyksellä esitetty, kymmeniä katselukertoja kestävä elokuvan merkkiteos, Chaplinin Kultakuume (”The Gold Rush”) vuodelta 1925. Chaplinin järjestyksessään toisessa kokoillan elokuvassa hänen itsensä esittämä kulkurihahmo ajautuu ongelmiin niin luonnon kuin kulttuurinkin kanssa matkallaan kohti onnea. Kuten Chaplin-teokset yleensä on luvassa tunteiden vuoristorataa ja eleiden juhlaa, joka jää pitkiksi ajoiksi ilahduttamaan katsojansa mieltä.

***
5.9. Frankenstein Meets the Space Monster

Ohj. Robert Gaffney
Musiikki Ross ”Pop” Gaffney
Mukana Marilyn Hanold, James Karen, Lou Cutell, and Susan Stephens as The Blonde Surf-bather

USA 1965, 79 min, 16mm filmiprintti

Kirjailijatar Mary Shelley loi Frankensteinin tarinan, jossa eksentrinen Jumalan luomisvoimaa tavoitteleva tiedemies herättää eloon kuolleiden ruumiiden osista kokoon parsitun olion. Tarinaan pohjaavista filmatisoinneista on sikiänyt mitä värikkäimpiä kinemaattisia pläjäyksiä. Nyt esitettävänä on yksi erikoisimmista – Frankenstein Meets the Space Monster, vuosikertaa 1965; aivan liian harvoin esitetty trash-makupala, jossa luodaan ainutlaatuinen kombo joka on yksinkertaisuudessaan yhtä hyveellinen kuin punaviini ja juusto: Frankensteinin hirviö, avaruusmonsteri ja beach-kulttuuri.

Hirviömäinen astronautti ottaa vastuulleen pysäyttääkseen vielä hirviömäisemmät avaruusolennot, jotka Maan pinnalla hyökkäävät Batmanista laulavien beach-bilettäjien kimppuun! Tätä ei kannata missata!!!

Mitä on seitan?

Kirjakahvilassa kysytään melkeinpä päivittäin Mitä on seitan?

Suomen ainona vegaanikahvilana meillä on valikoimissamme seitania leikkeleenä leivän välissä, ja lisäksi myymme gluteenijauhoa, josta seitania tehdään. Seitan ei ole kaikille tuttu, mutta meillä Kirjakahvilassa siitä on tullut hyvin suosittu lyhyessä ajassa.

Siispä lienee aiheellista tarjoilla seitan-infopaketti, olkaa hyvät! —>

Seitan

Seitan on kasviperäinen vaihtoehto lihalle. Seitanin alkuperä on kiinalaisessa keittiössä. Seitan tehdään vehnäproteiinista (gluteeni). Sillä on tiivis rakenne, jota on helppo leikata kaikkiin mahdollisiin muotoihin. Seitania voi paistaa pannulla, wokata, grillata, keittää tai paistaa uunissa. Seitanin makua voi varioida loputtomiin, sillä gluteenijauhoon voi sekoittaa mausteita oman maun mukaan. Nesteeseen voi lisätä esim. soijakastiketta, ketsuppia tai sinappia. Keitinliemeenkin voi lisätä mausteita, ja valmiin seitanin voi marinoida.

seitankinkku (kuva: Freja)

Historiaa

Buddhalaiset munkit alkoivat kehittää kasviskeittiötä Kiinassa 1000-luvulla. Munkit etsivät vaihtoehtoja lihalle, ja löysivät tofun ja seitanin. Tofu tehtiin soijapavun proteiinista, ja seitan vehnän proteiinista. Kiinalaiset kutsuvat seitania nimillä  ”Mien Ching” tai ”Buddhan ruoka”. Kiinasta tämä kasviperäinen lihankorvike matkusti eri puolille Aasiaa buddhalaisuuden mukana. Japanissa alettiin tehdä seitania niin, että vehnägluteenia keitettiin soijan, kombun (merilevä) ja inkiväärin kanssa. 60-luvulla ruokalajia alettiin kutsua seitaniksi, ”vehnäksi, joka on keitetty soijassa”.

Miksi syödä seitania?

Seitan on mainio lihan korvike. Seitan on terveellistä, varsinkin jos vertaa lihaan. (Nykypäivän tehotuotettu liha sisältää isoja määriä antibiootteja ja hormoneja, jotka eivät ole eläimille, ihmisille eikä luonnolle terveellisiä.) Seitan on myös todella edullista ruokaa.

Miten tehdä seitania?

Seitanista voi valmistaa leikkeleitä, paistia, makkaraa… Yhdestä kilosta gluteenijauhoa tulee kaksi kiloa seitania – perusohje sisältää samassa suhteessa kuivia aineita ja nesteitä. Seitanin valmistaminen on helppoa, mutta vaatii hieman harjoittelua, jotta tuntuma löytyy.

Yhteen osaan seitanjauhoa lisätään yksi osa nestettä (tai hieman vähemmän). On tärkeää lisätä esimerkiksi oluthiivahiutaleita, soijajauhoa tai gramjauhoa gluteenijauhon sekaan lisäämään seitanin ravintoarvoa. (Kirjakahvilassa teemme seitania, joka sisältää gramjauhoa.)

Perusohje:

kuivat aineet:

5dl gluteenijauhoa
1,5dl gramjauhoa (=kikhernejauhoja)
runsaasti mausteita (maun mukaan!)

nesteet (hieman pienempi määrä kuin kuivia aineita)

4dl vettä
0,5dl soijakastiketta
öljyä

Valmistus: Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon nesteet.

Leikkele: Vaivaa seos sitkeäksi taikinaksi. Jos jauhoja jää yli, lisää vain vettä. Leikkele taikinasta 2-3cm paksuja viipaleita. Keitä viipaleita vedessä tai kasvisliemessä n. 45 min. Liota seitania keitinliemessä yön yli. (Liottaminen ei ole pakollista, voit myös hypätä suoraan paistamiseen.) Valmiin seitanin voi paistaa joko pannulla tai uunissa. Seitanin voi myös pakastaa keittämisen jälkeen myöhempää käyttöä varten.

Makkara: Taikinaa ei vaivata niin sitkeäksi kuin leikkeleen kohdalla, ja keittämisen sijaan siitä muotoillaan makkaroita, jotka kääritään folioon ja paistetaan 225-asteisessa uunissa 1,5h.

Takaisin Kirjakahvilaan

Kahvilapäällikkömme terveiset: Kirjakahvilassa olemme kokeilleet seitanin sijaan muitakin täytteitä patonkeihin. Asiakkaat ovat silloin toisinaan pyytäneet saada ”vanhan kunnon seitansämpylän, niin kuin oli ennen”. Tämä on  kiva kuulla, varsinkin vanhan vegaanin, joka muistaa ne ajat kun oli vaikea löytää edes tofua kaupoista.

Ps. Meillä on myös myynnissä gluteenijauhoa 4€/kg. Mukaan saat Kirjakahvilan top 3 -seitanreseptit!

kuivat aineet:

- 5dl gluteenijauhoa

- 1,5dl gramjauhoa

- runsaasti mausteita

(maun mukaan!)

nesteet (hieman pienempi määrä kuin kuivia aineita)

- 4dl vettä

- 0,5dl soijakastiketta

- öljyä

Ohje: Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon nesteet. Vaivaa seos sitkeäksi taikinaksi. Jos jauhoja jää yli, lisää vain vettä. Leikkele taikinasta 2-3cm paksuja viipaleita. Keitä viipaleita vedessä tai kasvisliemessä n. 45 min. Liota seitania keitinliemessä yön yli. (Liottaminen ei ole pakollista, voit myös hypätä suoraan paistamiseen.) Valmiin seitanin voi paistaa joko pannulla tai uunissa. Seitanin voi myös pakastaa keittämisen jälkeen myöhempää käyttöä varten.

Elokuun näyttely: Liisa Vuorenpää – Olla nättinä

Teokseni ovat alitajunnan virtaa, unikuvia ja tarinoita naiseudesta. Ne ovat hiljaisia ja staattisia tutkielmia
täydellisen kauneuden tavoittelun harhasta, oman itsensä hukkaamisesta ja miellyttämisenhalusta,
kehonkuvan vääristymisestä sekä kaikesta siitä, joka on niin monelle naiselle arkipäivää.

Työt ovat sekatekniikkaa, vuosilta 2007-2012.

Liisa Vuorenpää (s.1987) valmistui Porin taidekoulusta vuonna 2007. Hän asuu ja työskentelee Turussa.